Portugal Transport: 5 tips om te besparen op treinen, bussen, autohuur en vluchten

Als het gaat om eten, drinken en slapen, is Portugal een koopje in vergelijking met andere West-Europese landen, zelfs in populaire bestemmingen als Lissabon, Porto en Braga. Maar hoe besparen op transport in Portugal?

Hoeveel moet u uitgeven om van Lissabon naar Sintra, Porto naar Guimaraes en terug te reizen? Zal het nemen van de trein of het boeken van een huurauto je budget breken?

Zoals blijkt, waarschijnlijk niet. De transportkosten zijn in heel Portugal zeer redelijk en slimme reizigers kunnen nog meer besparen door de onderstaande tips te volgen.

5 tips om met een beperkt budget door Portugal te reizen

1. Stap in de trein voor het uitzicht en de avontuurlijke reis

Het is gemakkelijker om de bezienswaardigheden in je op te nemen en te ontspannen in de trein in Portugal. Tegen ongeveer dezelfde prijs als het nemen van een bus – en de helft van de reistijd – is het veel handiger en de treinroutes zijn over het algemeen mooier dan de betaalde bussen. Bovendien hoef je niet achter het stuur te kruipen, dus je hoeft Vinho Verde niet te slurpen tijdens de lunch.

Dit betekent dat reizen met de trein bepaalde beperkingen heeft – treinen gaan gewoon niet naar sommige plaatsen. Als u de kleine dorpjes van Portugal wilt verkennen, kunt u beter een auto, GPS en een gedetailleerde kaart van de regio huren.

Controleer tarieven en bestemmingen op de officiële Portugese treinwebsite (Comboios de Portugal).

2. Bestel een ritservice vóór Uber of een taxi

Taxi’s in Portugal zijn goedkoper dan in plaatsen als Frankrijk of Duitsland, maar ze zijn nog steeds vrij duur in vergelijking met het openbaar vervoer. Maar hoe verhouden ze zich tot Uber en taxidiensten?

Allereerst is Uber op het moment van schrijven niet overal beschikbaar in Portugal, dus voor de beste en meest betrouwbare Uber-ervaring, kun je je misschien beperken tot de grootstedelijke gebieden van Porto en Lissabon.

Ten tweede is Uber, zelfs voor korte ritjes in die steden, slechts marginaal goedkoper dan het nemen van een taxi (meestal). Je spaart echter op zijn best slechts een paar euro, dus als er een taxi staat te wachten bij een nabijgelegen halte of halte, denk je misschien niet dat het de moeite waard is om op een Uber-chauffeur te wachten, hoewel Uber wel één groot voordeel heeft. – geen contant geld nodig.

Voor langere ritten (20 minuten of meer) kost Uber ongeveer de helft van de prijs van een taxi, maar afhankelijk van de afstand en route kun je voor een fractie van de prijs ook een rit boeken bij het Europese taxibedrijf BlaBlaCar. (Bekijk hier onze handleiding voor het gebruik van BlaBlaCar in Europa.)

Als uw prioriteit is om zo snel mogelijk op uw bestemming te komen, wilt u misschien een paar euro meer uitgeven aan een Uber of een taxi – rideshares stoppen vaak om passagiers langs de route af te zetten.

3. Mis de bus (meestal)

Portugal is verbonden door verschillende bus- en touringcarlijnen die worden geëxploiteerd door openbare vervoersautoriteiten en door particuliere bedrijven zoals ALSA, Bus Rede Expressos, Bus RenEX en Bus Groupo AVIC. Hoewel deze bussen betaalbaar en comfortabel zijn, kunnen ze ook erg traag zijn vanwege de beperkte dienstregelingen en zitplaatsen.

Om de goedkoopste aanbieding voor busreizen (of een andere reis) te vinden tussen jouw route Portugal, ga je naar Rome2Rio.com en zoek je jouw route. Onder uw resultaten in het busgedeelte ziet u de geschatte prijs en de namen van de bedrijven die deze exploiteren.

In de meeste gevallen zijn bussen goedkoop (zij het erg traag) om te reizen tussen niet-traditionele bestemmingen die niet verbonden zijn door nationale spoorlijnen, hoewel je vaak meerdere keren moet overstappen om in het echte Portugal te komen. kleine dorpjes.

Alles bij elkaar genomen zijn bussen zelden de goedkoopste optie voor langere reizen. Pendelen tussen steden, rit delen, bijles of zelfs een goedkope vlucht is meestal net zo goedkoop als (en soms goedkoper) dan de bus nemen. Als je diep het prachtige Portugese platteland in reist, is het huren van een auto bijna altijd een betere en goedkopere optie. En over autoverhuur gesproken…

4. Ga waar je wilt (en wanneer) met een huurauto

Als u met twee of meer personen reist, of als u vastbesloten bent om veel kleine steden en dorpen te zien, is het huren van een auto de beste optie voor geld, persoonlijk comfort en tijd. Als je een voertuig hebt, kun je in goedkopere steden slapen (zorg ervoor dat je accommodatie gratis of goedkoop parkeren heeft) en bespaar je tijd die je kwijt bent aan wachten in treinen en bussen.

Voor de goedkoopste huur, boek zo ver van tevoren als je kunt. U kunt de huurauto ophalen op de belangrijkste luchthaven (Porto, Faro of Lissabon). Bekijk de prijzen van autoverhuur in Portugal en in heel Europa

Voor meer tips over de goedkoopste en veiligste manieren om in Portugal te rijden, bekijk onze gids voor autorijden in Portugal. Vergeet niet je internationale rijbewijs mee te nemen!

5. Ga sneller (en soms goedkoper) naar de goedkoopste luchtvaartmaatschappijen.

Als je snel van het ene uiteinde van dit lange en magere land naar het andere wilt, kan vliegen tussen grote hubs met goedkope luchtvaartmaatschappijen de snelste (en soms goedkoopste) optie zijn. Ryanair biedt vluchten van Lissabon naar Porto aan voor slechts € 20 retour, terwijl we vluchten met TAP hebben gevonden vanaf € 68.

Kortom, het is een goed idee om op zijn minst goedkope vluchten te bekijken voordat u een reis over land boekt. We hebben onlangs een reis van Porto naar Faro getest en ontdekten dat we vijf uur met de trein (vanaf € 35), kunnen rijden (vanaf € 36) of een auto kunnen huren (vanaf € 85). Als alternatief kunt u een goedkope vlucht nemen in een uur en 10 minuten voor €26 (uiteraard tijd om van en naar de luchthaven te komen).

Goedkoop zoeken: Check goedkope vliegtickets in heel Europa