Zeg au revoir tegen de liefdessloten op de Pont des Arts

Parijs heeft eindelijk het sluisprobleem op een van de beroemdste bruggen opgelost. Na een aantal jaren van paren die hun “liefdessloten” aan de Pont des Arts bij het Louvre hebben bevestigd, is het stadhuis verhuisd om de metalen liefdessymbolen te verwijderen.

Vandaag heeft loco-burgemeester Bruno Julliard aangekondigd dat glazen panelen de staven zullen vervangen die momenteel worden belast door honderdduizenden hangsloten. Afgelopen april experimenteerde de burgemeester met transparante panelen, waarmee hij toeristen aanmoedigde om hun liefde te uiten met selfies in plaats van sloten.

De brug, de eerste die volledig van sluizen is ontdaan, wordt begin juni gesloten totdat de liefdessluizen zijn verwijderd. “In het begin was het een leuke en triviale trend, maar nu is het onaanvaardbaar geworden”, zei hij in 2015 op de brug. op 1 juni onder vermelding van veiligheid en esthetische zorgen.

Toch stond Julliard erop dat Parijs de romantische hoofdstad zou blijven. “We willen dat Parijs een stad van liefde blijft, maar dat kan ook zonder liefdessloten.

Andere steden zijn gesloten

Liefdessloten zijn een doorn in het oog geworden van burgemeester Anne Hidalgo, die zich uitsprak over het probleem. Net als in veel andere steden sluiten stellen sloten op bruggen en monumenten om hun verbintenis te symboliseren. Steden als Melbourne en New York hebben onlangs de sluizen van hun bruggen verwijderd, en nu voegt Parijs zich bij hen.

Julliard hoopt dat het standpunt andere steden zal helpen om de vernietiging van culturele objecten te bestrijden, zoals de Amerikanen die onlangs hun initialen in het Colosseum in Rome hebben gekerfd of de student die een standbeeld in Milaan omver wierp terwijl hij een selfie maakte. “Het is niet alleen een trend in Parijs. Andere steden zullen ons bedanken en manieren vinden om mensen hun liefde en respect voor erfgoedsites te laten tonen”, zei hij.

Parijs vecht terug

Hoewel velen de recente traditie als romantisch beschouwen, spraken veel Parijzenaars zich uit tegen de sloten, vooral omdat het extra gewicht de 19e eeuw begon te bederven. Pont des Arts over de rivier de Seine. Eind mei zijn langs de brug boven het scheidingshek houten panelen met graffiti aangebracht.

Het besluit om de brug te renoveren wordt als een succes gezien, vooral door aanhangers van de No Love Locks-campagne. De inwoners van de VS, Lisa Anselmo en Lisa Taylor Huff, die de campagne begonnen, zijn verheugd dat het stadhuis concrete actie onderneemt.

“De liefdesboodschap van één persoon mag nooit ten koste gaan van het erfgoed van iemand anders”, zei Anselmo. Ze hoopt reizigers voor te lichten over verantwoord toerisme, want, zoals ze zei: “Het is de taak van iedereen om voor het werelderfgoed te zorgen.”

Ze zei dat liefdessloten een symptoom zijn van een groter probleem. “Denken we echt dat we gewoon naar iemands andere land kunnen gaan en gewoon een erfgoedsite kunnen vernietigen en dan een wapen kunnen zijn wanneer ze verhuizen om hun monumenten te beschermen?” Ze zei.

Zondag stroomden veel nieuwsgierige toeristen naar de brug om nog een laatste blik te werpen op de Pont des Arts met zijn sluizen.

Emma en Craig Morehouses kwamen een van de laatste liefdessloten op de brug plaatsen. “We deden het aan, maar we wisten dat het zou worden gesneden,” zei Emma. “Ik begrijp waarom ze ze afsnijden, maar ik denk niet dat het hier voor onze kinderen zal zijn om te zien,” zei Craig.

Sarah Dobson, uit Nieuw-Zeeland, was niet helemaal voor het afknippen van haar lokken, hoewel ze de zorgen begrijpt. “Ik vind het idee leuk, maar de realiteit is anders. Ik ben blij dat ik het heb mogen zien”, zei ze. Ondertussen steunt haar reisgenoot Emma Jane de beslissing. “Ze denken dat ze iets zinvols en romantisch doen, maar ze denken niet na over de gevolgen”, zei ze.

Julliard legde uit dat tijdelijke panelen gemaakt door vier internationale straatartiesten op de brug zullen worden geplaatst tot de herfst, wanneer alle glaspanelen zijn geïnstalleerd. Ook de Pont de l’Archevêché, achter de Notre Dame, krijgt nieuwe glaspanelen omdat de sloten worden verwijderd.

Van de meer dan 100.000 pond afgedankt metaal, zei Julliard, dat sommige zullen worden gerecycled, en kunstenaars hebben aangeboden om porties voor verschillende projecten te gebruiken. In de tussentijd zullen de afgeknipte sloten worden opgeslagen.

Wat betreft andere monumenten en bruggen die populair zijn bij stellen, zei de loco-burgemeester dat hij het probleem zou blijven aanpakken door sloten te verwijderen wanneer ze worden toegevoegd, en ook te voorkomen dat verkopers sloten verkopen in toeristische boetieks in Parijs.

Anselmo verwelkomt de inzet van het stadhuis voor het behoud van zijn culturele erfgoedsites en hoop. “Parijs heeft het voortouw genomen als leider,” zei ze, “een stad van wereldklasse die de wet verwierp en zei ‘nee, je kunt hier niet komen en ons erfgoed vernietigen’.