Amsterdam: de nieuwe toeristenbelasting van de stad is onterecht gericht op budgetreizigers
Er is wat verwarrend nieuws voor budgetreizigers die op weg zijn naar Amsterdam. Om het aantal vrijgezellen- en budgetreizigers terug te dringen, plant Amsterdam een hogere toeristenbelasting die vanaf 2018 van kracht wordt voor reizigers die in hotels en hostels in het stadscentrum verblijven. Door zich te richten op woningen in centrale wijken, hoopt Amsterdam feestgangers en reizigers naar elders af te leiden en meer luxe bezoekers aan te trekken.
Stadswethouder Udo Kock lichtte dit eind december als volgt toe: “Momenteel heeft 28% van de boekingen betrekking op budgethotels. Het moet worden verminderd.”
Door de toeristenbelasting te verhogen (en mogelijk een extra vast bedrag toe te voegen) aan hotelrekeningen in het centrum van Amsterdam, zal de nieuwe wet de hotels in het gebied minder betaalbaar maken en hopen ze een luxe (en minder luidruchtige) klantenkring aan te trekken.
Hoewel we de moeilijke relatie van elke stad met grote groepen toeristen begrijpen, vooral luidruchtige mensenmassa’s, kan Amsterdam ook een tol eisen van de portemonnee van budgetreizigers. In tegenstelling tot veel stereotypen, brengen niet alle budgetreizigers hun tijd door met ronddwalen op de Wallen of laat opblijven met wandelen langs de grachten. We hebben het gevoel dat alle budgetreizigers de economie van de stad schaden, oh, goedkope deal.
Onze visie op de voorgestelde toeristenbelasting van Amsterdam
Als doorgewinterde budgetreizigers weten we dat niet iedereen die in een B&B of hostel verblijft gewoon een excuus zoekt om te feesten. Net als bezoekers die kiezen voor de fijnere dingen in het leven en een beetje extra op hun bankrekening hebben, komen wij naar Amsterdam om musea van wereldklasse te zien, te dineren in lokale restaurants en te genieten van een avondwandeling langs de grachten. En voor veel reizigers met een krap budget kan zelfs een kleine stijging van de kosten hen ertoe dwingen hun vakantieplannen te annuleren.
We houden ervan om in budgethotels te verblijven, niet alleen omdat we van de prijs houden, maar ook vanwege de unieke kenmerken zoals historische gebouwen, vintage sfeer en persoonlijke service die je alleen kunt krijgen van een kleiner hotel. En Amsterdam heeft het geluk veel budgethotels te hebben met veel karakter en charme. Soms kiezen we er zelfs voor om op de Wallen te blijven. Natuurlijk zijn er altijd weerbarstige gasten, maar slecht gedrag beperkt zich niet tot hostels of budgethotels.
We zullen een verblijf in luxe nooit afslaan – vooral niet als we een fantastische deal kunnen scoren. Maar hoe meer geld we kunnen besparen op accommodatie, hoe meer we kunnen uitgeven aan onze reis en keer op keer terug naar Europa. Hoewel het stereotype is dat alle budgetreizigers hun extra geld uitgeven aan drank en drugs in Amsterdam, geven velen van ons onze overgebleven euro’s uit aan kaas op openluchtmarkten of huren ze een fiets om als een local door de stad te rijden.
Steeds meer hotels kiezen voor het boutique-model en de prijs van reizen door Europa stijgt. We hebben het gehad over onze favoriete budgethotels in Parijs die luxe zijn geworden, maar het is een wereldwijde trend die niet snel zal verdwijnen.
Zelfs met de recente daling van de euro wordt het vinden van een goed hotel tegen een fatsoenlijke prijs in elke Europese stad een steeds grotere uitdaging. En het feit dat een grote stad als Amsterdam nu de voorkeur geeft aan luxe hotels boven goedkopere opties, betekent dat budgetreizigers de komende jaren nog meer uit het stadscentrum kunnen worden verdreven of verdreven.
Laten we hopen dat de stad een manier vindt om het ongebreidelde gedrag van wegtoeristen te beteugelen zonder de meerderheid van de reizigers te straffen die gewoon een beetje willen besparen op hun reis.
Uw gedachten?
Wat vind jij van de nieuwe toeristenbelasting van Amsterdam? Hadden ze gelijk om op te komen tegen onhandelbare reizigers? Welk advies zou je de stad geven? Deel met ons in onze opmerkingen hieronder!