Winkelen in Berlijn: tips om te besparen op winkelen

Als je Berlijn bezoekt, wil je zeker gaan winkelen in een van de meest trendy steden van Europa. Of het nu gaat om een ​​groot winkelcentrum, een luxe winkelboulevard, een kleine moeder en pop shop, een trendy boetiek of een gigantische vlooienmarkt, Berlijn biedt volop mogelijkheden om te shoppen tot je erbij neervalt.

Maar hoe kies je dat perfecte souvenir en cadeau voor dierbaren thuis zonder al te diep in je portemonnee te breken? Om u te helpen, hebben we deze lijst met tips samengesteld om uw winkelbudget te maximaliseren.

Denk verder dan de beroemde winkelboulevards en winkelcentra

Hoewel de meeste reisgidsen die u leest er waarschijnlijk over zullen beschikken, zijn de belangrijkste winkelstraten zoals de Kufürstendamm en de Friedrichstrasse ontworpen met het oog op luxe shoppers. Hoewel beide straten interessant zijn en een wandeling waard, als u van winkelen houdt, zult u waarschijnlijk betere deals vinden in minder bekende winkelstraten.

Waarom zou u in plaats van de Ku’damm niet naar de nabijgelegen Wilmersdorfer Strasse gaan?

Sla Friedrichstrasse over en kies Karl-Marx-Strasse Neukölln. De Karl-Marx-Strasse is ook de thuisbasis van de Neukolln Arcaden, een klein winkelcentrum direct naast het U-Bahn-station Rathaus Neukölln, waar u eerder koopjes vindt dan in de toeristische winkelcentra rond de Potsdamer Platz. Als je daarheen gaat, bezoek dan zeker Klunkerkranich, een trendy buitenbar-café op de bovenste verdieping van de garage van het winkelcentrum met een prachtig uitzicht over de stad.

Zoek naar rommelmarkten

Of je nu op zoek bent naar Oost-Duitse memorabilia (“ostalgia”), oude brieven en foto’s, of lampen en schoenen, Berlijn heeft een aantal weekendvlooienmarkten waar je op schatten kunt jagen. Hier zijn er een paar die we zouden aanraden:

Boxhagener Platz: Een grote vlooienmarkt in de populaire studentenwijk Friedrichshain. De markt is een geweldige mix van professionele en particuliere verkopers.

Vlooienmarkt Nowkoelln: blader door het grote aanbod op deze vlooienmarkt in de kunstzinnigste wijk Neukölln van Berlijn. Je zult zien dat veel particuliere verkopers genieten van hun waren.

Rathaus Schöneberg: Een vlooienmarkt op dezelfde plek waar John F. Kennedy ooit de beroemde regel “Ich bin ein Berliner” uitsprak.

Hermann-Ehlersplein: Deze rommelmarkt wordt gehouden op zondag van 08.00 uur tot 16.00 uur. en is gelegen nabij het U-Bahn-station Rathaus Steglitz. Deze is buiten de gebaande paden en is minder waarschijnlijk te duur en optioneel.

Klik hier voor meer Berlijnse vlooienmarktideeën.

3 tips voor onderhandelen op vlooienmarkten

· Lijkt niet al te opgewonden

· Vraag niet hoeveel iets kost, maar bied jezelf een prijs aan die lager is dan je eigenlijk bereid bent te betalen, zodat de verkoper ruimte heeft om te onderhandelen (maar niet zo laag dat je ze echt irriteert!).

· Wees geduldig. Soms loont het om eerst uit te gaan en dan terug te komen om te zien of ze bereid zijn het artikel te verkopen voor de prijs die u wilt.

Internationale markten verkennen

Twee geweldige etnische markten om te bezoeken zijn de Turkse markt in Maybach Ufer en, verder naar het oosten, het Vietnamese Dong Xuan Center. Deze markten zijn een geweldige plek om textiel, vlees en producten tegen goede prijzen te kopen, evenals geselecteerd handwerk. Beide zijn ook prima geschikt om te genieten van een goedkope en lekkere lunch.

Koop vintage kleding per kilo

Zoals in veel modieuze steden tegenwoordig, kan in Berlijn “vintage” ook de code zijn voor “te dure oude spullen”. De winkels Colors en Garage zijn echter uitzonderingen. Deze winkels bieden vintage kleding, schoenen en accessoires tegen redelijke prijzen. De achterkant van elke winkel is gevuld met honderden en honderden vintage jurken, rokken, broeken, jassen…

En hier is het dan: alles wordt verkocht voor 25 euro per kilogram. Beide winkels hebben ook één dag in de week 30% korting op zowel kilo- als individueel geprijsde artikelen. De winkels zijn vol en door de stapels waden kan een hele prestatie zijn. Veel van de kleding heeft ook een heel ‘vintage’ gevoel, dus dit zal helpen als je een fan bent van de jaren 60 of 80 stijl of van dirndls houdt. Maar met een beetje geduld en geluk kun je hier zeker geweldige deals vinden.

Schatten in Trödeler (rommelwinkels)

Trödelladen is de Berlijnse versie van een rommelwinkel. Ze zijn vaak van vloer tot plafond volgepropt met meubels en decor, samen met wat kleding, sieraden en snuisterijen – en ze worden beslist gerund door een knorrige sigarenminnende man.

Hoewel ze in aantal afnemen en sommige zijn “ontdekt”, waardoor het nu veel moeilijker is om echte koopjes te vinden, zijn ze nog steeds een unieke Berlijnse ervaring die het bekijken waard is. Twee straten waar je nog wat Trödeläden . kunt vinden Flughafen Strae in Neukölln (nabij U-Bahn-station Rathhaus Neukölln) en Nehringstraße Charlottenburg (nabij U-Bahn-station Sophie-Charlotte-Platz).

Seizoensverkoop, twee keer per jaar

Tot voor kort mochten winkels in Duitsland maar twee keer per jaar verkopen. Ze werden Sommerschlussverkauf (SSV, “uitverkoop aan het einde van het zomerseizoen”) en Winterschlussverkauf (WSV, “uitverkoop aan het einde van het winterseizoen”) genoemd. Hoewel de winkelregels niet meer zo streng zijn, worden beide traditionele verkoopperiodes nog steeds gelijktijdig in acht genomen door alle winkels in Duitsland en vele andere plaatsen in Europa.

Exacte verkoopdata variëren van jaar tot jaar, maar WSV is meestal ergens Februari en richting SSW eind juli.

Tip: De beste tijd om te winkelen is een week of twee na de verkoop toen de elementen nog verder werden geëtiketteerd. Als je op dat moment in Berlijn bent, is het misschien de moeite waard om naar de moeder van alle luxe warenhuizen, KaDeWe, te gaan om dat prachtige jack te krijgen dat je wilde voor 70% korting op de oorspronkelijke vraagprijs.

Veel (verkocht)shoppen allemaal!

Jouw tips om te winkelen in Berlijn

Heb je winkeltips om aan onze lijst toe te voegen? Deel met ons in de comments hieronder!