Berlijnse wijk Neukölln: de ultieme gids voor goedkoop eten en drinken

Tien jaar geleden was Neukölln een van de grootste Problemkieze van Berlijn, een volksbuurt die meer bekend stond om stedelijke bezienswaardigheden dan als een populaire toeristische bestemming.

Maar de buurt was niet zonder zijn charmes: het is altijd al bekend geweest bij de lokale bevolking als een geweldige plek om te verkennen. Je kunt geweldige vondsten (met bijpassende prijzen) vinden in een van de vele stoffige kringloopwinkels, en het is ook een geweldige plek om ruime, spotgoedkope appartementen te vinden.

Sindsdien is er veel veranderd. Stoffige oude winkels hebben plaatsgemaakt voor boetieks en kunstzinnige cafés; degenen die overbleven waren goed thuis in termen als ‘midden van de eeuw’ en hoopten een expat-hipster te pakken te krijgen die diep in hun zakken wilde graven. De dagen van eenvoudig zoeken naar appartementen zijn allang voorbij en de huren behoren tegenwoordig tot de hoogste in de stad.

Een reis naar Neukölln is echter nog steeds een must voor elke reiziger die de speciale koelte van Berlijn wil ervaren. Hier is onze gids voor de beste restaurants en bars in de omgeving, met enkele tips over waar je nog meer het ouderwetse Neukölln kunt proeven. We hebben het onderverdeeld in drie hoofdgebieden, Kreuzkölln, Rixdorf, en Schillerkiz.

Kreuzkölln

Dit deel van Neukölln, op de grens met Kreuzberg, is vooral populair bij het trendy, jongere feestpubliek. De belangrijkste straten zijn Weserstrasse, die zich uitstrekt van Hermannplatz, Reutersstrasse, Hobrechtstrasse, Pannierstrasse en Maybachufer, die langs het Landwehr-kanaal loopt, en Sonnenallee, ook wel bekend als “Little Libanon”.

Eten en drinken tot €10 in Kreuzkölln

In Kreuzkölln vind je veel cafés, bars en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Maar veel plaatsen komen en gaan in de opwelling van gentrificatie, en de prijzen stijgen. Hier is een lijst met enkele beproefde tips voor een goede snack voor minder dan 10 euro.

Pizza en Pezzi
Nansenstrae 2

Een informele pizzeria in de buurt van de Weserstrasse om koolhydraten te tanken voor of na een avondje kroegen.

Wochenmarkt bij Maybachufer
Maybachufer, dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 18.30 uur

Ook bekend als de “Turkse” of “Oosterse” markt, biedt het veel goedkope snacks vermengd met producten en textielstalletjes. Probeer zeker Gözleme, een traditioneel hartig Turks platbrood dat warm uit de pan wordt geserveerd.

Mae Charoen Thai Imbiss
Sonnenallee 134

Een authentieke Thaise plek met geweldige currygerechten voor 5 euro en minder.

Kip Risa
Sonnenallee 26

Dit halal eetcafé, een van de vele kipspots op Sonnenallee, biedt fastfoodmenu’s zonder de plastic nasmaak. Probeer zeker de hummus met frietjes.

Al-Andalos
Sonnenallee 40

Een geweldige Libanese plek met lage prijzen en enorme porties. Voor een lichtere bite bestel je een wrap voor slechts € 1,50.

Crossanterie Cocina
Kofferstrae 56

Dit funky café is een ouderwetse Neukölln-instelling en serveert wat sommigen de beste croissants van de stad noemen. Het serveert ook geweldige koffie en een kleine selectie van andere gebakken producten.

Fräulein Frost
Friedelstrae 39

Een geweldige ijssalon met exotische smaken vermengd met de hoofdgerechten. Verwen je innerlijke zesjarige en bestel de Spaghetti Eis, een macaroni-vormig vanille-ijs gegarneerd met aardbeiensaus en gemalen noten die parmezaanse kaas en marinara vertegenwoordigen.

EEN
Weserstrae 40

Een van de eerste bars die werd geopend in de toen nieuwe naam Kreuzkölln, Ä, is een rokerige, informele waterpoel die veel studenten trekt. De plaats vult vrij snel, dus ga er vroeg heen als je wilt gaan zitten.

Nathanja en Heinrich
Weichselstrae 44

Hier is nog een “rookbar” (bars laten nog steeds roken toe als er geen eten wordt geserveerd) met antiek meubilair, een grote etalage, bakstenen muren en een jeugdig publiek.

Soulcat
Kofferstrae 53

Dit is een muziekbar uit de jaren 50 en 60 met een beleid voor alleen vinyl. Veel livemuziek en goedkope drankjes garanderen een avondje uit voor elke hond.

Karl-Marx-Strasse en Rathaus Neukölln

Hoewel dit deel van Neukölln vol hipsters is, is het niet zo gentrified als Kreuzkölln en is het nog steeds de thuisbasis van veel Turkse en Duitse arbeidersgezinnen. Terwijl je daar bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Richardstrasse en Richardplatz, beide in de buurt van het U-Bahn-station Karl-Marx-Str.

Dit gebied, bekend als Rixdorf, was ooit een Boheems dorp en heeft nog steeds veel historische gebouwen die je nergens anders in Berlijn zult zien. De Comeniustuin (Richardstr. 35) is een kleine groene oase voor de opleiding van mondiale geleerden. Loop het “levenscycluspad” en denk diep na met zowel de lokale bevolking als verloren expats.

Eten en drinken in de buurt van Karl-Marx-Strasse en Rathaus Neukölln

Café Rix
Karl-Marx-Str. 141

Café Rix, gelegen in een lommerrijke groene binnenplaats aan de ruige, bruisende Karl-Marx-Strasse, is hier al sinds vóór de hipster-invasie en zal er nog steeds zijn als het verder gaat naar het volgende grote ding. Hoewel het eten gemengde beoordelingen krijgt en een beetje prijzig is, is het toch de moeite waard om bij Pils te stoppen voor de ouderwetse luxe van dit café.

Tabibito
Karl-Marx-Str. 56

Laat je niet misleiden door de groezelige, vervallen, hole-in-the-wall sfeer: Tabibito serveert de beste sushi in Berlijn voor geweldige prijzen en met vriendelijke service.

Louis
Richardplatz 5

Nog een Neukölln-oldtimer, Cafe-Restaurant Louis, maakt een van de grootste schnitzels in heel Berlijn. Als je de grootste maat bestelt, kun je gemakkelijk een gezin van vijf voeden. Het menu bevat ook een kleine selectie van Duitse en Oostenrijkse gerechten.

Sahara
Reuterstrae 56

Bestel de geweldige Soedanese falafel met pindasaus, perfect voor wie op zoek is naar dezelfde Turkse en Midden-Oosterse gerechten die je in de stad kunt krijgen, maar met een andere etnische twist. Er zijn ook broodjes en schotels met kip, halloumi-kaas en tofu.

Klunker Kranich
Karl-Marx-Str. 66

Klunker Kranich, gelegen op de bovenste verdieping van een van de somberste en meest deprimerende parkeerterreinen van een winkelcentrum, is deels stadstuin, deels bar met een beetje rauwe service, en het is alleen al de nieuwigheid en het adembenemende uitzicht waard.

Schillerkiez en Hermannstrasse

De wijk Schillerkiez ligt op de top van een van de enige heuvels van Berlijn. Hoewel het gebied nu net zo trendy en gentrified is als zijn buurman onderaan de heuvel, zul je een iets ouder publiek aantreffen en veel coole stedelijke gezinnen met in Nederland ontworpen buggy’s.

Naast de prachtige met bomen omzoomde Schiller Promenade, herbergt de buurt ook drie parken: Körnerpark, Hasenheide en, de moeder van alle stedelijke groene ruimten, Tempelhof Airport. Als je Berlijn in de zomer bezoekt, is Hasenheide ook de thuisbasis van een Freiluftkino (openluchtbioscoop) die vaak films in de originele taal vertoont.

Eten en drinken in Schillerkiez

Café im Körnerpark
Schierkerstr. 8

Met zijn fonteinen en neobarokke tuinstijl, Körnerpark, dat in 2016 100 wordt, brengt stijl naar de ruigere, iets minder gemoderniseerde straten rond de S-Bahn / U-Bahnhof Hermannstrasse. Hoewel het eten in het café niet om over naar huis te schrijven is, is het nog steeds een geweldige plek om een ​​Kaffee und Kuchen te pakken.

Met liefde uit Hanoi
Hermannstrae 176

Hipster-plek met heerlijk Vietnamees eten. Verwacht grote porties en lage prijzen.

Zimt en Mehl
Weiganduffer 16

Dit café is populair bij het ontbijt en biedt eerlijke prijzen, vriendelijke service en tafels met uitzicht op de gracht – wat wil je nog meer?

mmm
Columbiadam 160

Deze kleine snackbar biedt verschillende maten Koreaanse barbecuegerechten. Bestel er een en loop om de hoek naar Tempelhof Airport voor bulgogi of mandu terwijl je rolschaatsers, fietsers en kiteboarders voorbij ziet rollen.

Schiller Burger
Herrfurthstrae 7

Een populaire hamburgertent met verschillende locaties in Berlijn, waaronder een op de heuvel aan de Karl-Marx-Strasse 223.

Froschkönig
Weisestrae 17

Gezellige rookbar in de buurt waar op woensdag stomme films met live pianomuziek worden vertoond.

Syndicaat
Weisestrae 56

Deze linkse pub is hier altijd geweest. Er wacht niets bijzonders: gewoon goedkoop bier, goedkope shots en luide punkrockmuziek. Als je geluk hebt, zie je ook een van de originele excentriekelingen van Neukölln, zoals een lokale piraat met een papegaai op zijn schouder.