Reis van de luchthaven van Berlijn naar het stadscentrum

Dus je vliegtuig is geland in Berlijn en je bent klaar om je avontuur te beginnen in de opwindende Duitse hoofdstad. Maar voordat je dat doet, moet je nog één ding van je reis-bucketlist afstrepen: van de luchthaven van Berlijn naar het stadscentrum gaan!

Berlijn wordt bediend door twee luchthavens, Tegel Airport in het voormalige westen en Schönefeld in het voormalige oosten. Goed nieuws? Beide zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, dus je hoeft voor een dure taxirit geen € 25-30 (plus fooi) te betalen zoals in andere steden.

Om je vlot van het vliegveld naar je bestemming in Berlijn te brengen, hebben we de volgende praktische tips op een rijtje gezet.

Waar kan ik kaartjes kopen?

Je hebt hier meerdere opties. Je kunt kaartjes kopen bij het loket in de hoofdterminal of bij de kaartautomaat buiten Terminal A waar je op de bus bent gestapt. Kaartautomaten accepteren contant geld, en vanaf 2017 van augustus – en creditcards. Alleen chipkaarten met een pincode werken echter en AmEx is niet toegestaan. U kunt ook direct in de bus betalen, maar alleen met munten. Om uzelf het verdriet te besparen, kunt u hier ook zelfprintende dagkaarten of Berlin WelcomeCards kopen.

U kunt meer informatie vinden op de officiële website van Tegel Airport.

Luchthaven Schönefeld

Verder buiten de stad gelegen in het voormalige oosten, bedient Schönefeld Airport voornamelijk goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Norwegian, Easy Jet en Ryan Air.

Ook vlakbij is Berlin Brandenburg Airport, ook wel bekend als de “luchthaven die nooit gebouwd zal worden”. Een grotere luchthaven om zowel Tägel als Schönefeld over te nemen, Berlin Brandenburg Airport, zou in 2011 worden geopend. – luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs van tevoren tickets verkocht vanaf deze luchthaven. Zes jaar en tientallen schandalen later is de BBA nog steeds een werk in uitvoering. Volgens de laatste schattingen zal de grote opening plaatsvinden in 2020, hoewel experts zeggen 2021.

Aangezien de BBA nog (waarschijnlijk) in behandeling is, moet je voorlopig vanuit Schönefeld naar Berlijn. S-Bahn lijnen S9 en S45, die aansluiten op de Ring Bahn, liggen op vijf minuten lopen van het station. U kunt ook snelbus X7 nemen naar U-7 station Rudow. De bushalte bevindt zich voor Terminal A. De reistijd moet ongeveer 30-40 minuten in westelijke richting en 20-30 minuten in oostelijke richting zijn.

Dezelfde ticketregels zijn van toepassing, met één belangrijk verschil: Schönefeld Airport ligt in Zone C, dus zorg ervoor dat je een ABC-ticket koopt als je van plan bent om naar het centrum van Berlijn te gaan!

Bezoek voor meer informatie de officiële website van Schönefeld Airport.

Openbaar vervoer in Berlijn

Voor een kaart van het Berlijnse transportsysteem, inclusief informatie over de verschillende zones, klik hier. U kunt uw reis ook tot in detail plannen, de reistijd en het vervoersschema achterhalen met behulp van het BVG-reisplan. En voordat je op pad gaat, lees je onze gids over het openbaar vervoer in Berlijn als een local. Fijne reizen!

Heeft u tips om van en naar de luchthaven van Berlijn te komen? Deel ze in de reacties hieronder!