Parijs: tips om te winkelen bij Cheapo’s beste openluchtvoedselmarkten

Pak je canvas tassen. Het is marktdag in Parijs! Terwijl Parijse supermarkten al het voedsel bieden dat je nodig hebt om te overleven, bieden openluchtmarkten een grotere verscheidenheid aan groenten en fruit, vaak tegen lagere prijzen.

Het is een wekelijks ritueel voor veel Parijzenaars, maar er is geen reden waarom de toevallige toerist niet ook een paar snacks of picknickbenodigdheden kan inslaan.

Hier is onze gids voor het navigeren door de vaak intimiderende wereld van openluchtvoedselmarkten, samen met enkele van onze favoriete keuzes.

Natuurlijk worden sommige dingen – limoenen, ananas of bananen – nooit lokaal geteeld, dus ga niet uit de weg. Koop wat je nodig hebt en zo weinig of zo veel als je wilt. Je kunt gewoon vijf appels kopen als dat alles is wat je wilt van de stand. Dat zijn vijf zaken minder waar verkopers zich aan het eind van de dag zorgen over hoeven te maken.

Andere voedingsproducten

De markten staan ​​ook vol met kraampjes met kaas, zeevruchten, eieren, vlees, wijn, brood, gebak, bereide gerechten, zelfs pizza en koffie. Plan om te gaan lunchen en te vertrekken met een stokbrood, plakjes kaas en ham en wat vers fruit, maar neem later een extra tas mee voor een paar flessen wijn of pakjes olijven.

Nogmaals, er is geen reden om tien kilo kaas te kopen. Neem gewoon een plak van twee of drie kazen om ze uit te proberen – de kaasboer vertelt je meestal hoeveel plakjes je moet snijden en je zegt gewoon meer of minder.

Nog een laatste tip: shop als een local!

Als je een tijdje (of zelfs een paar dagen) in Parijs bent, probeer dan te netwerken met marktverkopers die je op prijs stelt. Mijn vegetarische jongens doen er altijd een paar extra’s bij omdat ik een trouwe klant ben en dat extra bedrag maakt de ervaring veel aangenamer. Naar de markt gaan is een veel betere manier om met Parijs om te gaan dan alleen Monoprix binnen te lopen – en het is goedkoper! Laten we nu naar buiten gaan en winkelen. Hier zijn enkele van onze favoriete plekken…

Een gids voor de beste Cheapos-markten

Marché Bastille
Metro: Bastille of Richard Lenoir
Wanneer: donderdag en zondag van 7.00 tot 14.30 uur

Een van de grootste en meest populaire markten van de stad, het is een must voor iedereen die producten uit de rest van Parijs wil kopen. De markt wordt gedomineerd door schijnbaar eindeloze kraampjes met fruit, groenten en vleeswaren, terwijl een paar stands met kant-en-klare maaltijden zoals verse paella en sandwiches uitstekende lunchopties zijn.

Marché d’Aligre
Metro: Ledru-Rollin
12 hectare
Wanneer: dinsdag – zondag, 9.00 – 13.00 uur

Marché d’Aligre, een lokale markt die beroemd is geworden door managers, trekt diegenen aan die geïnteresseerd zijn in een meer ontspannen marktervaring zonder in te boeten aan kwaliteit of kwantiteit. Uniek is het overdekte gedeelte met bijzondere producten zoals bloemen, olijfolie en ambachtelijk bier.

Marché de Belleville
Metro: Belleville
Wanneer: dinsdag en vrijdag van 7.00 tot 14.30 uur

In het cultureel diverse Belleville is deze markt populair bij veel Aziatische shoppers. Marché de Belleville is misschien niet de meest fotogenieke markt, maar de goedkope prijzen en overvloedige producten maken het een goede keuze voor mensen met een beperkt budget.

Marché Barbès
Metro: La Chapelle
Wanneer: woensdag van 7.00 tot 13.00 uur, zaterdag van 7.00 tot 15.00 uur

Marché Barbès is de drukte van een Noord-Afrikaanse markt, dus wees niet te beleefd. Shoppers verdringen zich en passeren deze dicht opeengepakte markt waar je willekeurige assortimenten etenswaren kunt vinden – zoals boter die is verlopen, maar maak je geen zorgen, het zijn alleen de houdbaarheidsdatums. Rechts?

Marché Maubert-Mutalité
Metro: Maubert-Mutalité,
Wanneer: dinsdag, donderdag en zaterdag van 7.00 tot 14.30 uur

Er zijn ook markten op de linkeroever, en deze kleine, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, is een van de oudste. Ga naar Marché Maubert-Mutalité voor verse producten en andere incidentele zaken zoals sjaals of verrekijkers. De achtergrond van de markt is een schoolvoorbeeld van Frans winkelen, met boucherie, charcuterie, poissonnerie, fromagerie en boulangerie netjes gerangschikt.