BlaBlaCar: een deelservice voor supergoedkoop autoreizen

Op zoek naar een goedkopere manier om met de auto door Europa te reizen? Misschien wilt u een taxiservice zoals BlaBlaCar proberen. Dit 2006 een gevestigd bedrijf in de deeleconomie is een goede optie om tussen de punten A en B te komen, vooral op langere routes of routes waar geen openbaar vervoer beschikbaar is. Het kan ook geweldig zijn voor reizigers die geen auto willen huren, maar toch kleine steden of dorpen in de buurt van een grote stad willen bezoeken.

BlaBlaCar-service is momenteel beschikbaar in de volgende Europese landen: België, Brazilië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Hongarije, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Servië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Rusland. , en Oekraïne.

Wat is het?

BlaBlaCar lijkt erg op Lyft of Uber, maar meestal voor langere autoritten. Het reisgedeelte omvat alles, van populaire routes binnen één land, zoals een reis van Londen naar Stonehenge, tot langere reizen die de grens oversteken, zoals het rijden van Amsterdam naar Parijs, of zelfs over oceanen, zoals van Londen naar Brussel. In Barcelona kun je zelfs een transfer naar de luchthaven van El Prat vinden voor € 5 of minder, wat eigenlijk goedkoper is dan Aerobus.

Als het gaat om goedkoop reizen in Europa (vooral in landen waar Uber en Lyft niet echt van de grond zijn gekomen), is de service een game-changer. Het is een stuk goedkoper dan het nemen van een taxi en zorgt, althans meestal, voor een veel interessantere reiservaring. De meeste chauffeurs zijn lokale pendelaars en delen meestal graag hun inzichten over plaatsen om te bezoeken, plaatsen om te eten en hun leven in Europa.

Hoe het werkt

1. Vind de juiste site

In Engels: Het is een beetje vervelend, maar om gedetailleerde informatie in het Engels te krijgen, moet je de Engelse pagina van BlaBlaCar (blablacar.co.uk) bezoeken, zelfs als je reis tussen steden in andere landen is. Helaas zijn uw resultaten altijd geprijsd in Britse ponden, ongeacht uw bestemming of waar u de service gebruikt.

Lokale talen: Gelokaliseerde versies voor elk land worden geleverd in de hoofdtaal en valuta (bijvoorbeeld Euro en Frans in Frankrijk). Dus als je de lokale taal van je bestemming vloeiend spreekt en prijzen in de lokale valuta wilt zien, selecteer dan dat land in het vervolgkeuzemenu op blablacar.com.

2. Registreer voor een account

Gebruik uw Facebook-account of e-mail e-mailadres om uw BlaBlaCar-profiel in te vullen en een telefoonnummer te bevestigen zodat chauffeurs contact met u kunnen opnemen. (Als je advies nodig hebt over het kopen en gebruiken van een lokale simkaart in Europa, lees dan ons artikel voordat je vertrekt!)

3. Zoek naar attracties

Voer op de hoofdzoekpagina het vertrek- en bestemmingspunt en de datum in en druk op “Zoeken”. Vergelijk dan prijzen en drivers op de resultatenpagina. Zorg ervoor dat u de beoordelingen van de chauffeurs bekijkt en stel gerust een vraag aan de chauffeur voordat u boekt. In ledenprofielen kun je zien wie meer ervaring heeft, evenals hun Facebook- en LinkedIn-verbindingen, voorkeuren en een mini-bio. Je kunt ook zien in wat voor auto ze rijden.

4. Reserveer een stoel

Reserveer een stoel en betaal deze online via je BlaBlaCar-account. Wanneer u betaalt, ontvangt u het telefoonnummer van de chauffeur.

5. Ontmoet je chauffeur

Zodra u de contactgegevens van de chauffeur heeft, kunt u de definitieve details van de vergaderlocatie afspreken. U ontvangt ook een boekingscode die u als betalingsbewijs dient te tonen wanneer de chauffeur u ophaalt. Ontmoet de chauffeur op het afgesproken ophaalpunt, leun achterover en geniet van de rit.

6. Na je rit

Wanneer u uw bestemming bereikt, laat dan een beoordeling achter voor de chauffeur – dit zal hen aanmoedigen om u een beoordeling achter te laten (ze zullen uw beoordeling pas zien als ze er een achterlaten). Als u enkele beoordelingen heeft, kunt u in de toekomst gemakkelijker reizen boeken. U kunt ook een anonieme beoordeling van de rijvaardigheid van de bestuurder achterlaten. Dit maakt deel uit van de gemiddelde score die wordt weergegeven op bestuurdersprofielen en helpt potentiële gebruikers.

Wat als er iets misgaat?

Als de chauffeur uw reis annuleert of om welke reden dan ook niet verschijnt binnen 15 minuten voor de geplande ophaaltijd, krijgt u het volledige bedrag van de reis en alle servicekosten terugbetaald. Als je moet annuleren en dit 24 uur van tevoren of meer doet, ontvang je een volledige terugbetaling minus boekingskosten. Als u op dezelfde dag annuleert, krijgt u 50% van de ticketprijs minus reserveringskosten terug, tenzij u niet komt opdagen op het ontmoetingspunt. Je hebt ook 30 minuten na het boeken (zelfs binnen een periode van 24 uur) om je reis te annuleren en een volledige terugbetaling te ontvangen minus servicekosten.

Passagiers en de bestuurder zijn gedekt door de autoverzekering van de bestuurder (wettelijk verplicht in de meeste landen en BlaBlaCar) evenals een aanvullende AXA-verzekering die kosten dekt zoals accommodatie en alternatief vervoer in geval van pech.

Veiligheidstips

Alle reizigers en chauffeurs van BlaBla worden beoordeeld en gescreend met hetzelfde type systeem als Airbnb om een ​​betere en veiligere gebruikerservaring te creëren. Probeer voor de veiligste ervaring vast te houden aan bestuurders met een “Expert”-beoordeling (zes maanden ervaring en een 80% positieve beoordeling of hoger) of een “Ambassador”-beoordeling (12 maanden ervaring met een 90% positieve beoordeling of hoger) ). Als je een auto deelt met andere passagiers, zorg er dan voor dat het mensen zijn die je kent of gemiddelde of ervaren gebruikers met positieve recensies. Vertrouw je instinct. Als de bestuurder of passagier zich ongemakkelijk voelt, boek de reis dan niet.

Voor vrouwen die zich niet op hun gemak voelen bij het gebruik van een ritje met mannelijke vreemden, is er een optie “Alleen voor vrouwen” die u kunt selecteren bij het zoeken naar een rit. “Alleen voor vrouwen” betekent dat alle passagiers in de auto vrouwen zullen zijn. Het is een geweldige optie voor individuele reizigers die zich misschien zorgen maken over het aangaan van een verbintenis. Als een lid je stoort of zich ongepast gedraagt, neem dan contact op met de klantenservice. En onthoud, voor uw eigen veiligheid, gebruik nooit een rit die alleen wordt aangeboden via een officieel boekingsplatform.

BlaBlaCar vs Taxi

In theorie zouden BlaBlaCar-chauffeurs onder de huidige voorwaarden van het bedrijf geen winst mogen maken of geld verdienen. Er zijn trouwens chauffeurs die meerdere keren per dag op dezelfde route heen en weer gaan.

Waarom is dit belangrijk? Omdat het geen verrassing is dat taxichauffeurs in veel Europese steden protesteren tegen de legaliteit van de dienst, die door velen wordt gezien als oneerlijke concurrentie. BlaBlaCar-chauffeurs hebben geen extra kosten voor een taxirijbewijs of speciale verzekering voor het vervoeren van passagiers.

Het is dus een goed idee om de legitimiteit van de service te controleren voordat u op een bepaalde locatie boekt en over het algemeen te vermijden dat u taxi-ophaallocaties zoals luchthavens en treinstations ontmoet.

Hoe u de goedkoopste ritten krijgt

Reizen boeken met BlaBlaCar is vergelijkbaar met het boeken van andere vormen van vervoer. Hoe meer mensen bieden op de route, hoe lager de prijs waarschijnlijk zal zijn. Onervaren chauffeurs zijn waarschijnlijk ook goedkoper, maar om veiligheidsredenen nemen we over het algemeen geen chauffeur in met een lagere rating dan ‘gemiddeld’, tenzij we in een groep reizen en op avontuur willen.

Als je flexibel bent met datums en tijden, kies dan een dag met meer ritten, omdat meer concurrentie de prijs laag houdt.

Om u een idee te geven van hoeveel u kunt besparen, volgt hier een snel voorbeeld. We hebben onlangs snel gezocht naar een BlaBlaCar-rit tussen Barcelona en Madrid:

• BlaBlaCar: € 27
• ALSA busmaatschappij: €30
• Prijs AVE hogesnelheidstreinen: 60 € en meer
• Goedkope vliegtickets: € 70 (plus transfer van en naar beide luchthavens).