Transit door Parijs: 8 manieren om te besparen op de metro, bussen en taxi’s

Binnenkort naar Parijs? Lees verder voor enkele eenvoudige tips om tijd en geld te besparen tijdens het reizen in Parijs. Er zijn immers veel interessantere dingen om geld aan uit te geven in Parijs dan de metro…

1. Koop metrokaartjes in bulk

We hebben hier al eerder over gesproken (inclusief een post over 50 Dos and Don’ts in Parijs die je reis zullen verbeteren), maar het is voor herhaling vatbaar. Als je de metro, bus of tram gebruikt, denk dan vooruit en koop die kaartjes in bulk. Losse tickets in Parijs, ook wel “t+”-tickets genoemd, kosten €1,90 en kan worden gebruikt voor één rit met elke bus, tram, metro of sneltrein (RER) binnen de stadsgrenzen. U kunt met één kaartje overstappen van de ene metrolijn naar de andere, maar met één kaartje niet tussen verschillende bussen overstappen.

Het is echter echt beter om een ​​pakket van 10 enkele tickets te kopen, een zogenaamde carn-nay, in plaats van ze afzonderlijk te kopen. Carnets, waarvan de prijs € 14,90 elk, bespaart u 21% op de kosten van een enkele rit.

Houd er rekening mee dat papieren tickets worden uitgefaseerd tot 2021, maar u kunt nog steeds het 10-rittenboekje kopen met de nieuwe Navigo Easy-kaart.

Lees meer tips om als een local met de metro te reizen.

2. Als u van plan bent veel te rijden, overweeg dan om een ​​Navigo Pass aan te schaffen.

Als u minimaal een week in Parijs verblijft en van plan bent uitgebreid gebruik te maken van het Parijse vervoerssysteem, kan een onbeperkte weekpas, een Navigo Pass genaamd, uw reis voordeliger maken. Het kost € 22,80 en het kan worden gekocht bij elk metrostation. U moet echter wel de fysieke kaart zelf aanschaffen, deze kost 5 euro en is herbruikbaar.

Navigo is een elektronische chipkaart die u bij een tourniquet haalt en waarmee u wekelijks of maandelijks onbeperkt kunt reizen met alle vervoersopties in Parijs, van de metro tot de bus tot de RER-forenzentrein. Maar hoewel dit voor sommigen een dealbreaker is, kan deze kaart voor anderen meer gedoe zijn dan gemak.

Lees meer over de voor- en nadelen van Navigo en hoe u er een kunt kopen.

3. In de buitenwijken blijven? Navigo Pass is waarschijnlijk logisch

Als u buiten het centrum van Parijs verblijft, bespaart u waarschijnlijk veel op hotelkosten (zoals deze 14 hotels in nabijgelegen buitenwijken), maar de prijzen variëren van € 2,75 tot € 8 voor één. – een kaartje naar het centrum van Parijs vanuit de buitenwijken, de RER-voorstedelijke spoorlijn kan duurder zijn als u kaartjes voor één reis koopt.

Maar alles is veel goedkoper als je het Navigo-ticket gebruikt, waarmee reizigers die naar Parijs gaan, een paar cent tot een paar euro besparen, afhankelijk van waar ze zich bevinden. Dit komt doordat de stad Parijs in 2015 besloot om een vast bedrag voor Navigo-vergunningen in alle vijf metrogebieden. Dus hoe ver je ook van het centrum bent, je betaalt altijd hetzelfde tarief van € 22,80 per week.

Bent u buiten het stadscentrum maar weet u niet in welke treinzone u zich bevindt? Vind uw dichtstbijzijnde RER-station op deze kaart van de omgeving van Parijs.

4. Beoordeel afstanden niet op basis van een metrokaart

De metrokaart van Parijs kan bedrieglijk zijn. Afstanden tussen stations lijken redelijk uniform op de kaart, maar variëren sterk op de grond. Er zijn zelfs veel haltes die slechts twee tot vier minuten lopen van elkaar verwijderd zijn, wat betekent dat u in sommige gevallen te voet sneller (en goedkoper!) op uw bestemming kunt komen.

Bespaar onnodige reizen door naar de niet-metrokaart te kijken. Bewaar bijvoorbeeld een kopie van deze gemodificeerde metrokaart op je smartphone of in je zak. Het laat zien hoe lang het duurt om naar elk metrostation te lopen. Deze kaart, gemaakt door de professionele transportplanner Guillaume Martinetti, toont de werkelijke afstand van hoe dicht (of ver) metrohaltes van elkaar zijn.

5. Stap op de fiets

Een fiets huren is net zo goedkoop als de metro in Parijs – € 1 voor 30 minuten (en goedkoper voor dag- en weekpassen) dankzij een deelfiets genaamd Velib’. Fietsen door de stad is niet alleen goedkoop, maar stelt je ook in staat om te komen waar je heen wilt terwijl je de bezienswaardigheden bekijkt en aan lichaamsbeweging doet. Beroemde straten, gebouwen en parken bekijken is gemakkelijk en leuk als je er langs rijdt.

Je kunt een gewone fiets huren voor € 1 voor 30 minuten of een elektrische fiets voor € 2 voor 30 minuten. Het kost hetzelfde om voor elk type fiets nog eens 30 minuten toe te voegen. Ben je jonger dan 27 jaar, dan zijn de eerste 30 minuten op een mechanische fiets gratis, terwijl een elektrische fiets € 1 kost.

Maar houd er rekening mee dat, hoewel er enkele mooie fietspaden zijn, er ook straten zijn zonder aangewezen fietspaden. Om te controleren of het veilig is om te fietsen, kun je op deze Velib-kaart zien waar je verblijft en waar je naartoe wilt. Alleen fietspaden zijn gemarkeerd in turkoois, terwijl fiets- en busbanen roze zijn.

6. Als je jonger bent dan 26, bespaar dan met Ticket Jeune Weekend

Als het op kortingen aankomt, hebben jonge mensen in Parijs het redelijk goed. U kunt kortingen krijgen, niet alleen voor toegang tot het museum, maar ook voor vervoer. Met Ticket Jeune, dat kan worden gekocht bij elk loket van metro-, bus- of tramstations, kunnen mensen onder de 26 jaar in het weekend elke dag onbeperkt reizen op het Parijse vervoersnetwerk. Dit omvat ritten met de metro, bus, tram en RER, het netwerk van hogesnelheidstreinen in de voorsteden.

Zones 1-3, die het grootstedelijk gebied en enkele buitenwijken beslaan, kosten € 3,85 per dag. Dat zijn iets meer dan twee enkele tickets, dus het is zeker de moeite waard als je weet dat je meer dan twee keer per dag gebruik gaat maken van het vervoerssysteem, of als je buiten het stadscentrum verblijft in Zone 3, waar je één auto rijden. Prijzen zijn 2,75 euro. Houd er echter rekening mee dat deze korting alleen geldt op zaterdag, zondag en feestdagen.

7. Bel een taxi op weekdagen

Hoewel het openbaar vervoer in Parijs veel goedkoper is dan het nemen van een taxi, moet u soms van een afgelegen locatie of ’s avonds laat thuiskomen. Een ander scenario? U dient uzelf, uw twee kinderen en uw bagage op tijd op het vliegveld te krijgen. Soms is autorijden in Parijs gewoon de moeite waard.

Voor dagtochten in Parijs van 10.00 tot 17.00 uur, van maandag tot zaterdag, taxi (uren 1,07 euro per kilometer) is meestal goedkoper dan een Uber-rit. Nachttours in Parijs van 17:00 tot 10:00 uur. van maandag tot zaterdag kost een taxi 1,29 euro per kilometer. Op zondag rekenen taxi’s tussen middernacht en 7 uur ’s ochtends 1,56 euro per kilometer. Houd er echter rekening mee dat er een minimumbedrag van € 5,60 geldt voor elke taxirit, waarbij € 1 aan uw kosten wordt toegevoegd voor elk item dat meer dan 5 kg weegt en dat u meeneemt in de auto.

Lees meer over tips om geld te besparen op taxi’s in Parijs en bekijk EuroCheap taxi’s in het centrum van Parijs.

8. …Of boek een Uber op een ander moment

Als u op andere tijden (nacht, vroege ochtend en zondag) een taxi neemt en/of van plan bent buiten het centrum van Parijs te reizen, kunt u maximaal 1,56 euro per kilometer (zie het gedeelte taxi voor meer informatie). In dit geval biedt Uber Paris verschillende opties die mogelijk iets goedkoper zijn. Uber-opties omvatten:

UberX-service is 1,05 euro per kilometer met een minimum rit van 6 euro. UberX-auto’s zijn meestal voertuigen uit het middensegment die worden geadverteerd als gemakkelijke ritten.
Uber in Berlijn, 1,55 euro per kilometer en een minimumtarief van 15 euro, is meer typerend voor een luchthavenlimousineservice en maakt gebruik van high-end auto’s. Er is een ruimere manier UberVan een service met – je raadt het al, busjes – € 1,55 per kilometer en een minimumtarief van € 15. Overweeg ten slotte, en het minst duur, te profiteren UberZwembad een programma dat 10-20 euro van de normale prijs van een reis kan stoten als je een auto wilt delen met een andere passagier of twee.

Hoewel UberX en UberPool iets goedkoper zijn dan een traditionele taxi, kan het bestellen van een Uber zonder smartphone lastig zijn. Als je dataproblemen hebt en geen smartphone hebt of kunt gebruiken, is een traditionele taxi het meest logisch.

Voor meer Uber-tips, bekijk onze gids: Hoe vind je de goedkoopste ritten met Uber in Parijs

Bonustip: probeer de Paris Visite Pass

Voor het beste toeristenvervoer kunt u een Paris Visite-reisticket kopen. Hierdoor kun je onbeperkt gebruik maken van alle openbaar vervoernetwerken in Parijs. Je kunt een ticket kopen voor 1 dag, 2 dagen, 3 dagen of 5 aaneengesloten dagen.

Er zijn twee zone-indelingen: Parijs (Zone 1-3) waar een 5-daags ticket € 38,35 per volwassene kost, of Greater Paris Zone (Zone 1-5) die u voor € 65,80 voor 5 dagen kunt kopen. volwassen vergunning. De Zone 1-5 pas kan u op de lange termijn geld besparen, aangezien u zonder extra kosten naar de luchthavens Orly en Charles de Gaulle, Disneyland en Versailles kunt reizen. Een retour van Parijs naar Versailles kost € 7,10, een ticket van Parijs naar Disneyland kost € 15,10 en een retour van Parijs naar Charles de Gaulle Airport kost € 10,30. Dit alles zou worden opgenomen in een bezoek aan Parijs.

Tickets kunnen worden gekocht bij de kassa van het metrostation of bij de kaartjesautomaten van het metrostation. Lees hier meer over de Paris Visite-pas.

Jouw advies

Heb je meer suggesties om geld te besparen tijdens het reizen in Parijs? Deel het hieronder met ons!