Budgettips voor een bezoek aan Stonehenge vanuit Londen

De monumentale en mysterieuze stenen van Stonehenge zijn net zo typisch Brits als een rode telefooncel of een dubbeldekkerbus. Vorig jaar werd Stonehenge bezocht door een record van 1,3 miljoen mensen. bezoekers, maar hoe kunt u zich bij hen aansluiten zonder het budget te overschrijden?

Als je overweegt een dagtrip te maken vanuit Londen, heb je een aantal opties, van bedrijfsreizen tot self-drive. We helpen je daar te komen, boeken je toegangskaarten, vertellen je hoe je dicht bij de rotsen kunt komen en besparen onderweg een paar Britse ponden.

De basis

Adres: Wiltshire, Engeland (8 mijl ten noorden van Salisbury)

Ingang: £ 17,50 (vooraf reserveren vereist)

Uren:
16 maart – 31 mei: van 9.30 tot 19.00 uur
1 juni – 31 augustus: van 9.00 tot 20.00 uur
1 september – 15 oktober: van 9.30 tot 19.00 uur
16 oktober – 15 maart: van 9.30 tot 17.00 uur

Wat ga je precies zien?

Het oude Stonehenge is een mengelmoes van bouwwerken uit verschillende periodes: de buitenste oever en gracht, de binnenste steencirkel en de kenmerkende steencirkel zelf, die rond 2500 voor Christus werd geassembleerd. Er wordt geschat dat voor elk van deze stenen ongeveer 600 mensen nodig zouden zijn geweest (in tegenstelling tot de versie van Spinal Tap!).

Niemand weet waarom deze stenen op deze manier zijn verzameld, maar er zijn allerlei theorieën, variërend van genezing, begrafenis of astronomie, en een paar UFO-samenzweringen die voor de goede orde zijn ingebracht.

Om de site te beschermen, is er een touw tussen bezoekers en de stenen (tenzij je “speciale toegang” aanvraagt ​​of bezoek op de equinox – zie details over beide hieronder), maar het nieuwe bezoekerscentrum (geopend in 2013) geeft context over hoe om het te doen. stenen zijn gewaardeerd over duizenden jaren geschiedenis.

moet je gaan?

Een bezoek aan Stonehenge is een gemakkelijke dagtrip vanuit Londen. Maar zelfs met onderstaande tips is het niet bepaald goedkoop. Ook zijn sommige bezoekers een beetje teleurgesteld om de stenen in het echt te zien – vooral omdat het een drukke toeristische plek is, wat de mystieke sfeer een beetje kan bederven.

Met dat in gedachten vind ik het nog steeds een bijzondere plek die het bezoeken waard is. Zelfs zonder te weten waarom het is gemaakt, is het verbazingwekkend om te beseffen dat je ergens staat dat zoveel heeft gesymboliseerd voor zoveel verschillende mensen gedurende duizenden jaren en dat het nog steeds geheimen heeft om te ontdekken.

Ga met de bus: de goedkoopste optie

Veruit de goedkoopste manier om Stonehenge vanuit Londen met het openbaar vervoer te bezoeken, is met de bus. Er zijn veel scherpe aanbiedingen voor deze georganiseerde busreizen. Bonus is de goedkoopste bus die ik heb gevonden en biedt een reis van een halve dag naar Stonehenge (inclusief entreegelden) voor £ 53 (3-16-jarigen £ 43). Ze bieden, net als veel andere reisorganisaties, ook een combo-tour aan die ook een bezoek aan Oxford en Bath omvat. Het zou een erg drukke dag zijn, maar misschien de moeite waard als je niet veel tijd hebt om in het VK door te brengen.

Er zijn altijd concurrerende prijzen tussen coaches, maar controleer de kleine lettertjes zorgvuldig bij het maken van uw beslissing en Onthoud dit bij sommige bustours is de toegangsprijs voor Stonehenge niet inbegrepen.

Wat als ik mijn eigen weg wil gaan?

Het is mogelijk om op eigen gelegenheid naar Stonehenge te gaan, maar het kan duurder zijn en vergt enige planning. Lees verder…

Ticket opties

Eerst moet je een ticket boeken voordat je naar de site gaat. Toegangskaarten kosten £ 17,50 voor volwassenen en moeten vooraf worden gekocht.

Gratis toegang: Leden van English Heritage en de National Trust (de nationale organisatie die de site helpt runnen) kunnen gratis lid worden van hun jaarlijkse lidmaatschap. Voor respectievelijk £ 49 of £ 58 per jaar is het waarschijnlijk niet de moeite waard, tenzij je een geschiedenisfanaat bent die van plan is een tijdje in het VK te blijven.

Maar een buitenlandse bezoekerspas voor English Heritage kan de moeite waard zijn. Voor £ 33- £ 35 (afhankelijk van de tijd van het jaar) biedt het negen dagen gratis toegang tot veel van de verschillende historische locaties die door de organisatie worden beheerd, waaronder Stonehenge.

Reizen per trein, bus en taxi

Om er te komen met het openbaar vervoer vanuit Londen, moet je eerst een trein naar Salisbury boeken en vervolgens een bus of taxi nemen naar de locatie. De trein is ongeveer twee uur reizen vanaf station London Waterloo en kost ongeveer £ 25- £ 40 per persoon, afhankelijk van de datum en tijd van de dag (boek vooraf online op thetrainline.com voor de beste deals).

Maar daarmee kom je alleen in Salisbury, en Stonehenge ligt ongeveer 13 kilometer verderop op een afgelegen plek. De gemakkelijkste manier om deze tour te doen is met de bus – de Stonehenge Bus kost £ 15 (exclusief toegang) of £ 36,50 om een ​​transfer te krijgen van Salisbury naar Stonehenge en Old Sarum, het voormalige heuvelfort uit de ijzertijd dat de oorspronkelijke locatie van Salisbury was .

Als uw groep met vier of meer personen is, kan het goedkoper zijn om een ​​taxi te nemen vanuit Salisbury.

Het is mogelijk om te lopen, maar je moet onderweg een erg drukke weg oversteken. Als je in de voetsporen van onze voorouders wilt treden en te voet wilt arriveren, lees dan de details van de 8 kilometer lange rondwandeling.

Kortom, deze combinatie van trein en bus (plus het tarief!) zorgt voor een duurdere reis dan de busoptie en brengt veel planning vooraf met zich mee. Maar Salisbury heeft ook een prachtige kathedraal, dus als u op eigen gelegenheid wilt reizen, is het de moeite waard om daar te overnachten in plaats van direct terug te gaan naar Londen.

Aankomst met de auto

Als u van plan bent een auto te huren in het Verenigd Koninkrijk, hoeft u zich geen zorgen te maken over bus- of treintijden. Stonehenge ligt ongeveer 85 mijl ten zuidwesten van het centrum van Londen en kan twee tot drie uur duren (meer tijdens piekuren).

Stonehenge biedt gratis parkeergelegenheid voor kaarthouders in de buurt van het bezoekerscentrum. Vanaf daar kunt u een pendelbus van 10 minuten nemen (frequente vertrekken) die u rechtstreeks naar de rotsen brengt. Als je wat meer frisse lucht wilt, kun je ook vroeg uit de bus stappen en halverwege lopen.

Bekijk op deze handige plattegrond de indeling van de faciliteiten.

De stenen naderen

Tijdens de normale bezoekuren moeten de stenen van achter de touwen bekeken worden. Het is echter mogelijk om buiten de touwen om ‘speciale toegang’ te krijgen, met een beperkt aantal bezoekers van 30. U kunt dit regelen via de busmaatschappijen (tegen een hogere prijs) of het zelf boeken (via het formulier hier), hoewel je moet je ruim van tevoren aanmelden.

Houd er rekening mee dat als je buiten de reguliere bezoekersuren komt, je geen toegang hebt tot bezoekersvoorzieningen, waaronder de cadeauwinkel en het bezoekerscentrum, en hete thee nadat je de rotsen hebt bezocht (dus kleed je warm in!). Maar het kan de hele ervaring nog specialer maken.

Zonnewendes: toegang is gratis voor iedereen

Een andere optie voor bezoekers die op zoek zijn naar een gemakkelijkere toegang tot de Steencirkel, is een bezoek tijdens de zomer- en winterzonnewende eind juni en eind december. Op deze data is iedereen vrij om zich bij de stenen te verzamelen en samen naar de zonsondergang en zonsopgang te kijken. Het bevat een eclectische mix van heidenen, druïden en degenen die er gewoon van houden om deze vrijheid te vieren. In de zomer zijn hier tot 35.000 mensen te zien – nog een reden om van tevoren uit te zoeken hoe je er kunt komen!

Jouw advies

Ben je in Stonehenge geweest? Wat zijn jouw tips om dit goedkoop te doen?