Goedkoopste tijd om Europa te bezoeken? Beste tijd? Tijd om te vermijden?
Hoofdstuk 1: De beste tijd om naar Europa te gaan voor budgetreizigers
Als u de flexibiliteit heeft om het tijdstip van uw volgende reis te kiezen, kunt u veel besparen en waarschijnlijk een betere reis hebben.
Opmerking: Dit is het eerste hoofdstuk van onze ultieme budgetreisgids voor Europa.
Laten we beginnen met de basics van Cheapo: wanneer reis je naar Europa? Veel reizigers hebben niet de luxe om hun reisdata te kiezen omdat hun reis wordt bepaald door academische pauzes, vakanties of werkschema’s.
Het resultaat is helaas dat de meeste westerse reizigers naar Europa zeer vergelijkbare vakantieschema’s hebben. Deze perioden bestaan meestal uit “seizoen” en omvat reizen in de late lente, zomer, vroege herfst en belangrijke feestdagen (vooral Kerstmis en Pasen).
Het seizoen
Late lente – zomer – vroege herfst
Voordelen: Het beste weer. Het handigst.
nadelen: De duurste vluchten en hotels. menigten.
Het is duidelijk, maar het is de moeite waard om over na te denken: eind juni of juli vertrekken is voor veel Amerikanen heel logisch, vooral degenen die met kinderen reizen of tijdens hun academische pauze. Maar ze concurreren allemaal met elkaar voor vluchten, treinen en hotelkamers, dus de prijzen voor alles rijzen de pan uit.
En het gaat niet alleen om geld. Het seizoen betekent ook drukte, rijen en mogelijke teleurstellingen. Toegang tot restaurants kan moeilijker zijn. Musea zijn vaak overvol. Wil je naar de top van de Eiffeltoren klimmen? Wees bereid om te wachten … in een lange rij.
Ik moet mezelf echter snel beschermen tegen het reisseizoen. Zoals hierboven vermeld, is er voor velen gewoon geen andere optie. Veel reizigers moeten gewoon om de vakantieschema’s heen werken die ze hebben gekregen. Hoe dan ook, laten we eerlijk zijn: het wordt waarschijnlijk prachtig weer. Dus je kunt in ieder geval aan dat kleurtje werken terwijl je in de rij staat te wachten…
Maar als je je reistijden een beetje kunt aanpassen, kun je op alles besparen, van vluchten tot hotels.
Schouder seizoen
Vroege lente en late herfst
Voordelen: Vrij goed weer. Minder drukte. Lagere prijzen.
nadelen: Pas op voor schoolvakanties.
“Schouderseizoen” is de overgangsperiode tussen het hoogseizoen en het koude en goedkope laagseizoen. Over het algemeen is deze periode het vroege voorjaar (eind maart en begin april) en het late najaar (oktober en begin november).
Reizen door het grootste deel van Europa tijdens het schouderseizoen is meestal leuker omdat er veel minder mensen zijn (kinderen zitten tenslotte op school) en goedkopere vliegtickets en hotelkamers. Het is meestal best geweldig.
Natuurlijk is het weer wispelturig en steeds moeilijker te voorspellen, maar eind maart en begin april geven een groot deel van Europa de eerste lenteluchtjes (hoewel je zeker een paraplu mee moet nemen), en oktober en begin november blijven best aangenaam. (hoewel de kans groot is dat je ’s nachts een muts en handschoenen nodig hebt).
Het enige voorbehoud voor het schouderseizoen is om op de hoogte te zijn van de schoolvakanties (zie opmerking hieronder). Misschien bevind je je in een museum.
Laag seizoen
Winter
Voordelen: De goedkoopste. Althans de drukte. Jij en de lokale bevolking.
nadelen: Het weer. Sommige attracties zijn mogelijk gesloten. Speciale arrangementen kunnen de stad vullen.
Ik reis graag door Europa in de late herfst, winter en vroege lente. Dit is wanneer ik meestal reis, deels uit noodzaak omdat ik hotelkamers moet uitchecken (wat moeilijk is als ze allemaal bezet zijn). Ik ben er dus best aan gewend om de weg op te gaan als de temperatuur daalt.
Maar zelfs als er tijdens mijn reizen geen lege hotels nodig waren, zou ik in de wintermaanden waarschijnlijk op zijn minst af en toe een reisje boeken. Het is een magische tijd waarin belangrijke toeristische plekken van Amsterdam tot Zürich eigendom zijn van hun inwoners. Het is heel anders dan een bezoek tijdens de hete zomermaanden. De restaurants zitten vol met locals, de musea zijn relatief rustig (behalve een groep lokale studenten voor een rondleiding), en op de trottoirs bruist het van de buren.
Natuurlijk is het laagseizoen geen geweldige tijd voor zonaanbidders en mensen die niet van koude temperaturen houden. Skiërs zullen merken dat de winter in de Alpen allesbehalve een seizoen is. De meeste reizigers die in contact willen komen met lokale culturen, dagenlang door musea dwalen, concerten en andere culturele hoogtepunten bijwonen, reizen liever in het laagseizoen.
En budgetreizigers zullen profiteren van lagere kosten voor vliegtickets, hotelkamers, treinkaartjes, huurauto’s en vele andere gerelateerde reiskosten.
Enkele opmerkelijke uitzonderingen
Ik schilder in grote lijnen als ik de basisprincipes van seizoensinvloeden in Europa bekijk. Er zijn enkele opmerkelijke uitzonderingen op deze laag/hoog-vergelijking.
Een paar overwegingen:
• Augustus is geen “seizoen” in Parijs: Rond 1 augustus nemen veel Franse arbeiders een paar weken vrij en maken veel gezinnen van de gelegenheid gebruik om hun steden te verlaten en zich terug te trekken naar het platteland en de kust. Inwoners verlaten bijvoorbeeld Parijs en veel (maar zeker niet alle) restaurants en winkels sluiten het grootste deel van de maand. Ook de hotelprijzen zijn in augustus fors lager, maar stijgen in september weer. Maar een woord van waarschuwing: luchtvaartmaatschappijen zullen in augustus nog steeds “seizoensgebonden” prijzen voor vluchten in rekening brengen. (Lees onze gids voor een bezoek aan Parijs in augustus.)
• Augustus in andere Europese steden: Parijs is niet de enige. Veel Europese steden zien in augustus een dramatische daling van het toerisme (en hotelprijzen), omdat reizigers zandstranden verkiezen boven geplaveide straten. Reizen naar Venetië, Florence en Rome in augustus is goedkoper dan in mei, juni of september.
• Eind oktober – begin november: De meeste studenten in de Europese Unie hebben een academische pauze tussen de laatste week van oktober en de eerste week van november. Velen van hen gingen op schoolreis. Als je in deze periode reist, zie je ze…overal. Dit kan gevolgen hebben voor de hotelbezetting en musea en andere attracties zullen overvol raken.
• Kerstvakantie: Reizen tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie kunnen gemengd zijn. Vluchten zullen op het hoogtepunt van het “hoogseizoen” zijn (met mogelijke uitzondering van eerste kerstdagvluchten), hoewel de hotelprijzen lager kunnen zijn.
• Buitensporten hebben hun eigen seizoensinvloeden. Skiën in de Alpen? Wintersport “seizoen” is februari (vooral half tot eind februari wanneer de Fransen op winterstop zijn). Ga in mei en juni naar dezelfde bergsteden voor geweldige wandelingen… en lagere prijzen.
Pas op voor speciale evenementen
Een waarschuwing buiten het seizoen: steden in heel Europa vullen hun lege hotelkamers in het laagseizoen met zakelijke conferenties, tentoonstellingen, grote sportwedstrijden en andere speciale evenementen. Dit kan een reisroute voor budgetreizigers verpesten.
Enige tijd geleden, eind oktober (meestal buiten het seizoen), ging ik naar Amsterdam om een reis te boeken tijdens de jaarlijkse stadsmarathon, waarbij alle kamers in de stad uitverkocht zijn. (Uiteindelijk boekte ik een hotel in het nabijgelegen Utrecht voor een paar nachten en reed ik naar mijn werk. Meer daarover hier.)
Andere evenementen die u moet vermijden zijn Paris Fashion Weeks (begin maart tot eind september/begin oktober) en de Biënnale en Carnaval van Venetië (begin/half februari).
En dan, natuurlijk, misschien plan je doelbewust een reis voor een speciale gebeurtenis. Dat is het jaarlijkse raadsel dat eind september en begin oktober … eh, oktober in München wordt gecreëerd. Wat kan ik zeggen? Het zal duur zijn. (Alles is niet verloren: we hebben enkele tips om te besparen op het Oktoberfest!)
Tip: Als de hotelprijzen ongewoon hoog lijken bij het plannen van uw reis, zoek dan naar Speciale Evenementen [city]” om te controleren of u niet probeert de piek (en dure) reisperiode te bezoeken.
Meer hulp
We hebben meer tips over wanneer de beste tijd is om bepaalde steden en landen te bezoeken: De beste tijd om Amsterdam, Berlijn, Lissabon, New York en Parijs te bezoeken.
Lees verder: Dit is het eerste hoofdstuk van onze ultieme budgetreisgids voor Europa. Volgende: Hoe maak je een slimme route.
(Fotocredits: Davidbolton voor Venetië in de zomer, Faungg voor Parijs in mei, Niljs voor London Blizzard en Nataliemarchant voor Oktoberfest.)