Wat u moet weten en hoe u uw tickets opnieuw kunt boeken

Vandaag, in Frankrijk bekend als “Black Tuesday”, is de eerste dag van drie maanden geplande treinstakingen. De stakingen, of grèves, hebben al voor chaotische taferelen gezorgd op treinstations in het hele land, terwijl forenzen, forenzen en toeristen zich haasten om hun bestemming te bereiken.

Maar de treinstakingen zijn in ieder geval georganiseerd om reizigers wat transparantie te geven: na twee dagen van staking (waarbij de SNCF-treindiensten met ongeveer 80% worden verminderd), volgen drie dagen normale dienst. Met dit ‘off again’ stakingsschema kunnen reizigers stakingsdagen vermijden door boetevrij te boeken en zelfs treinkaartjes vooraf te reserveren.

Ik breng momenteel een week door in Sète, een charmante, door kanalen omzoomde stad aan de Middellandse Zee in het zuidwesten van Frankrijk. Ik was van plan om deze zondag met de TGV naar Parijs te reizen met mijn gezin, maar vanwege de stakingen heb ik omgeboekt om op zaterdag te vertrekken. (Zondag is een geplande “stakingsdag” en zaterdag is duidelijk.) Gelukkig hadden we nog geen hotel geboekt en hadden we een flexibel schema!

Dus wat als u zich afvraagt ​​hoe de spoorwegstakingen uw aanstaande reis naar Frankrijk zullen beïnvloeden? Lees verder…

Franse treinstakingskalender

Deze kalender van de SNCF-website toont de stakingsdagen in het rood. Merk op dat de staking vanaf 2018 moet plaatsvinden. 3 april tot 28 juni (hoewel het op elk moment kan worden geannuleerd).

Als je reisdata buiten deze geplande stakingsdagen vallen, is dat prima en hoef je je tickets niet te wijzigen. (Maar je moet voor de hele trein plannen).

Wat te doen als je een trein hebt geboekt op een stakingsdag?

Als je al SNCF-treintickets hebt gekocht op een dag die als “stakingsdag” is gemarkeerd, moet je je ticket zo snel mogelijk omwisselen voor een niet-stakingsdag waarop de treinen normaal rijden. Houd er rekening mee dat treinen op niet-stakingsdagen snel vol raken, dus we raden je aan om zo snel mogelijk om te boeken.

Zoals we hieronder in meer detail vermelden, zijn alle treinkaartjes voor april momenteel beschikbaar volledig vervangbaar zonder kosten. De SNCF wijzigt echter niet automatisch alle tickets voor reizen in mei en juni, en het wijzigen van tickets kan extra kosten met zich meebrengen als de ticketprijs is gestegen sinds u uw oorspronkelijke boeking heeft gemaakt. De staking kan namelijk op elk moment worden afgeblazen.

Dit is echter niet geruststellend voor reizigers naar Frankrijk die hun route van tevoren moeten weten, vooral omdat hotelreserveringen vooraf moeten worden gemaakt. Daarom raden we alle reizigers van wie de tickets op de dagen van de staking vallen, aan om deze indien mogelijk te wijzigen om mogelijke reisverstoring te voorkomen. Je wilt niet vastzitten in een treinstation en je afvragen waar je de nacht door wilt brengen.

Treintickets omboeken?

Als je al in Frankrijk bent, kun je omboeken door naar een willekeurig treinstation te gaan. Kaartautomaten kunnen tickets omboeken, maar je kunt ook naar het loket gaan en omboeken bij een ticketagent.

U kunt uw ticket ook online wijzigen door naar de officiële website van de Franse Nationale Spoorwegdienst te gaan, oui.sncf. Van de spoorwegwebsite:

Meer informatie over Eurostar, Lyria, Thalys en andere TGV-treinen vindt u op deze pagina op de website Oui.sncf.

Houd er rekening mee dat het bovenstaande beleid van toepassing is op de maand april. voor treinkaartjes. Bij het wisselen van tickets in mei of juni. Voor reisdata kunnen extra kosten in rekening worden gebracht als de ticketprijs is gestegen sinds het moment van boeken.

Nog een paar foutjes…

Als je flexibiliteit in je schema hebt ingebouwd en terugbetaalbare (of wijzigbare) hotelreserveringen hebt, zou je te veel reisonderbrekingen moeten kunnen voorkomen door simpelweg je treinreisdata te verplaatsen naar niet-stakingsdagen. Dit is het beste scenario.

Maar er zullen reisproblemen zijn voor de rest van ons. Bijvoorbeeld:

• De SNCF-website staat momenteel reizigers toe reserveer treinen op stakingsdagen zonder kennisgeving dat treinen waarschijnlijk worden geannuleerd. De dag van de staking is bijvoorbeeld vastgesteld op 13 juni, maar een zoektocht naar TGV-diensten Parijs-Avignon toont een lange lijst van treinen die momenteel boekbaar zijn maar gepland staan ​​om te worden geannuleerd.

• Als Je hebt een goedkope zitplaats in de TGV in mei of juni en nu je genoodzaakt bent om het te veranderen om een ​​stakingsdag te vermijden, zal je waarschijnlijk het verschil in tarief moeten betalen. Tot zover vroegboekkortingen!

• Als u door stakingen genoodzaakt bent uw reisroute te wijzigen, maar u moet niet-restitueerbare hoteltarievenje zult waarschijnlijk nog steeds voor die nachten moeten betalen.

• Je zou kunnen overwegen om de trein helemaal te laten vallen en bij het kiezen van een huurauto in plaats van. Dat zou kunnen helpen, maar we waarschuwden vooraf dat door de stakingen de huren zouden stijgen, net als het verkeer. (Bijvoorbeeld het verkeer naar Parijs stond vanmorgen vier uur stil…)

Blijf kijken

Bezoek deze pagina op de officiële SNCF-website, Oui.sncf, voor de meest recente informatie over spoorwegstakingen. Klanten van Eurostar kunnen hier meer informatie vinden over de Eurostar-service.

Deel je ervaring

Bent u getroffen door de spoorwegstaking of heeft u advies voor degenen die mogelijk getroffen worden? Deel uw mening in de opmerkingen hieronder.