Budgetmanager in Tromsø en noorderlicht

Er is een reden waarom zoveel Europese tijdschriften en kranten een paar jaar geleden in 2014 zoemden over het noorderlicht. En ik had het geluk om getuige te zijn van wat het zonnemaximum wordt genoemd, de piek van activiteit tijdens de 11-jarige zonnecyclus.

En het noorderlicht. Ik heb ze een keer gezien toen ik in februari in Tromsø was en ze waren geweldig. Maar zoals iedereen in Tromsø je zal vertellen, is het noorderlicht wispelturig. Sommige nachten komen ze naar buiten en andere nachten zijn ze nergens te vinden. De beste manier om ervoor te zorgen dat je ze bespioneert, is door wat rustige tijd door te brengen op het platteland in de noorderlichtgordel, die zich uitstrekt over Noord-Scandinavië en Rusland in Europa.

Als u echter geen twee weken de tijd heeft om op een boerderij in Noord-Finland door te brengen en uw kansen om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk wilt maken, is Tromsø de ideale bestemming. Goedkope luchtvaartmaatschappij Noors er zijn zelfs vier rechtstreekse vluchten per week naar Tromsø vanuit London Gatwick. Mijn enkele reis was slechts 660 NOK (€ 73 op het moment van aankoop). Ik keerde terug via Stockholm SAS.

Vind een goedkope hotelkamer

Als het op land aankomt, betekent de hoge kostenindex dat u nooit zult vergeten dat u in Noorwegen bent. Maar er is opluchting. Ik heb een “slimme kamer” gevonden bij Smarthotel, Noorse hotelketen, 2013 na het openen van de buitenpost van Tromsø. De “slimme kamer” is klein (7 vierkante meter), maar schattig. Ik hield van de eenvoud van de ruimte: gepolijste betonnen muren, een bedalkoof met een raam en een kleine badkamer. Die zeven vierkante meter voelden veel groter aan dan ze waren. En met ontbijt was mijn kamer een van de goedkoopste in heel Tromsø.

Zoek naar hotels in Tromso.

Verkenning per dag

Northern Lights-tours vertrekken ’s avonds, wat betekent dat de dagen vrij zijn om te verkennen. De eerste stop voor velen is het Poolmuseum, het bekendste museum van de stad. Poolmuseum omvat tentoonstellingen over Fridtjof Nansen, ijsberen, Noorse poolexpedities en Wanny Woldstad, de eerste Noorse jager in het arctische gebied van Svalbard. Entree kost 70 NOK.

gratis musea

Maar eerlijk is eerlijk, het Poolmuseum is niet het beste museum van de stad. Het is ongetwijfeld informatief, maar het voelt een beetje gedateerd en claustrofobisch aan. Perspectiefmuseum, aan de andere kant, is een enorm plezier om te bezoeken – en bovendien gratis om binnen te komen. Ze hebben wisselende exposities, maar een prachtig eerbetoon aan de Noorse schrijver Cora Sandel is permanent te zien. Een paar straten verderop, Kunstmuseum van Noord-Noorwegen de toegang is ook gratis en de permanente collecties zijn gewijd aan Noorse kunst uit het begin van de 19e eeuw. De permanente collectie geeft de voorkeur aan kunstwerken gewijd aan Noord-Noorwegen.

Drijvende kathedraal

Naast musea is het een snelgroeiende modernist Arctische kathedraal (toegang NOK 50), dit is naar mijn mening de ster van de stad. Het is ontworpen door de Noorse architect Jan Inge Holvig en bevindt zich in de wijk Tromsdalen tegenover het stadscentrum. Met aluminium beklede betonnen panelen geven het gebouw een dramatische vorm; aan de binnenkant verlichten deze panelen het interieur met een gloeiende look. De kathedraal is ambitieus, groots en gastvrij.

Stadstour

Trumsey’s 24-uurs samenleving bus kaartje is een uitstekende waarde voor bezoekers die van plan zijn te rennen. Het kost NOK 100; het buskaartje begint zijn vruchten af ​​te werpen na twee reizen. (Een enkele busrit kost NOK 50.)

Als je geluk hebt, zie je het noorderlicht, en als je dat doet, twijfel je er niet aan wie de show runt. Maar zelfs als dat niet het geval is, heeft Tromsø een echte aantrekkingskracht voor de herfst en de winter. Het is de moeite waard om deze unieke Noorse stad te bezoeken om de arctische charme te voelen.

Jouw tips voor Tromsø en het noorderlicht

Ben je in Noorwegen geweest om dit natuurwonder te zien? Vertel ons hoe je hebt bespaard op je Arctische avontuur!