Fooietiquette in Berlijn: wanneer fooi geven (en wanneer niet)

Berlijn staat al lang bekend om zijn extreem slechte service. Je moest de ober vaak bijna confronteren om de rekening te krijgen, en barmannen kunnen uit principe chagrijnig zijn. Gelukkig is de klantenservice de afgelopen jaren verbeterd.

Omdat de service echter bij de rekening is inbegrepen, hoeft u nog steeds niet de gebruikelijke 15-20% te betalen zoals u in de VS zou doen.

Maar dat betekent niet dat je nooit een fooi mag geven. Fooien geven in Berlijn is nog steeds gebruikelijk, alleen een beetje anders gedaan dan je thuis misschien gewend bent.

Meer Berlijn reistips
• Wanneer Berlijn bezoeken (en wanneer niet!)
• 12 eenvoudige manieren om uw budget te beheren wanneer u naar Berlijn reist
• Hoe te besparen op de top 10 attracties van Berlijn

Voordat je de straat op gaat, leer je een paar tips over het geven van fooien in Berlijn, zodat je een ‘pro’ (professional) kunt zijn en geen ’toerist’ (toerist). Hier is onze gids voor het geven van fooien in Berlijn.

Wanneer niet (veel) fooi geven

Hoewel de meeste mensen een aanbod van gratis geld niet afslaan, hoeft u zeker geen fooi te geven waar u ook heen gaat. Over het algemeen moet u dezelfde mensen fooi geven als in de VS, hoewel de bedragen en de methode om dit te doen variëren.

Cafés

Als je langs een coffeeshop gaat voor een snelle cappuccino of een koude, hoef je geen fooi te geven. Het is ook een slechte gewoonte om een ​​ober zijn portemonnee te laten uitgraven voor vijf of tien cent. Ons advies? Rond het af schat!

Als de ober komt, vertel hem dan dat je een gelijk bedrag wilt betalen, bijvoorbeeld € 2,50 voor een latte macchiato van € 2,30. Je kunt ze ook gewoon het bedrag geven dat je wilt betalen en “stimmt’s so” zeggen. Afhaalcafés zijn onlangs begonnen met het gebruik van potten in Amerikaanse stijl, dus voel je vrij om wat van dat extra geld in je zakken te gooien als je dat wilt. De meeste Duitsers hebben nog niet bekend, dus je zult waarschijnlijk overladen worden met dankbaarheid.

Bars

Gelukkig voor de barmannen verwachten barmannen geen royale fooien om deze drankjes te serveren. Net als bij coffeeshops, kun je gewoon de rekening afronden als je wilt, maar maak je geen zorgen dat je plotseling onzichtbaar wordt voor de barman als je dat niet doet.

Clubs

Een kapstok in clubs kost meestal een paar euro, en er wordt geen fooi verwacht. Als je ze een fooi probeert te geven, kan een echt coole jascheque je misschien nog steeds geld opleveren, maar ze zullen je waarschijnlijk ook uitlachen omdat je zo’n joint bent.

Als algemene regel geldt: hoe minder iets kost, hoe kleiner de kans dat u een (grote) fooi achterlaat. En maak je geen zorgen – als je de serveerster een miezerige 20 cent fooi geeft, spuugt ze niet stiekem in haar koffie. Maar als je haar een fooi geeft voor een koffie van € 2, zal ze denken dat je te hard je best doet, of misschien loop je haar tegen het lijf!

Wanneer een fooi geven?

Restaurants

Als de ober je voor altijd negeerde en je vijfenveertig minuten nadat je bestelde een koude schnitzel en een warm biertje bracht (en ja, dit kan nog steeds gebeuren als je een ouderwetse Berlijnse service gebruikt), moet je altijd fooi 5 geven. 10% in het restaurant, afhankelijk van hoe tevreden u was met de service.

Maar zorg ervoor dat je niet de stomme Ami-fout (Amerikaans jargon) maakt om een ​​fooi op tafel te leggen. Als de serveerster langskomt, reken dan even snel uit en vertel haar ter plekke hoeveel je in totaal wilt betalen, wat betekent dat je de rekening met de fooi er bovenop moet optellen. De meeste goedkopere restaurants in Berlijn accepteren geen creditcards, maar als je ergens dineert waar dat wel het geval is, moet je ze ook het totaalbedrag doorgeven dat je wilt betalen voordat je je kaart doorhaalt, want tips zijn niet geaccepteerd. wordt later toegevoegd.

En om er zeker van te zijn dat je een paar euro-tips hebt, bekijk je deze eenvoudige tips om te besparen op dineren in Berlijn.

Taxi

Het is bekend dat taxichauffeurs te weinig betalen, dus zorg ervoor dat u ze een of twee euro fooi geeft wanneer u rijdt.

Goedkope hotels

In veel budgethotels draag je waarschijnlijk zelf je koffers naar je kamer. Mocht je echter een behulpzame portier tegenkomen, betaal hem of haar dan zeker één euro per zware tas. Onder de indruk van de netheid van de kamer? Leg dan een Trinkgeld (fooi) op ​​het nachtkastje om de meid je waardering te tonen. In dit geval zou de euro goed moeten zijn.

Reisgidsen

Gidsen in Berlijn weten waar ze het over hebben en staan ​​altijd klaar om de vele vragen van nieuwsgierige toeristen te beantwoorden. Wees er zeker van en toon uw waardering door royaal een fooi te geven, vooral als u op een gratis, alleen donatie-tour bent.

Salons

Als je een chique kapsel krijgt in Berlijn, zorg er dan voor dat je stijlvol blijft door je kapper een fooi van ongeveer 10% te geven. In de meeste kapperszaken hebben de kappers hun Sparschwein (varken) op het aanrecht bij de kassa, dus vraag hun naam en voed het varken met dankbaarheid.

Klo Damen: Fooien in badkamers

In de meeste openbare toiletten geef je de “Klo Damen” (badkamerdames, al zijn het soms mannen) 50 cent. Hoewel dit meer een verplichte servicetoeslag is, wordt u niet afgewezen als u naar buiten sluipt zonder geld op hun dienblad te leggen. Maar wees niet die persoon. Badkamervrouwen (en mannen) hebben een vuile baan en verdienen advies!

Nog steeds niet zeker?

Als je je nog steeds zorgen maakt over wanneer en wanneer je geen fooi moet geven, of als je een ouderwetse Berlijnse service hebt ervaren, maar de server niet volledig wilt overweldigen, is een goede vuistregel om de rekening naar boven af ​​te ronden en een weinig als het totaal hoger was of als u eerlijk werd behandeld.

Houd er echter rekening mee dat het gebruikelijker is om minder fooi te geven in Berlijn, dus zorg ervoor dat u niet meer dan 5-10% fooi geeft. En nog een regel: laat nooit een fooi op tafel liggen!