Een bezoek aan St. Pierre en Miquelon voor goedkoop

Wist je dat er een stukje Europa in de Noord-Atlantische Oceaan ligt? St. Pierre en Miquelon vliegen misschien onder de radar voor de meeste budgetreizigers, maar het is de moeite waard om te kijken of je klaar bent om iets heel anders te zien.

Hier leest u hoe u dit zelfbesturende Franse grondgebied voor de kust van Canada kunt bezoeken zonder de bank te breken.

Hier zijn vijf tips om het beste van Saint-Pierre-et-Miquelon met een beperkt budget te zien.

1. Verblijf in een lodge

De Franse versie van een bed & breakfast-hostel is een grote waardepropositie op de eilanden. In Saint-Pierre verbleef ik in Pension Dodeman (€65 per nacht), een schattig huisje aan de rand van de stad. De eigenaren bezetten de begane grond, terwijl de drie gastenkamers boven zijn. Ontbijt (mand met stokbrood en croissants) was bij de prijs inbegrepen.

In Miquelon verbleef ik in L’Angelie, waar mijn kelderkamer € 50 per nacht kostte en natuurlijk een zeer Frans ontbijt bevatte.

2. Bezoek ook Miquelon en maak lange wandelingen

Het grotere bewoonde eiland van de archipel is veel minder bevolkt dan Saint Pierre. Er zijn uitstekende wandelpaden door winterhard bos en laag struikgewas. Er is ook een fantastisch, gloednieuw, modern natuurmuseum genaamd La Maison de la Nature et de l’Environnement (€10). Je kunt naar Miquelon vliegen met een klein vliegtuigje van Air Saint-Pierre (€29 retour) of met de veerboot. Sommige veerboten gaan naar Langlade, een onbewoond eiland ten zuiden van Miquelon (€ 17 retour). Vermijd ze omdat ze extra (en duur!) grondtransport naar Miquelon vereisen. Rechtstreekse veerboten van Saint Pierre naar Miquelon kosten € 24 per enkele reis.

3. Bezoek het Archemuseum van Saint-Pierre

Bezoek het Arche Museum om meer te weten te komen over de ongebruikelijke status van het gebied, de migratiegeschiedenis en economische ups en downs. Hier kunt u ook de guillotine van het eiland bekijken, die ooit werd gebruikt en nu op zichzelf staat. Entree kost 7 euro. Hier is nog een culturele tip: dompel jezelf onder in het kenmerkende Baskische erfgoed van het gebied. Bezoek de Place Pelota in het midden van de stad Saint-Pierre. Voor toegewijde liefhebbers van de Baskische cultuur organiseert Saint-Pierre elke zomer een jaarlijks Baskisch festival.

4. Eet croissants

Je bent tenslotte in Frankrijk. Vergeet dat niet en vergeet niet te genieten van de heerlijke croissants.

5. Bezoek

Voor een voorproefje van de lokale cultuur, boek een tour met Steve Le Bars bij Frenchi’s Tours. Ik ging op zijn culinaire tour waardoor ik allerlei traditionele eilandgerechten kon proberen. Hij nam me mee naar een plaatselijke hut vol krakende meubels en 30 jaar oude tijdschriften. We aten tonijnpaté (tonijn uit blik met gekookte aardappelen, mayo, ketchup en sjalotten), een paar andere lokale patés, gedroogde vis en een belachelijk rijk le flotante, room besprenkeld met geharde karamel. Alles werd weggespoeld met rode wijn en berkenbier. Verrukkelijk! Steve’s tours beginnen bij €30. Mijn enige voorbehoud is om heel duidelijk te zijn over wat je wilt qua reistijd, met andere woorden wat je je kunt veroorloven. Steve rekent per uur voor langere reizen.