Koffie bestellen in Italië: Navigeer door de cafécultuur als een pro

De Italiaanse koffiecultuur is sterk, net als espresso, en coffeeshops zijn altijd vol, ongeacht het tijdstip van de dag. Tot Romede cappuccino’s zijn fantastisch schuimig en de espresso wordt altijd gemaakt van kwaliteitskoffiebonen en ter plaatse gemalen.

Eén slok Italiaanse koffie en het wordt moeilijk om terug te gaan naar Starbucks.

Trouwens, als je niet goed bent voorbereid, ga je voor het eerst naar een Italiaans café. Maak je geen zorgen: hier is onze gids om koffie te bestellen in Italië als een pro.

3. Betalingssystemen kunnen anders zijn

Dit is waar het een beetje lastig wordt. Waar en hoe je betaalt, hangt af van waar en hoe je bestelt. Als je zit, kun je meestal aan tafel bestellen en betalen, maar als je staat, zijn de regels troebeler. In de meeste gevallen bestelt en betaalt u aan de balie en brengt u vervolgens de bon naar de barista die de bestelling zal afronden. Andere keren bestel je aan de bar, drink je een kopje koffie en vertel je de persoon aan de balie wat je had. Probeer meestal eerst de kassa, of kijk een beetje naar wat anderen doen.

4. Gids voor elk drankje

• Cafe: Caffe is Italiaans voor koffie, maar je krijgt geen filterkoffie, maar wat wij espresso noemen. Je kunt ‘espresso’ zeggen in plaats van ‘caffe’ als je wilt.

• Caffè Americano: Als u op zoek bent naar filterkoffie, is dit de dichtstbijzijnde. Het is espresso met heet water en waarschijnlijk nog iets sterker dan normaal.

• Caffè macchiato: Dit betekent “gevlekte” of “bevlekte” koffie, het is espresso met een scheutje hete, schuimige melk erop. Het is heerlijk met een beetje suiker en perfect voor de middag.

• Caffè con panna: Vergelijkbaar met een macchiato maar zoeter, deze espresso wordt overgoten met zoete slagroom.

• Caffè corretto: Deze “gecorrigeerde” koffie wordt geserveerd met een scheutje vloeistof, meestal cognac, grappa of sambuca, maar voeg gerust toe wat je lekker vindt.

• Caffè shakerato: Heerlijk in de zinderende zomermaanden, caffè shakerato is verse espresso gemengd met suiker en ijs en krachtig geschud als een martini tot het schuimig wordt wanneer het in een gekoeld glas wordt gegoten. Sommige mensen voegen chocoladesiroop toe om het extra goddelijk te maken.

• Caffè latte: Het is een espresso met warme melk, net als een latte in de VS. Wees echter voorzichtig met het gedeelte ‘caffè’, want ‘latte’ betekent gewoon ‘melk’. Veel toeristen bestellen een latte en zijn geschokt als ze een dampende kop witte melk krijgen aangeboden, tot grote verwarring van alle betrokkenen. Zelfs een correct bestelde caffè latte is geen gewoon drankje in Italië, dus het kan zijn dat je niet krijgt wat je verwacht.

• cappuccinokoffie: Bewaar het beste voor het laatst! De beroemdste koffiedrank van Italië, cappuccino, is een warme, rustgevende, perfecte mix van espresso en volle melk, tot in de perfectie opgeschuimd. Eén slok en je realiseert je dat het heel anders is dan de cappuccino die je gewend bent, en op een goede manier. Maar ze komen met een waarschuwing: je kunt ze niet na het middaguur bestellen, tenzij je het risico wilt lopen geminacht te worden. Italianen houden er vreemd genoeg van om cappuccino alleen ’s ochtends te drinken, en als je het anders doet, zie je er heel grappig uit.

Tijdens je verblijf in Italië merk je misschien dat Italianen strikte voedselregels hebben, en dit is er een van. Zware melk en schuim in cappuccino vormen hun ontbijt, en ze denken dat cappuccino’s te zwaar zijn voor een koffiepauze in de middag. Ze denken dat melk de spijsvertering verstoort, en misschien hebben ze gelijk. Italianen zie je nooit een cappuccino bestellen na het eten, maar dat is zo’n beetje alles wat ze ’s ochtends drinken.

Misschien zijn ze iets van plan, of misschien is het een van die rituelen die we nooit zullen begrijpen, maar hoe dan ook, als je erbij wilt horen, bestel ze dan als ontbijt.

Nu ben je een pro! En maak je geen zorgen als je je overweldigd voelt wanneer je de bar binnenloopt, iemand zal zeker aanbieden om te helpen, en de servers zijn meestal erg vriendelijk. Het belangrijkste is om de sfeer van de bar te voelen, de geur van versgemalen koffie en zoete gebakjes in te ademen en te genieten van de smaak van echte Italiaanse koffie zolang het kan.

Je favoriete cafédrank

Wat is je favoriete koffiedrank in Italië? Laat het ons weten in de reacties hieronder!