Londen: 10 tips om als een local met de metro te rijden

De London Underground vervoert 1,357 miljard (ja, dat is meer dan een miljard!) passagiers per jaar. En als u van plan bent om in de nabije toekomst Londen te bezoeken, is de kans groot dat u een van hen bent.

Londenaren mopperen misschien vaak over de Tube, maar er is veel om van te houden, inclusief het feit dat het de grote stad zo veel gemakkelijker maakt om te navigeren.

Maar voordat je aan boord gaat, zijn er een paar geschreven (en ongeschreven) regels die je moet kennen om als een local met de metro te kunnen rijden.

Met deze tips bespaart u geld, tijd en krijgt u de onuitgesproken waardering van uw medereizigers.

1. Gebruik de metro niet in het centrum van Londen

De lokale bevolking weet dat het centrum van Londen vaak de gemakkelijkste plek is om de metro te vermijden. De bus nemen of zelfs lopen kan sneller en directer – en niet te vergeten goedkoper. Dit is een handige lijst met haltes die sneller te lopen zijn dan om van pijp te wisselen. Pas op voor Covent Garden/Leicester Square/Piccadilly Circus/Charing Cross en Embankment alleen om je extra zelfvoldaan te voelen rond andere tube-gebruikers.

Gerelateerd: De beste budgethotels in Londen

2. Voer je Oyster of creditcard uit

Londenaren hebben altijd een Oyster-reiskaart voor de goedkoopste tarieven, en dat zou u ook moeten doen! Het niet krijgen van een Oyster-kaart is een van de grootste beginnersfouten die bezoekers van Londen kunnen maken. Je kunt onze volledige gids voor Oyster-kaarten hier lezen.

Een andere optie is om met een contactloze betaalkaart te reizen op het Londense vervoersnetwerk voor dezelfde prijs als een Oyster-kaart. Controleer eerst bij uw kaartaanbieder of u dit kunt doen zonder transactiekosten te betalen.

3. Vertrouw de metro niet 24/7 (de meeste nachten)

De metro rijdt niet 24 uur per dag, dus vertrouw er niet op om je op die vroege ochtendtrein te krijgen. (Opmerking: de “nachtbuis” werd in september 2015 gelanceerd voor bepaalde lijnen op vrijdag- en zaterdagavond.)

De tijden variëren van lijn tot lijn, maar de meeste openen kort na 5 uur ’s ochtends. ’s ochtends en sluit weer voor 01.00 uur. Op elk metrostation moet de tijd van de eerste en de laatste trein worden weergegeven. Wil je buiten deze tijden gebruik maken van het openbaar vervoer, dan ben je aangewezen op de nachtbus.

Gerelateerd: Hoe te besparen op metro- en bustarieven in Londen

4. Vermijd reizen tijdens de spits

Waarom zou je in godsnaam chagrijnige Britten in je auto willen persen tijdens de ochtendspits als je de tijd hebt om even te wachten? Nog een reden nodig om te wachten om aan boord te springen? Het is goedkoper om na 9.30 uur te reizen. Ontspan – drink een kopje koffie en reis dan “daluren”.

5. Ontlaad iedereen voordat u aan boord gaat

De trein kwam het station binnen. We weten dat je dolgraag op de trein wilt stappen, maar haast je niet als de deuren opengaan. Laat iedereen die uit de trein wil stappen voor het instappen uitstappen (toegegeven, dit principe wordt op zeer drukke tijden een beetje gespannen).

6. Wees bereid om je plaats op te geven

Het zou niet nodig moeten zijn dat wij het u vertellen, maar beschouw dit als een vriendelijke herinnering om een ​​stoel in de metro op te geven voor iemand die het meer nodig lijkt te hebben dan u – de meeste aanstaande moeders dragen een ‘Baby aan boord’-badge en kijken eerst rond de laatst overgebleven zitplaats in het rijtuig innemen.

Omdat we Groot-Brittannië zijn, zullen we een blik werpen en misschien binnensmonds mompelen in plaats van alleen maar te zeggen of iemand echt een stoel nodig heeft. Maar we stellen het altijd op prijs dat het wordt aangeboden.

7. Ga naar beneden!

Probeer niet in de buurt van treindeuren te staan. De kans is groot dat er bij de volgende halte nog veel meer mensen willen instappen. Hetzelfde geldt voor perrons. De ingang van een buizenplatform is niet de beste plek om te stoppen en een metrokaart te voorschijn te halen als je nieuwe Londense vrienden wilt maken. En als u uitstapt, let dan op de borden met de dichtstbijzijnde uitgang.

8. Iedereen stapt altijd uit bij jouw halte

Het is erg druk en ze kondigen je metrohalte aan. Je springt overeind en probeert bij de deur te komen zodat je hem niet mist, toch? Beginners fout. De kans is groot dat de helft van de kar ook bij uw halte uitstapt, en van tevoren proberen in te stappen is niet alleen zinloos, maar het duwen dat moet worden gedaan, zal ook het grootste deel van de auto teleurstellen en teleurstellen.

Wacht tot de trein het station bereikt, probeer dan naar de uitgang te gaan (en dan is elk duwen natuurlijk volkomen terecht).

9. Ga aan de rechterkant staan. Ga naar links.

Misschien wel de meest heilige regel van de Londense metro: als je op een roltrap staat, ga dan naar rechts; als je het omhoog of omlaag wilt lopen, doe dat dan aan de linkerkant. Sorry, koffers/vrienden/familieleden die je naast je wilt hebben, worden niet getolereerd – dit is slechts één geval. Londenaren zijn zo goed opgeleid dat je ons dit waarschijnlijk ook op roltrappen van warenhuizen zult aantreffen.

10. Houd het laag

Shh… Op een plek die zo druk en belangrijk is voor de stad, kan de metro erg stil zijn. Zie dit niet als een teken om de leegte met ruis te vullen. Dit betekent niet dat we onvriendelijk zijn; Zo is het gewoon makkelijker. Harde muziek spelen is dat natuurlijk niet, en is waarschijnlijk vanzelfsprekend. En het spreekt voor zich dat het zeker een van de favoriete dingen is om te doen in de London Underground…

Jouw tips voor London Underground?

Heb jij tips om als een local met de metro te reizen? Deel het in de reacties hieronder.