10 manieren om tijd en geld te besparen bij een bezoek aan het Vaticaan

De Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea zijn enkele van de meest bezochte plaatsen voor reizigers naar Rome.

En met een goede reden: het Vaticaan, ’s werelds kleinste onafhankelijke staat, is de thuisbasis van de rooms-katholieke kerk en de zetel van de paus.

Het herbergt ook ’s werelds belangrijkste collectie klassieke beeldhouwkunst en renaissancekunst in de Vaticaanse Musea, waaronder de Sixtijnse Kapel van Michelangelo, die alleen al 4 miljoen bezoekers per jaar trekt.

U zult gezelschap hebben als u deze populaire attracties bezoekt. Gelukkig kun je de ergste drukte vermijden en het meeste uit deze attracties halen met enkele insidertips en een zorgvuldige planning!

1. Bestel online tickets voor de Vaticaanse Musea

Wees niet een van die mensen die drie uur in de rij staan ​​te wachten in de Vaticaanse Musea! Pre-order uw ticket online op de Vaticaanse website, ga dan rechtstreeks naar het loket, haal uw tickets op en ga rechtstreeks naar de musea.

Houd er rekening mee dat er een toeslag van € 4 is voor online boeken, maar de tijdwinst is het waard. Vergeet niet je tickets af te drukken, want de begeleider zal de barcode bij binnenkomst moeten scannen.

2. Ga vroeg of ga laat

Hoewel je de grootste drukte vermijdt door de rij over te slaan, loop je nog steeds met veel mensen door het museum – ongeveer 25.000 mensen bezoeken het museum elke dag. Misschien heb je meer ruimte voor jezelf als je laat in de ochtend in de daluren komt.

We raden aan om ’s ochtends vroeg te gaan wanneer het museum om 9.00 uur opengaat, of’ s middags wanneer de drukte is afgenomen. Zorg ervoor dat je voor 15.00 uur binnen bent, zodat je genoeg tijd hebt om de overvloed aan kunst te ontdekken – denk eraan dat musea om 18.00 uur sluiten.

3. Bezoek indien mogelijk van dinsdag tot en met vrijdag

Als uw schema het toelaat, kunt u een bezoek brengen aan de Vaticaanse Musea en de St. Pietersbasiliek van Van dinsdag tot en met vrijdag, met uitzondering van het weekend en maandag. Toeristen komen massaal naar deze attracties op maandag wanneer andere musea in Rome gesloten zijn en natuurlijk in het weekend.

Bezoek op weekdagen om de drukte te verslaan en te ontspannen. Bezoek indien mogelijk de musea op woensdag voordat de paus zijn wekelijkse ochtendaudiëntie geeft in de St. Pietersplein.

4. Bezoek in het laagseizoen

Als je flexibiliteit hebt bij het plannen van je bezoek aan Rome, probeer de stad dan buiten het seizoen te bezoeken, wanneer het weer nog mild is en de stad minder toeristisch is. Als je op dit moment een bezoek brengt, kun je de bezienswaardigheden zien zonder de wachtrijen en drukte, waardoor je een uniek perspectief krijgt op hoe Romeinen echt leven.

Hoewel Rome nooit een vrije stad is, zie je van half januari tot maart en van november tot half december veel minder bezoekers.

5. Bezoek musea op een “vrije” dag… maar kom vroeg.

De Vaticaanse Musea zijn gratis elke laatste zondag van de maand en Wereldtoerismedag (27 september). Tegenwoordig zijn musea te bezoeken zonder entree te betalen.

Houd er rekening mee dat je heel vroeg moet aankomen of tegen het einde van de dag moet gaan (16.00 uur is de laatste toegang), want je zult niet alleen zijn!

6. Rek jezelf uit

De musea zijn enorm en duren zeker drie uur. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet zult zien Sixtijnse Kapel tot einde museumbezoeken hoewel je dat kunt doen, zou het zonde zijn gezien het geweldige werk dat je zou missen.

De belangrijkste musea zijn de Kaartenkamer en de Raphaelkamers met de beroemde School van Athene. Bekijk deze museumkaart om te zien waar je meer of minder tijd kunt doorbrengen terwijl je je een weg baant door de 54 kamers.

7. Ga rechtstreeks naar de basiliek via de geheime doorgang van de Sixtijnse Kapel

Na een bezoek aan de Sixtijnse Kapel is er een geheime doorgang die rechtstreeks naar de St. Pieter Basiliek. Ga ervoor, want het bespaart je de moeite om de musea te verlaten en door St. Pietersplein om weer een lange rij toeristen tegen te komen.

Merk op dat deze passage technisch alleen bedoeld is om te worden gebruikt door reisgroepen, dus misschien wil je gewoon rondhangen en wachten tot iemand begint en met hen meelopen!

8. Neem de lift tot halverwege de koepel

Uitzicht vanaf st. Peter’s Peak is een kijkje waard… maar de 551 treden naar de top kunnen ontmoedigend en moeilijk zijn als je niet in vorm bent of last hebt van duizeligheid of claustrofobie. Ernstig.

U kunt de ergste klim vermijden door halverwege de lift te nemen en te voet verder te gaan voor €7. Houd er rekening mee dat je nog steeds 320 treden moet beklimmen en dat er maar één doorgang is om omhoog en terug te gaan, dus als je je ongemakkelijk voelt in krappe ruimtes, moet je deze ervaring helemaal overslaan.

9. Kleed je gepast om binnen te komen

Het Vaticaan is een heilige plaats, dus om de musea en de basiliek te betreden, moet je je gepast kleden – je schouders, dijen, decolleté en buik bedekken. Dat betekent geen korte broek en geen ondergoed. Lange shorts en T-shirts zijn prima voor mannen. Vrouwen moeten langere rokken/jurken (of broeken) dragen en een sjaal meenemen om hun schouders te bedekken. Alle rugzakken en paraplu’s moeten ook worden gecontroleerd voordat ze de musea betreden, dus probeer licht in te pakken bij het bezoeken van deze attracties.

10. Eet voordat je op bezoek gaat

Veel van de restaurants en cafés in de buurt van het Vaticaan zijn te duur en teleurstellend. Ze richten zich op toeristen die op zoek zijn naar een snelle hap voor of na het bezoeken van bezienswaardigheden. Caffe Vaticano, tegenover de Vaticaanse Musea, is bijvoorbeeld notoir duur en berucht omdat het nietsvermoedende toeristen een arm en een been rekent voor een kopje koffie of een eenvoudig broodje.

Probeer voor je bezoek een van deze goedkope eetgelegenheden in de buurt van het Vaticaan, op drie minuten lopen van de Vaticaanse Musea:

• Habemus pizza (pizza per stuk)
• Duecentogradi (broodjes)
• Fa-Bio (salade)

Besparingen in het Vaticaan en de Vaticaanse Musea

Ingang naar st. De Sint-Pietersbasiliek is gratis en kortingen zijn moeilijk te krijgen in de Vaticaanse Musea, die € 17 kosten om binnen te komen.

Je kunt een gereduceerd ticket krijgen als je tussen de 6 en 18 jaar bent, als student onder de 25 (met geldig legitimatiebewijs of internationale studentenkaart) of priester of kerkelijk werker (met documenten). . Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

De volledige lijst met goedkope tickets vind je op deze pagina.

Uren

Vaticaanse Musea

Werktijden: ma-vr, 9.00-18.00 uur. (laatste toegang om 16.00 uur).

Elke laatste zondag van de maand is het museum gratis en open van 9.00 tot 14.00 uur. (laatste toegang om 12:30), maar het is erg druk op deze dag. Bezoek de website van de Vaticaanse Musea voor meer specifieke informatie.

Pietersbasiliek

1 oktober – 31 maart: dagelijks geopend van 7.00 tot 18.30 uur
1 april – 30 september: dagelijks geopend van 7.00 tot 19.00 uur

Peter’s koepel

1 oktober – 31 maart: dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur
1 april – 30 september: dagelijks geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur

Goedkope hotels in de buurt van het Vaticaan

Begin je bezoek vroeg met een verblijf in een van onze aanbevolen budgethotels in de buurt van het Vaticaan, waaronder Guesthouse Marta. Of zoek alle beschikbare hotels voor uw reisdata in Rome.

Meer Rome-tips

Op zoek naar meer manieren om tijd en geld te besparen in Rome? Bekijk alle artikelen in onze Rome-gids.