Saint Germain en Laye: dagtocht naar Parijs

Als je op zoek bent naar een uitzicht over Parijs zonder ellebogen te hoeven stoten met tonnen toeristen, en je houdt van archeologie en Franse geschiedenis, dan is Saint Germain en Laye een bezoek waard. Het staat bekend om zijn 2,4 km lange stenen terras, gebouwd in de late jaren 1600, waardoor toeschouwers uitkijken over de vallei van de rivier de Seine en Parijs in de verte. Maar dat is niet het enige wat deze stad goed doet.

Een oude koninklijke stad, het kasteel van Saint Germaine en Laye was de residentie van verschillende Franse monarchen van de middeleeuwen tot de Franse Revolutie. Lodewijk XIV, de Franse monarch die bekend staat als de “Zonnekoning”, werd ook in veel kamers van dit kasteel geboren.

Tegenwoordig kunnen bezoekers de koninklijke gotische kapel bezoeken en door de tuinen slenteren. Het kasteel zelf is sindsdien omgebouwd tot het Nationaal Museum voor Archeologie (Musée d’Archeologie Nationale), maar het is niet minder interessant. Het museum heeft een enorme collectie antiquiteiten uit Frankrijk, van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Een van de meest indrukwekkende stukken is la Dame de Brassempouy, een 25.000 jaar oud ivoren beeld dat een van de vroegste afbeeldingen is van een menselijk gezicht die door archeologen zijn gevonden.

Hoewel een kaartje voor de kapel en de archeologietentoonstelling 7 euro kost, is dit museum, net als veel andere in de regio Parijs, elke eerste zondag van de maand gratis. Maar omdat het in de buitenwijken is, in tegenstelling tot veel musea in Parijs, is het niet zo druk.

logistiek

Reistijd:
30 minuten van het centrum van Parijs

Hoe daar te komen:
Neem de RER A naar Saint Germain en Laye.

Reisprijs:
€ 4 enkele reis vanaf Parijs RER-station Chatelet Les Halles.

Andere dagtochten

Dit is slechts een van onze aanbevolen dagtochten uit onze Fantastic Day Trips Less than an Hour from Paris-gids. Klik hieronder om meer te lezen:

• Saint Denis kathedraal en markt

• Chateau de Vincennes en Parc Floral

• Kasteel Malmaison

• Parc de Sceaux

• Eiland van de impressionisten

• Saint Maur des Fossés

• Drink, dans en maak een boottocht op de rivier de Marne