10 tips om te besparen op autohuur in Spanje

De eerste jaren dat ik in Spanje woonde, had ik geen auto. Je hoeft echt niet achter het stuur te kruipen als je in de stad woont of op vakantie bent in een andere stad. Maar soms wil je over de weg reizen, en het trein- en bussysteem van Spanje bereikt niet altijd de beste bestemmingen buiten de gebaande paden. Dan is het tijd om in de auto te stappen en Spanje van achter de voorruit te zien.

Het huren van een auto brengt u naar kleine dorpjes, bergen, afgelegen stranden en wijngaarden die u anders nooit zou zien. Veel van mijn beste reizen in Spanje zijn met de auto geweest. De wielen krijgen is de moeite waard.

Voordat u een voertuig boekt in steden als Barcelona, ​​Madrid of Sevilla en online vertrekt, neemt u even de tijd om deze tips te lezen. Ik heb in de loop der jaren veel huurauto’s uit Barcelona gereden en een paar dingen geleerd over autorijden en een probleemloze huurervaring. Hier zijn mijn toptips, waarvan er vele van toepassing zijn op het huren van een auto in heel Europa.

1. Controleer uw licentie

Neem altijd vooraf contact op met het autoverhuurbedrijf om er zeker van te zijn dat u over de juiste documenten beschikt om op de Spaanse wegen te rijden. Voor Amerikanen hebben agentschappen over het algemeen alleen een geldig paspoort (dat wil zeggen binnen de reisperiode van zes maanden voor Amerikanen die in Europa reizen) en een rijbewijs.

Ik werd nooit om een ​​internationaal rijbewijs gevraagd bij het huren van een auto, dus ik heb nooit de moeite genomen om er een te krijgen. Het is echter beter om veilig te zijn dan sorry, dus het wordt aanbevolen om het te kopen. Op deze website vindt u informatie over het internationale rijbewijs.

2. Vind een goede deal

Ik heb bij veel verschillende bedrijven in Spanje gehuurd en veel goede en slechte ervaringen gehad. Het komt erop neer dat als het te mooi (of te goedkoop) lijkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook zo is. Net als de budgetmaatschappijen die u voor elke pond bagage en elke centimeter beenruimte in rekening brengen, zullen veel goedkope autoverhuurbedrijven uw portemonnee trekken voor benzine, kilometers, verzekeringen en extra chauffeurs.

Ik heb veel meer uitgegeven dan ik had verwacht aan superbudgetondernemingen. Uiteindelijk stopte ik ze te gebruiken en besloot ik meer vooraf te betalen voor een beter product en minder gedoe. Bekijk de autoverhuurzoekopdracht van EuroCheapo voor actuele prijzen van verschillende bedrijven in Spanje.

3. Lees de kleine lettertjes en markeer deuken en krassen

Deze autoverhuurtip kan op veel aspecten van uw reis worden toegepast. Voordat u op de stippellijn tekent, moet u ervoor zorgen dat u alle extra kosten kent (inclusief lege tankkosten!). Als je een bepaald type auto wilt, vraag het hem dan zeker. Wees volhardend en vraag het nu.

Bij de verhuurbalie geven ze meestal een stuk papier met een kleine afbeelding van de auto. Vaak, vooral als u in de stad huurt, moet u naar buiten om uw huurauto in een grote garage te vinden en is er misschien niemand om u te helpen. Laat iemand met u meegaan of u ontmoeten in de garage om te controleren op eventuele gebreken binnen en buiten de auto. Markeer al deze gebreken, zelfs de kleine, op de documenten die bij de verhuurbalie zijn ontvangen, en noteer zorgvuldig deuken en krassen op het diagram van de auto. Het klinkt misschien als veel, maar het zal je flink geld besparen. Een vertegenwoordiger van het verhuurbedrijf moet eventuele tekortkomingen die u vaststelt, aftekenen.

4. Rotondetips

Afhankelijk van waar u vandaan komt, kunt u wel of niet bekend zijn met rotondes. Deze rotondes hebben veel kruispunten en vierrichtingsstops in Spanje vervangen. Sommige rotondes bestaan ​​uit vier rijstroken en kunnen ontmoedigend zijn om op en af ​​te rijden. Vertraag als u binnenkomt, maar u hoeft alleen te stoppen als u wacht tot het verkeer is verdwenen. Ga anders gracieus naar binnen en draai naar de gewenste uitgang.

Een ander voordeel is dat rotondes je meer tijd geven om uit te zoeken waar je heen gaat. Weet u niet zeker welke afsluiting u moet kiezen? Neem gewoon de rotonde tot je de juiste weg vindt! Het is bekend dat ik drie keer rond de lus ga voordat ik de juiste richting heb gevonden.

5. Betaal een beetje om tijd te besparen op tolwegen

In Catalonië wordt op veel snelwegen tol geheven, en veel daarvan zijn niet goedkoop. Voor toegang tot deze wegen betaal je tussen de 0,45 en 10 euro. Tunnels heffen meestal ook een hoge tol. U kunt tolwegen vermijden, maar dit verlengt doorgaans uw reistijd en u zult meer verkeer en rotondes tegenkomen.

Afhankelijk van hoe ver je moet rijden en hoeveel tijd je hebt, kan het beter zijn om het in te pompen en tolwegen te betalen. De meeste tolhuisjes accepteren zowel creditcards als contant geld. Hoewel tolgelden heel gebruikelijk zijn in Catalonië, hebben andere regio’s van Spanje minder of geen tol.

6. Verberg alle waardevolle spullen uit het zicht

Doe altijd de deuren op slot en laat je koffer, portemonnee, cameratas of andere waardevolle spullen niet achter in een geparkeerde huurauto. Gooi alles wat een onaangenaam karakter zou kunnen aantrekken in de kofferbak. Als het echt waardevol is, wil je het waarschijnlijk meenemen. Dit is vooral belangrijk in grote steden als Barcelona en Madrid, maar ook in kleinere steden.

7. Wees bereid om meer te betalen voor automatisch overschakelen

De meeste huurauto’s in Spanje (en in heel Europa) zijn handgeschakeld en de meeste Spanjaarden weten hoe ze een handgeschakelde auto moeten besturen. Automatische auto’s zijn de uitzondering, niet de regel, en kunnen je honderden euro’s meer kosten om te huren.

Wil je echt een machine huren, kijk dan eens rond en vergelijk de prijzen. Zorg ervoor dat u de machine van tevoren reserveert, aangezien veel bedrijven een beperkte voorraad hebben, vooral in het hoogseizoen, wanneer Amerikanen in grote aantallen arriveren.

8. Kies uw parkeerplaats verstandig

Parkeren is niet eenvoudig in Barcelona of Madrid. Er zijn maar weinig parkeerplaatsen, en als je er een vindt, moet je uitzoeken of het openbaar is of alleen voor mensen die in de buurt wonen. Ik maakte de fout om te parkeren in wat ik dacht dat openbaar was, alleen om een ​​huurauto te vinden die werd gesleept; € 250 later heb ik mijn lesje geleerd. In sommige kleine dorpjes kun je bijna overal parkeren zonder een cent te betalen. Dit geldt vooral op het platteland. Neem bij twijfel contact op met een local om er zeker van te zijn dat je niet voor iemands poort of deur parkeert.

Als u niet zeker weet wat de regels zijn of waar u kunt parkeren, kunt u het beste in een garage parkeren en iets meer betalen. Uw auto zal waarschijnlijk veiliger in de garage staan ​​en zal er zeker zijn als u terugkeert. In steden en grotere plaatsen zijn overal parkeerplaatsen beschikbaar.

9. Wees voorzichtig onderweg

Over het algemeen verschilt autorijden in Spanje niet veel van de rest van Europa of Noord-Amerika. Wetten en verkeersborden zijn vergelijkbaar. De wegen zijn grotendeels goed aangegeven en de snelwegen zijn goed onderhouden. Bestuurders kunnen agressief zijn, bumperkleven is gebruikelijk en veel inwoners vinden richtingaanwijzers meer een suggestie dan een vereiste. Als u zich op een bepaald punt op de weg in Spanje gestrest of overweldigd voelt, vertraag dan gewoon; de man achter je vindt het misschien niet leuk, maar hij kan passeren.

Ik reed door heel Spanje en de snelste coureurs die ik tegenkwam waren op het eiland Tenerife. Ik weet niet zeker wat het is met het eilandleven dat deze lokale bevolking aan het trappen houdt, maar ze lijken haast te hebben.

10. Vergeet niet (de juiste brandstof!)

Gas is zelfbediening in Spanje. U betaalt binnen of aan de pomp met creditcard of contant. Het is vrij eenvoudig en lijkt erg op wat je waarschijnlijk thuis gebruikt. Zorg ervoor dat u de juiste brandstof tankt. U wilt beslist geen loodvrije benzine in een dieselauto doen. Vertrouw ons!

Jouw tips voor autorijden in Spanje?

Heb je een auto gehuurd in Spanje? Vertel ons welke bedrijven je leuk vindt, welke tips je hebt gebruikt om een ​​goede deal te vinden of je favoriete reizen!