Het Bauhaus in Duitsland: 100 jaar iconisch design verkennen

Als mensen aan Duitsland denken, komen visioenen van sprookjesachtige kastelen, Oktoberfest, Lederhosen, sporen van de Berlijnse Muur en de altijd iconische Brandenburger Tor in gedachten.

Maar Duitsland staat ook bekend om wat misschien wel de meest invloedrijke modernistische kunst- en designbeweging van de 20e eeuw was: het Bauhaus (letterlijk: “bouw een huis”). De Bauhaus-beweging, beroemd om zijn strakke, functionele ontwerp met de ziel van een kunstwerk, had ook grote invloed op het design in de Verenigde Staten na de nazi’s in 1933. de school gesloten.

Dit jaar viert Bauhaus zijn 100ste verjaardag. Wat is een betere tijd om een ​​reis naar een aantal hotspots te plannen, waarvan er vele buiten de gebaande paden liggen.

Om u op uw reis te helpen, hebben we enkele tips samengesteld over waar u heen kunt gaan om het beste van het Bauhaus te ervaren, evenals tips over hoe u kunt besparen. Hier gaat.

Weimar

Weimar, gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen, de voormalige DDR, is de geboorteplaats van het Bauhaus. De Duitse architect Walter Gropius richtte de school in 1919 op. en het werkte tot 1925. U kunt het oorspronkelijke gebouw zien dat nu de Bauhaus-universiteit huisvest, een universiteit die gespecialiseerd is in architectuur, civiele techniek, media, kunst en design. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan ​​wordt dit jaar ook het Bauhaus Museum geopend in de stad.

In het verleden was Weimar ook de bakermat van de Duitse Verlichting en het Weimar-classicisme, een literaire stroming met grote Duitse schrijvers als Johann von Goethe en Friedrich Schiller. Sporen van deze erfenissen zijn ook in de stad te zien.

Hoe daar te komen

Weimar is gemakkelijk bereikbaar vanuit andere Duitse steden zoals Berlijn en Leipzig. Hoewel je fatsoenlijke prijzen kunt krijgen bij Deutsche Bahn als je ver genoeg van tevoren boekt, is Flixbus de beste deal. Deze busdienst met korting biedt bijvoorbeeld ongeveer € 12 enkele reis van Berlijn naar Weimar. Als je met de lokale bevolking wilt chatten, ga dan naar de taxiservice BlaBlaCar. Je kunt vaak mensen vinden die vanuit andere plaatsen naar Weimar gaan voor goedkope prijzen.

Tips en manieren om te besparen

Omdat Weimar een studentenstad is, vind je in de buurt genoeg goedkope eetgelegenheden, waaronder de café-shop Bauhaus Atelier direct naast de universiteit. Dit is ook het ontmoetingspunt voor de Bauhaus-wandeltocht (lange tocht € 9, korte tocht € 6 voor volwassenen, gratis voor kinderen onder de 14 jaar). Een lichte maaltijd bij een bakker is ook een betere optie als je met een beperkt budget reist. Wat je ook doet, vermijd restaurants met Goethe en Schiller in hun naam, want het zijn hoogstwaarschijnlijk te dure toeristenvallen.

Weimar heeft een stadskortingskaart die u gratis toegang geeft tot meer dan twintig musea en paleizen, evenals gratis reizen met het stadsbussysteem en kortingen op andere culturele evenementen gedurende 48 uur. Geen van de aanbiedingen heeft echter betrekking op het Bauhaus en de kaart is duur (€ 29), dus overweeg om hem te kopen, tenzij u van plan bent de musea te bezoeken.

Meer Bauhaus-plezier

Nog niet genoeg om de Bauhaus-jeuk te krabben? Bezoek dan de Grand Tour of Modernism! Deze tour, samengesteld voor de honderdste verjaardag van het Bauhaus-archief, omvat 100 Bauhaus- en modernistische locaties in heel Duitsland. De tours zijn ook onderverdeeld in zeven verschillende regionale tours die tussen de vijf en twee dagen duren.

U kunt ook een bezoek brengen aan bauhaus100.com voor meer informatie en ideeën.

Viel Spaß (veel plezier) op je Bauhaus-avontuur!