Eettips in Praag om u te helpen besparen (en goed eten)

Tsjechië is een van de beste plekken in Europa geworden voor lekker eten voor een geweldige prijs. Met name de twee grootste steden, Praag en Brno, bieden goedkoop een heerlijke selectie van ouderwetse en nieuwe schoolrestaurants.

Met een geweldige mix van klassieke Tsjechische tavernes, tal van authentieke internationale restaurants en een enorme veganistische en vegetarische restaurantscene, zul je verwend worden met de keuze als je uit eten gaat in Praag.

Om de beste waarde voor uw Tsjechische kronen te krijgen, hebben we enkele tips samengesteld voor dineren in de hoofdstad van Tsjechië. Dobrou chut (geniet van het eten)!

2. Ga naar de markt en ga picknicken

Tijdens de warmere maanden van het jaar, van maart tot november, organiseren de meeste Tsjechische steden en dorpen boerenmarkten. In kleinere steden zijn deze markten meestal op bepaalde dagen van de week in het stadscentrum te vinden, maar in Praag worden ze bijna elke dag in verschillende delen van de stad gehouden. Lees meer over waar u kunt winkelen met deze lijst van Praagse boerenmarkten op de officiële toeristische website.

Op de markt vind je goedkoop vers fruit, groenten, kaas, worst, bier, wijn en brood, en hier proef je de Tsjechische smaak rechtstreeks van de lokale boeren. Ga na het verzamelen van uw cadeau op een bankje of op het gras zitten en geniet van het landschap.

3. Pas op voor extra factuurkosten

Opwaarderen in Tsjechië is niet zo gebruikelijk als vroeger, maar het kan van tijd tot tijd gebeuren. Het is waarschijnlijker dat het gebeurt in een Tsjechisch restaurant in oude stijl, misschien nadat de ober je ziet genieten van een paar drankjes voor volwassenen en denkt dat ze een beetje extra op je rekening kunnen zetten.

Een ander ding om op te letten is automatische fooien, wat geen geaccepteerde praktijk is. Het is altijd het beste om de rekening te bekijken voordat u betaalt, rekenschap af van waarvoor u hebt betaald en wees duidelijk maar beleefd over de kosten als u twijfelt. Voor alle duidelijkheid: je kunt ook voor drankjes betalen.

4. Fooitips

Tsjechische obers geven graag fooi, bijvoorbeeld 10-20 Tsjechische kronen (CZK) per persoon per maaltijd. Als je een duurdere maaltijd hebt gehad of als je met een grotere groep hebt gegeten, kun je het beste ongeveer 10% van de totale kosten fooi geven. Als de service onbeleefd is, laat dan niets achter – ze zijn waarschijnlijk gewend om geen fooi te geven en het kan ze niet schelen.

Wanneer u een fooi achterlaat, is het beleefd om het totale verschuldigde bedrag te controleren, vervolgens de fooi toe te voegen en de ober het totale bedrag te geven dat u gaat betalen. Als uw rekening bijvoorbeeld 90 kronen is en u een fooi van 10 kronen wilt betalen, zou u bij het betalen “100 kronen” zeggen. Het lijkt misschien vreemd om een ​​ober te vertellen hoeveel fooi hij moet geven, maar het is gebruikelijk in Tsjechië.

Nog een laatste tip: als u met een creditcard betaalt en van plan bent een fooi achter te laten, kunt u de ober het beste contant een fooi geven. Veel obers in Tsjechië zeggen dat ze niet altijd fooi krijgen als ze met creditcard betalen. Dus als u contant een fooi kunt geven, is dit een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de ober zijn deel krijgt.

5. Hoe om te gaan met onbeleefde service?

“Kreunservice” kan nog steeds een probleem zijn in bepaalde Tsjechische restaurants. In plaats van een warm welkom en vriendelijke charme bij uw maaltijd te krijgen, moet u misschien een tafel voor uzelf zoeken en voorbereid zijn om lange tijd genegeerd te worden.

Gelukkig komt dit minder vaak voor naarmate jongere mensen de dienstverlenende sector betreden, maar wees niet verbaasd als u tijdens uw reis minstens één keer onbeleefde service ervaart. Het belangrijkste is dat je je vakantie in Praag er niet door laat verpesten. Behandel het alsof het deel uitmaakt van de culturele ervaring – het zal een goed verhaal zijn om te vertellen als je thuiskomt.

6. Cash is koning

Hoewel de meeste moderne restaurants in Praag creditcards accepteren, kunt u in traditionele eetgelegenheden contant betalen. Om deze reden is het aan te raden om altijd voldoende geld te hebben om de rekening te betalen. Verwacht niet dat je kaart wordt geaccepteerd, anders loop je de kans om naar de geldautomaat te rennen!

Heb jij zelf tips voor eten in Praag? Laat het ons weten in de reacties hieronder.