De beste attracties, bars en eetgelegenheden van Kreuzberg

Kreuzberg, gelegen in het voormalige West-Berlijn, is een van de meest populaire en interessante wijken van de stad. Bij de bouw van de muur was de wijk opgedeeld in twee postcodezones: Kreuzberg 61 en SO36. Hoewel deze postcodes niet langer officieel worden gebruikt, gebruiken de lokale bevolking ze nog steeds om twee heel verschillende gezichten van de buurt te definiëren. Berlijners zeggen vaak “36 brennet, 61 pennt” (“SO36 burns and 61 sleeps”).

Hoewel de uitdrukking in het Engels niet hetzelfde klinkt als in het Duits, geeft het toch een goed beeld van de verschillen tussen de twee gebieden: SO36 heeft nog steeds een ruige, punkvibe en trekt een jonger feestpubliek aan, terwijl 61 een rustigere, meer gentrified oase populair bij hipsters, stedelijke gezinnen en de 30-plussers.

Kreuzberg, ook wel bekend als “de derde grootste stad van Turkije”, heeft ook een bloeiende Turkse gemeenschap, vooral in SO36. Hier zijn enkele goedkope reistips in twee buurten.

Kreuzberg SO36

Ik ga daar heen: Neem de U-Bahn naar de stations Kottbusser Tor (U-8/U-1 lijn), Görlitzer Bahnhof (U-1 lijn) en Schlesiches Tor (U-1 lijn).

Gratis en betaalbare spullen

Oranienstrasse en Adalbertstraße vormen het centrum van SO36. Ze bevinden zich direct naast het U-Bahn-station Kottbusser Tor, door de lokale bevolking liefkozend “Kotti” genoemd. Slenter door de buurt en blader door de luxe kleding- en Turkse winkels. Voor een voorproefje van de cultuur van de stad, bekijk de straatkunst en graffiti die veel van de muren bedekken.

Musea
Twee goedkope culturele attracties zijn het Museum der Dinge, een museum voor het ontwerpen van alledaagse voorwerpen uit de 20e en 21e eeuw (entree: € 6) en het Kreuzberg-Friedrichshain (FHBX) Museum, een museum dat de geschiedenis van het gebied beschrijft. wat gratis is.

Vang de film
De Babylon-bioscoop om de hoek vertoont vaak films in de originele taal met ondertiteling (in het Duits OmU genoemd). Om te besparen op de reguliere toegangsprijs (ongeveer € 8), rijd je op maandag wanneer tickets slechts € 6,50 zijn.

Historisch park
In Görlitzer Park bevond zich ooit een groot treinstation, Görlitzer Bahnhof, dat tijdens de oorlog werd verwoest. Je kunt nog steeds enkele ruïnes zien in het hoofdveld, dat populair is bij frisbeespelers, picknickende hipsters en studenten die met een biertje in de ene hand en een sigaret in de andere hand zitten.

Hoewel het park de laatste jaren te kampen heeft met drugsproblemen, is de Kinderboerderij nog steeds erg populair bij kinderen en gezinnen. Nadat u uitstapt bij U-Bahn-station Schlesisches Tor, stapt u rechts uit voor meer cafés en bars met een trendy 20-plusser.

Goedkope maaltijden

Gelukkig vind je genoeg goedkope eetgelegenheden rond de Oranienstrasse, Wienerstrasse (bij Görlitzer Park) en Schlesisches Tor. Enkele van de beste opties onder de €5:

Tadim (Adalbertstr. 98), een Turks fastfoodrestaurant met uitstekende kebab en Lahmacun, ook bekend als “Turkse” pizza Maroush (Adalbertstr. 93), een Libanees restaurant met uitstekende falafels en kipshwarmabroodjes Spätzleexpress (Wiener St. 11), een kleine restaurant , dat Spätzle en Maultaschen serveert, twee heerlijke pastagerechten uit de Zwabische regio in Zuid-Duitsland, in Rissani (Spreewald platz 4-6), een ander geweldig Libanees restaurant dat meer zit dan Maroush. Ga voor een hamburger en friet naar Burgermeister (Oberbaumstr. 8), gunstig gelegen onder de verhoogde U-bahn-tracks bij Schlesisches Tor.

nachtleven

Voor een feestje ben je bij SO36 aan het juiste adres. Tientallen bars en cafés langs de straten rond alle drie de U-Bahn-haltes.

Als je op zoek bent naar een stedelijke, industriële sfeer vermengd met een beetje kitsch (er is een projectie van de huilende Maagd Maria op de muur), verpakt in een homovriendelijke sfeer, ga dan naar Möbelolf (Reichenberger Str. 177).

Franken (Oranienstr. 19a) is een pretentieloze drinkplaats met een duidelijk randje, terwijl Wild at Heart (Wiener Straße 20) een bekende punkrock- en rockabillybar is.

Club SO36 (Oranienstr. 190) aan de Oranienstrasse biedt live optredens en regelmatige evenementen, zoals de maandagavond skaten na het werk en Kiezbingo (buurtbingo).

Kreuzberg 61 (ook bekend als Bergmannkiez)

Ik ga daar heen: Neem de U-Bahn naar de stations Südstern, Gneisenaustrasse en Mehringdamm (U-7-lijn) of Hallesches Tor en Prinzenstrasse (U-1-lijn)

Gratis en betaalbare spullen

Als de Oranienstrae het wilde kind is van de Kreuzberg-punkrock, is de Bergmannstrae zijn tammere, oudere zus. Populair bij toeristen, de straat staat vol met winkels, restaurants en cafés.

Begraafplaats
In het rustigere, groenere deel van de Bergmannstrasse (nabij station U-7 Südstern) vind je de grote begraafplaats Friedrichswerder Friedhof II. De begraafplaats heeft veel oude 18e en 19e eeuwse graven met indrukwekkende beelden en grafstenen. Ga de heuvel op en je zult ook een aantal mausoleums zien die glorieus vergaan in hun gotische staat.

De begraafplaats Hallesches Tor heeft vele prachtige Art Nouveau-graven en is de laatste rustplaats van klassieke componisten Mendelssohn en Brahms en de Duitse dichter ETA Hoffmann.

Kanalen en etalages
Een wandeling langs het Landwerkanaal is ook een aanrader. In de zomer zitten de oevers van het kanaal vol met jonge mensen die picknicken of een biertje opentrekken. Het leidt ook naar Gräfekiez, een luxe, stijlvol deel van 61. Hoewel de designerboetieks niet geprijsd zijn met de budgetreiziger in gedachten, zijn Dieffenbachstrasse en Gräfestrasse nog steeds de moeite van het bekijken en een beetje winkelen waard.

Parken
Kreuzberg 61 is ook de thuisbasis van twee parken: Volkspark Hasenheide en Viktoriapark. Het Viktoriapark, dat op een van de enige heuvels van Berlijn ligt, is ook de thuisbasis van het Nationaldenkmal für die Befreiungskriege (monument voor de nationale bevrijdingsoorlog), dat een prachtig uitzicht over de stad biedt.

Goedkope maaltijden

Net als SO36 heeft Kreuzberg 61 een breed scala aan cafés en restaurants, hoewel ze meestal wat duurder zijn. Maar er zijn nog tal van geweldige goedkope eetgelegenheden.

De Marheinike Markthalle (Marheinekepl. 15), een grote markt op de hoek van de Bermannstrasse en de Zossenerstrasse, heeft veel eetstalletjes waar je voor een goede prijs kunt lunchen of dineren. Curry 36, (Mehringdamm 36) De snackbar bij de U-7 Mehringdamm heeft waarschijnlijk de beste currypasta en friet in de stad. Het ligt aan de overkant van de immer populaire Mustafa’s Vegetable Kebab-stand (Mehringdamm 32). Falafel King (Urbanstr. 68) heeft ook geweldige falafel, evenals minder bekende vegetarische en veganistische opties.

nachtleven

Als je in een feeststemming bent, is de SO36 een betere keuze. De Kreuzberg 61 heeft echter een paar hoogtepunten:

Bad Kreuzberg (Blücherstr. 17) is een rustige duikbar die gratis broodjes en pinda’s bij de drankjes biedt. Junction Bar (Gneisenaustr.18) is een jazz- en bluesclub in de kelder met een informele bar boven. Mini Bar (Graefestr. 77) is een kleine maar gezellige optie in Gräfekiez. Die Legende von Paula & Ben (Gneisenaustr. 58) is een leuke buurtplek met een gemoedelijke sfeer.

Goedkoop slapen

Op zoek naar een hotel dicht bij de actie in Kreuzberg? Bekijk onze aanbiedingen van lokale hotels en hostels in Kreuzberg, vanaf € 39 voor een tweepersoonskamer.