Tips voor een bezoek aan kasteel Neuschwanstein

Een reis naar kasteel Neuschwanstein staat op de bucketlist van veel Europese reizigers. Gelegen in de Beierse Alpen, ongeveer twee uur rijden ten zuiden van München, was dit kasteel een van de vele gebouwd door de excentrieke Beierse koning Ludwig II, ook bekend als “Mad King” Ludwig.

Als de witte kalkstenen gevel en sprookjesachtige torentjes je meteen aan Disney doen denken, komt dat omdat Walt Disney het kasteel van Doornroosje naar Neuschwanstein heeft gemodelleerd, wat slechts een van de redenen is waarom het tot de populairste kastelen ter wereld behoort.

Hier zijn enkele tips om uw ervaring bij dit onvergetelijke spektakel te maximaliseren.

Reis naar kasteel Neuschwanstein

Het kasteel bevindt zich aan de Neuschwansteinstraße 20, Schwangau, Duitsland. Een paar tips om er te komen:

Met de auto

Als je rijdt, kun je ophalen A7 snelweg (richting Ulm-Kempten-Füssen) tot het einde en dan richting Füssen. Neem vanuit Füssen de B17 naar Schwangau en volg de borden naar Hohenschwangau.

Een andere mogelijkheid is om bij de afrit Kempten van de A7 af te stappen en de B12 naar Marktoberdorf te nemen. Neem vanaf daar de B16 naar Roßhaupten – OAL I naar Buching en dan de B17 naar Schwangau en Hohenschwangau.

Bespaar op parkeren: Als u besluit naar Neuschwanstein te rijden, kunt u meestal gratis parkeren langs een bosweg, ongeveer 300 meter ten zuiden van het toeristische dorp Hohenschwangau.

Met de trein

Een van de beste manieren om Neuschwanstein te bereiken is met de trein van München naar het dorp Füssen. De reis duurt ongeveer twee en een half uur en geeft je een prachtig uitzicht op het schilderachtige landschap van de Allgäu.

Moet worden opgehaald bij aankomst in Füssen Bus 73 naar het Steingaden Feuerwehrhaus of Bus 78 naar Tegelbergbahn, Schwangau. De bushalte waar u uit moet stappen is Hohenschwangau, Schlösser.

Tip: Bespaar op treinreizen met het Beierse Ticket

Een regulier treinkaartje heen en terug vanaf München kost € 58,- inclusief buskaartje. U kunt echter geld besparen door een ticket naar Beieren te kopen. Dit ticket biedt een dag onbeperkt reizen met Beiers lokaal vervoer, inclusief bussen en trams. Het ticket kost 23 euro en is ideaal voor groepen reizigers: als één persoon in de groep een Beiers ticket heeft gekocht, kunnen er maximaal vier reizigers mee reizen voor slechts 5 euro.

Bovendien reizen kinderen tot en met 15 jaar gratis met hun ouders of grootouders.

Hoe de kasteel(en) te bereiken

Als je eenmaal in Hohenschwanngau bent, moet je nog steeds naar de kastelen gaan – meervoud, want Hohenschwangau, het terracottakleurige kasteel gebouwd door de vader van Ludwig, ligt recht tegenover Neuschwanstein. Uw opties omvatten een hoef- of een busrit.

Naar onze mening is wandelen de beste – en goedkoopste – optie voor natuur- en sportreizigers. Je ziet borden die waarschuwen voor steile paden en een wandeling van 40 minuten, maar in werkelijkheid kunnen de meeste fitte wandelaars de wandeling in ongeveer de helft van die tijd voltooien. De wandeling voert je langs verharde paden door het bos, met borden langs de weg die interessante lectuur bieden over de geschiedenis en intriges van de Mad King (evenals trucs). Met een beetje geluk ziet u misschien zelfs een eenzaam hert door het bos slenteren, wat zorgt voor een zeer romantische ervaring.

Degenen die niet in de stemming zijn om te sporten, moeten de bus de heuvel op nemen, die slechts € 1,80 kost. (Je kunt later altijd een meer ontspannen wandeling over het pad maken.) Houd er rekening mee dat bussen niet rijden als er ijs en sneeuw is.

Kaartjes voor kastelen

Prijs is €12 per kasteel of 23 euro voor beide. Kinderen van 18 jaar en jonger zijn gratis onder begeleiding van een volwassene.

Je reistijd staat op je ticket vermeld, dus zorg dat je niet te laat komt. Dit is een eenmalige kans, mensen. Als u uw reis mist, moet u opnieuw betalen.

Zorg dat je een kaartje hebt tegen je bereikt het kasteel. Tickets kunnen alleen worden gekocht bij de kassa van Hohenschwangau of online worden besteld tegen een kleine vergoeding. Het adres van het ticketcentrum is:

Alpseestraße 12, D-87645 Hohenschwangau
Telefoon +49 (0) 83 62 – 9 30 83 – 0
Fax +49 (0) 83 62 -9 30 83 – 20
Online reserveren

Maar hier is de grote vraag: moet je zelfs kasteelinterieurs bezoeken?

Volgens ons is het antwoord: absoluut niet. Alleen begeleide toegang, de gidsen nemen je in razend tempo door de kamers en je mag geen foto’s maken. Kastelen zijn nog steeds het mooist van buitenaf en zullen je tonnen geweldige uitzichten en foto’s geven voor Facebook- en Instagram-afgunst.

Tip: Buiten het seizoen als je kunt

Neuschwanstein heeft 1,4 miljoen bezoekers per jaar en de meeste komen in de zomer. Als je rond deze tijd een bezoek brengt, wees dan voorbereid op lange wachttijden bij het loket en de stroom toeristen die door het oude Louis Palace marcheren – tot 6.000 passeren elke dag tijdens het hoogseizoen. Dus als je in de zomer op bezoek bent, ga er dan zo vroeg mogelijk heen om de drukte voor te zijn. Seizoenstijden zijn van 08.00 uur tot 17.00 uur

Maar als je je reis uitstelt tot bijvoorbeeld februari, is de kans groot dat je de plaats bijna voor jezelf hebt. Maar niet te laat in het laagseizoen: van half oktober tot half maart is het kasteel alleen open van 9.00 tot 15.30 uur.

Hotels in de buurt

Zoals hierboven vermeld, reizen veel bezoekers van Neuschwanstein vanuit München naar beneden. Als u van plan bent hetzelfde te doen, zijn hier enkele budgethotels in München die we aanbevelen. Er zijn echter ook veel hotels in Schwangau. Zoek hier naar uw data in Schwangau.