Lille, Frankrijk Biercultuur voor minder

Als Bordeaux de titel van wijnhoofdstad heeft, dan is Lille en de rest van het noorden zonder twijfel de bierhoofdstad van Frankrijk!

Het komt misschien niet als een verrassing, wetende dat Lille grenst aan België, een van de biermekka’s van de wereld, maar Noord-Frankrijk heeft een lange biergeschiedenis waar maar weinig mensen van afweten. Voor de oorlog en na de ruïnes van de Eerste Wereldoorlog waren er bijvoorbeeld duizenden kleine (nu bekend als “micro”) brouwerijen die een van de belangrijkste industrieën in de regio waren.

Er zijn tegenwoordig minder brouwerijen, maar dat betekent niet dat ze allemaal verdwenen zijn. Er zijn zelfs meer dan 20 brouwerijen in en rond Lille. Lees verder om erachter te komen hoe u het beste van het beroemde bier in Lille kunt nippen.

Er zijn verschillende brouwerijen in de grotere regio van Lille (zie het gedeelte rondleidingen voor meer informatie), maar als je beperkt bent tot het grootstedelijk gebied van Lille, maak je geen zorgen, er zijn nog genoeg opties om je levensgenieter bier compleet te maken expeditie. We raden je ten zeerste aan om deze pubs en bars hieronder te bezoeken, die enkele van de beste en lekkerste bieren van de regio bieden.

Een opmerking over bierprijzen in Lille

Aangezien de meeste Vlaamse bieren een hoger alcoholpercentage hebben, krijg je meestal wat meer waar voor je geld, ook al kost het je € 6-7 per pint. Hoewel er in deze regio verschillende bierstijlen zijn, worden de schappen en bars gedomineerd door amber-, dubbel- en tripelbieren met een alcoholpercentage van minimaal 6%, maar vaker rond de 7-9%. Dit bier staat bekend als sterk, dus onthoud dat één bier beter is dan twee! En als je iemand bent die graag een paar verschillende soorten probeert, bieden veel bars proefvluchten aan tegen redelijke prijzen.

Maar maak je geen zorgen, je kunt nog steeds een geweldige pint bier krijgen voor € 5 en een “une demie” (Frans voor een pint) voor € 2,50 – € 4. Of je kunt de “supergoedkope” route gaan met een DIY-picknick. De meeste supermarkten hebben een redelijk gerenommeerde selectie van regionale bieren tegen een veel redelijkere prijs dan een bar of bierwinkel, waardoor je het meeste waar voor je geld krijgt. Carrefour of Monoprix zijn goede opties en zijn meestal langer open dan andere supermarkten.

Le Lobby

Koningsstraat 10, Vieux Lille

Deze bierbar bevindt zich in een van de beste straten in Vieux Lille voor goed Scandinavisch bier. Met meer dan 10 bieren van de tap kun je hier echt niet fout gaan. Het zit altijd vol met mensen (meestal jonge volwassenen) omdat er voldoende ruimte is en er bijna altijd een goede mix van oldies en indiemuziek wordt gespeeld, waardoor het een geweldige plek is om af te spreken met vrienden. Ter info: voor de meeste pinten betaal je hier € 6, wat heel redelijk is voor het gebied!

De capsule

25 rue des Trois Molettes, Vieux Lille

Zie La Capsule als de grootvader van Le Lobby, maar dan met 28 biertjes! Ze nemen hun bier hier serieus en als je geen schuimexpert bent, helpen hun deskundige bierspecialisten je graag met een glimlach op hun gezicht. Hoewel de eerste verdieping vrij klein en gezellig is, hebben ze een ondergrondse ruimte die opengaat als het te druk wordt.

Les 3 Brasseurs

22 Place de la Gare, Rijsel

Dit is een klassiek Lille-bierrestaurant tegenover Lille Flandres, het centraal station. Het is een geweldige plek om even langs te gaan en een authentieke smaak van de Ch’ti-cultuur te krijgen.

La Rumeur

59 rue de Valenciennes, Moulins

Als u op zoek bent naar een one-stop-shop, kan dit de plek zijn. Het is niet alleen een restaurant en een bar, maar ook een café, een restaurant, een concertzaal en een kunstgalerie. En het beste deel? Het is uiterst betaalbaar met lage bierprijzen (inclusief hun eigen eten) en een selectie heerlijke gerechten van € 6 tot € 9 per bord of een vooraf ingesteld menu voor slechts € 12.

L’Abbaye des Saveurs

13 rue des Vieux Murs, Vieux Lille

Dit is absoluut een van de beste bierwinkels in Frankrijk! Naast een van de grootste selecties regionale en internationale ambachtelijke bieren, hebben ze ook verschillende Scandinavische specialiteiten, waardoor het een geweldige stop is voor authentieke souvenirs en bier.

Biertours in Lille

Om bier te ervaren door de ogen van een local, kun je een speurtocht en een bierproeverij maken, waardoor bezoekers een unieke kans krijgen om Lille te verkennen en zijn rijke biercultuur en geschiedenis te ontdekken. De tour duurt drie uur en omvat vier blinde proeverijen voor € 30. Het is een beetje aan de steile kant, maar voor bierliefhebbers is het misschien het geld waard.

Als je een huurauto hebt en wat bierwandelingen wilt maken, zal dit bierkaartproject een geweldige gids zijn, die je laat zien waar de vele brouwerijen, bierwinkels, brewpubs, brewpubs en zelfs thuisbrouwerijen zijn!

Heb je een favoriete brouwerij of brouwerij in Frankrijk? Laat het ons weten in de reacties hieronder!