5 tips om te besparen op Spaanse wijn in Spanje

In vergelijking met veel plaatsen in Europa heeft wijn in Spanje een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding. Spanje heeft letterlijk een wijn voor elke portemonnee, of je nu luxe bent of een klein budget hebt. Dit is een land waar de prijs van wijn begint bij minder dan 1 euro per fles (dit is geen typfout!).

En er valt iets te zeggen voor een cultuur waarin ieders favoriete gefermenteerde druivendrank zo’n deel uitmaakt van het dagelijks leven van mensen dat lokale wijn voor elke prijs kan worden gedronken – zelfs goedkoop!

Maar zelfs in een cultuur waar wijn voor iedereen is, zijn er enkele eenvoudige trucs die je aan je repertoire kunt toevoegen om te besparen op Spaanse wijnen wanneer je tijd doorbrengt in Barcelona, ​​Madrid en daarbuiten. Hier zijn enkele van onze favoriete tips om u te helpen het meeste uit uw wijnbudget te halen wanneer u op Iberia bent.

1. Huiswijn bestellen

Als je niet kieskeurig bent over wijn of op zoek bent naar een specifieke vintage of variëteit, is de kans groot dat je blij zult zijn met de huiswijn die wordt geserveerd in Spaanse restaurants en bars.

De sleutel tot Cheapos is de grote besparing op uit eten gaan – denk aan € 2-3 per glas of € 6-7 voor een volle karaf!

2. Deel de fles

Als je met twee of meer mensen drinkt, probeer dan overeenstemming te bereiken over de vintage en bestel per fles of karaf in plaats van per glas. Flessen uitstekende Spaanse rode, witte en zelfs sprankelende cava’s beginnen bij slechts € 8, waardoor het een betere deal is dan een paar glazen te bestellen.

Als je wijn goedkoper wilt drinken dan een local, bestel dan een heel goedkoop drankje genaamd vino turbio. Dit is een zeer goedkope wijn, gekoeld geserveerd en geschud om het licht bruisend te maken. Maar het is niet overal verkrijgbaar, denk aan tavernes in de buurt van gaten in de muur.

3. Koop flessen bij wijnwinkels

Op zoek naar een fles wijn voor een picknick of om mee naar huis te nemen als souvenir? Het is beter om wijn te kopen in naburige winkels. Terwijl supermarktwijnen in Spanje redelijk goedkoop zijn, hebben gespecialiseerde wijnwinkels een grotere selectie tegen vergelijkbare prijzen.

In de winkels heb je de beschikking over een expert die je kan helpen bij het vinden van de perfecte fles en die je zelfs kan uitnodigen om hem vooraf te proeven. Voor de beste prijzen, vermijd winkels in centrale toeristische gebieden (denk aan La Rambla in Barcelona of Plaza de Sol in Madrid). Er is een uitzondering op deze regel: wijnwinkels op lokale voedselmarkten. Ze zijn meestal scherp geprijsd, hebben Engels sprekend personeel en staan ​​open voor proeverijen van klanten.

4. Organiseer je bezoek aan de wijnmakerij

Je hoeft je niet altijd te houden aan georganiseerde wijntours. In plaats daarvan, met een fles wijn die je echt lekker vindt of een aanbeveling van een lokale of wijnwinkelexpert, huur je een auto of neem je het openbaar vervoer naar de wijnmakerij van je keuze.

Zorg ervoor dat u van tevoren belt om er zeker van te zijn dat iemand u ophaalt en dat de betreffende wijnmakerij rondleidingen aanbiedt. Veel wijnhuizen in Spanje staan ​​rondleidingen toe, met prijzen in de enkele cijfers of zelfs gratis voor een rondleiding en proeverij van een van de lokaal geproduceerde jaargangen.

Klaar om de weg op te gaan op zoek naar de beste wijn? Hier zijn onze toptips voor het huren van een auto in Spanje.

5. Probeer wijnen uit minder bekende regio’s en wijnhuizen

Rioja is misschien wel de bekendste wijnregio van Spanje en Cordoniu en Freixenet zijn misschien wel de bekendste producenten van Catalaanse Cava (de beroemde mousserende wijn van Spanje), maar dit betekent ook dat deze producten op grote schaal worden geëxporteerd, waardoor de prijzen hoger zijn. En zoals alle goedkopen weten, staan ​​hogere prijzen niet altijd gelijk aan betere kwaliteit.

Voor goedkope, volle rode wijnen, probeer een fles uit Ribera de Duero, een wijnstreek op korte rijafstand van Madrid en die doet denken aan Toscane. Sla in Baskenland de Cava over en kies voor Txacoli, een verfrissende, licht mousserende regionale wijn.

Bonustip: koop Spaanse wijnen elders

Nu we hebben vastgesteld dat het kopen van Spaanse wijn in Spanje erg goedkoop is, wist u dat Spaanse wijnen tot de goedkoopste en beste in andere delen van de wereld behoren? Spaanse wijnen zijn altijd een van de goedkoopste in de plaatsen die we in het VK hebben bezocht. Tijdens een recente reis naar San Francisco ontdekten we dat de Spaanse Rioja-wijnen goedkoper waren dan veel van de verkochte Sonoma California-wijnen – zelfs met de extra kosten van invoer en verzending over lange afstanden. Gefeliciteerd!

Meer weten over wijn kopen in Europa? Bekijk deze artikelen:

• 6 tips voor het kopen van goedkope wijn in Frankrijk
• Wijn kopen als een local in Florence
• Een toegankelijke Slowaakse wijnstreek bezoeken