Frankrijk: hoe u goedkoop kunt genieten van wijnproeverijen

Als je op ons lijkt, dan hou je van de smaak (en prijs!) van wijn als je door Europa reist. En het wordt niet Franser dan wijn of champagne drinken op een caféterras waar dan ook in Frankrijk, of een fles kopen bij je favoriete wijnwinkel in Parijs.

Maar wie wat meer wil weten over wat er in zijn glas zit, hoeft niet ver te zoeken en hoeft daarvoor ook geen hoge rekening te betalen.

Sla de chique rondleidingen over en doe wat de Franse toeristen doen door rechtstreeks naar de bron van de wijn te gaan, of het nu rood, wit of mousserend is.

Meer Cheapos-tips in Frankrijk:
• De beste simkaarten om te gebruiken in Frankrijk
• 10-daagse Frankrijk reisroute van Parijs naar Marseille
• 22 zinnen die iedereen die Frankrijk bezoekt zou moeten leren

Van de wijngaarden van Bordeaux tot de champagnekelders rond Epernay, het is gemakkelijk om op een unieke manier van de lokale producten te genieten tijdens uw volgende reis naar Frankrijk.

Champagne

Mousserende witte wijn durft zich elders geen Champagne te noemen, en een bezoek aan een kelder ergens in de regio ten oosten van Parijs zal je vertellen waarom. Grote huizen zoals Pommery en Veuve-Clicquot bieden standaard bezoeken en proeverijen, rechtstreeks toegankelijk vanaf het treinstation van Reims.

Als u iets speciaals wilt, zijn er kleinere huizen die u misschien wilt bekijken.

Overweeg om onafhankelijke champagneproducenten in familiebezit te ondersteunen, zoals AR Lenoble, die uitgebreide proeverijen en combinaties aanbieden in hun centrum net buiten Epernay, hoewel je een auto nodig hebt! Proeverijen beginnen bij ongeveer € 35, wat een goede deal is als je bedenkt hoe duur champagne kan zijn en hoe goed AR Lenoble’s is!

Bordeaux

Het is waarschijnlijk de beroemdste wijn buiten Frankrijk, maar wat weet je ervan zonder de naam? Is Bordeaux Supérieur beter dan Médoc of St-Emilion? Zo veel vragen!

Reis naar deze zuidwestelijke Franse stad en je zult je realiseren dat er geen wijngaarden op loopafstand zijn, en het idee om een ​​auto te huren en erop uit te rijden om ze te bezoeken is haalbaar, maar niet de goedkoopste optie.

Gelukkig biedt het VVV-kantoor rondleidingen aan naar de wijngaarden en kastelen om er alles over te weten te komen, en de goedkoopste prijs begint bij € 42 voor een busreis en een rondleiding van een halve dag door de twee gebouwen, in het Frans en Engels.

Het lijkt misschien een toeristisch ding om te doen, maar het is een van de beste manieren om eropuit te gaan en onderweg een beetje te leren. Je kunt altijd deelnemen aan de jaarlijkse Marathon du Médoc als je echt de beste wijnen van Bordeaux wilt proeven tijdens het hardlopen, maar dat is een ander niveau van toewijding waar je misschien niet klaar voor bent.

Verwant: Favoriete toeristenhotels in Bordeaux | Bezoek Bordeaux met een beperkt budget

Loire-vallei

Beter bekend om zijn kastelen dan om zijn wijn, produceert de Loire-vallei, ten zuidwesten van Parijs, enkele van de favoriete wijnen van Frankrijk, zoals Chinon en Touraine. Veel van de kleine producenten in het gebied zetten hun deuren wijd open voor toeristen die hun gewassen willen bezoeken en er meer over willen weten.

Het VVV-kantoor heeft een geweldige bron voor bezoekers – sorry, de website heeft vertaling nodig! Proeverijen, inclusief bijpassende kazen, kunt u reserveren voor slechts euro’s. Probeer een wijn die je misschien nog nooit hebt geproefd zoals Vouvray, waarvan de sprankelende versie de champagne evenaart!

Bourgondië

Bourgondische wijnen staan ​​bekend als verfijnde rode wijnen, maar ook witte zijn te ontdekken! De Bourgogne-regio, ten zuidoosten van Parijs, heeft enkele van de meest gewilde wijnen van Frankrijk, en een bezoek aan de lokale wijngaarden tussen de steden Dijon en Beaune is een waardevolle stop voor elke wijnliefhebber.

Avontuurzoekers willen misschien bus nr. 113, die voor slechts € 1,50 rijdt tussen wijnsteden zoals Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Ladoix-Serrigny en Aloxe-Corton. Met een beetje planning kun je in deze steden het beste van Bourgondië proeven.

U kunt ook naar Beaune gaan en het menu van het VVV-kantoor volgen met lokale wijnproeverijen, waarvan sommige slechts een paar euro kosten.

Côtes-du-Rhône

De naam is misschien niet meteen bekend, maar deze regio rond Lyon is populair vanwege zijn Beaujolais, een eerste seizoenswijn die een soort marketinginstrument is geworden. Je hebt er wel eens van gehoord, toch? Toch produceert de regio veel fantastische rode wijnen en het VVV-kantoor somt alle opties op zijn website op.

Sommige bezoeken en proeverijen zijn zelfs gratis, maar het zal moeilijk zijn om niet met een fles of twee te vertrekken. Deze wijnmakers weten wat ze doen! Voel je niet verplicht, maar tegelijkertijd kan naar huis gaan met een fles van iets rechtstreeks van de productielocatie een beter verhaal vertellen dan alleen een anonieme fles ophalen in de supermarkt!

Jouw wijnproeverij tips

Heb je een wijnmakerij in Frankrijk bezocht? Laat ons weten waar je heen gaat om je favoriete wijnen te drinken.