Moet je nog steeds de Europese gids kopen? Ja.

Ik zal de eerste zijn om op deze ironie te wijzen: ik heb in 2001 EuroCheapo opgericht, een website voor budgetreizen, maar ik hou er nog steeds van om met een gids door Europa te reizen.

Deze informatie geef ik ook door op de website.

Afgezien van de ironie, geloof ik dat er voor alles een plaats is als het gaat om tourmanagement. Websites zoals degene die u nu leest, zijn geweldige platforms voor reisplanning. Je kunt “leren” over logistiek, de beste deals vinden (vooral voor hotels!) en alles plannen.

En als u op reis bent, houdt online onderzoek niet op. In Parijs ben ik bijvoorbeeld constant aan het prutsen met mijn telefoon, onderzoekend hoe ik de bus naar het Louvre kan krijgen of de locatie van de dichtstbijzijnde wijnwinkel.

(Eigenlijk gebruik ik mijn telefoon nu nog meer voor veldonderzoek omdat ik een Franse telefoon gebruik met een lokaal gekochte simkaart. Het gebruik is praktisch gratis! Weet je niet waar ik het over heb? Lees deze handleiding voor het gebruik van simkaarten .)

Maar als ik echt door het Louvre loop of door de omgeving wil wandelen, pak ik nog steeds een echte gids.

EuroCheapo wordt ondersteund door onze lezers. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen we partnercommissies verdienen. Dank je!

Sommigen denken misschien dat deze keuze ouderwets, anachronistisch, archaïsch is… en misschien is dat ook zo! Maar laat het me uitleggen. Hier zijn 10 redenen waarom ik nog steeds een reisgids inpak als ik naar Europa reis.

1. Het is een kleine investering voor een dure reis.

Als je alles bij elkaar optelt, is je grote reis naar Europa waarschijnlijk een grote kostenpost. Twee mensen die naar Italië vliegen voor een reis van twee weken vanuit de Verenigde Staten kunnen gemakkelijk € 7.500 uitgeven, inclusief vluchten, hotels, maaltijden, vervoer en belangrijke attracties. (We hebben tal van tips om u te helpen dat aantal te verlagen, maar toch. Het is geen ongewoon reisbudget.)

De meeste gidsen zullen rond de € 20- € 25 zijn (en sterk verdisconteerd op Amazon). Kortom, het is een zeer kleine prijs voor begeleiding die blijft hangen en de kwaliteit van uw reis drastisch kan verbeteren.

Zelfs als het je slechts één gedenkwaardige eetaanbeveling geeft of je helpt te voorkomen dat je verdwaalt en tijd verspilt, is het de moeite waard.

2. Ze zijn leuk om te lezen voordat ze van huis gaan.

De meeste mensen hebben enkele maanden de tijd om hun vakantie in Europa te plannen. Ze beslissen welk land ze willen bezoeken, boeken hun vluchten en gaan dan de heerlijke wachttijd in. We hopen natuurlijk dat je ons vindt en je helpt met logistiek, hotelaanbevelingen en kostenbesparende tips!

Maar het is ook een goed moment om in de gids te duiken en een idee te krijgen van uw reisbestemmingen. Veel van deze boeken bevatten veel geschiedenis over de landen en steden die je gaat bezoeken. Begin nu met leren en het zal allemaal logischer zijn als je op de grond bent. De beste gidsen bieden context voor uw reis, of u nu een specifieke gids leest, zoals de gids van Lonely Planet in Parijs, of iets algemeners over plaatsen zoals Rick Steves’ Best of Europe.

3. Wat te doen in het vliegtuig.

Als je denkt dat een reisgids leuk is om te lezen terwijl je nog thuis bent in Atlanta, is het heel leuk om ze tijdens de vlucht uit de zak van de rugleuning voor je te halen. Het is een bijzonder wachten. Je weet dat je zeker niet gaat slapen in het vliegtuig, ze zijn begonnen met het serveren van drankjes, je hebt geen internetverbinding… Het is een goed moment om je tot je gids te wenden.

4. Ze zijn misschien niet slecht, maar ze zijn praktisch.

Als je een betrouwbare en actuele reisgids koopt, weet je in ieder geval hoe je vanaf het vliegveld naar de stad komt en krijg je een goed beeld van hoe de stad werkt.

Een paar jaar geleden werkte ik aan onze hotelrecensies in Rome toen ik een jongere reisblogger tegenkwam die nooit betrapt zou worden met een papieren gids. We begonnen te chatten en hij vertelde me dat hij zojuist zijn volgers had getweet om advies te vragen over de beste manier om vanaf ons verblijf in het Trastevere-gebied te komen.

En raad eens? Er heeft nog niemand getweet. De handleidingen zijn misschien niet geweldig, maar ze zijn erg praktisch.

Pak een boek in zoals de onlangs bijgewerkte EasyGuide van Frommer naar Rome, Florence en Venetië en je krijgt talloze tips over hoe je je kunt verplaatsen met het openbaar vervoer, leuke plekken om te eten en dingen te doen, en meer.

5. Ze geven voedingsadviezen.

Laten we teruggaan naar ons voorbeeld van “twee weken in Italië”. Dat is een hoop logistiek om te plannen … maar ook veel eetgelegenheden om te vullen. Nu dwaal ik graag door de achterstraten van een Europese stad en laat ik me door mijn neus meenemen naar het avondeten. Maar laten we eerlijk zijn, het kan erg tijdrovend zijn en je kunt in een sleur terechtkomen.

Natuurlijk biedt EuroCheapo betaalbare eetaanbevelingen (zoals Parijs en Rome), en TripAdvisor heeft een eindeloze lijst met aanbevelingen… en dat geldt ook voor Yelp. Ik heb echter nog steeds baat bij het bezoeken van de restaurants die door de gidsen worden aanbevolen. Nogmaals, zelfs als je een of twee goede dineraanbiedingen krijgt, is het de moeite waard.

6. Ze zijn goed om te wandelen.

Naast aanbevelingen vind ik de zelfgeleide wandeltochten in veel boeken erg nuttig. Dit is de slogan voor de Rick Steves-serie, die volgens mij geweldige buurtrondleidingen en musea heeft.

Op hun best zullen deze wandeltochten het gebied in een historische context plaatsen, zodat u kunt beginnen en stoppen wanneer u maar wilt. Het is niet nodig om lid te worden van een groep. Hetzelfde geldt voor leiderschap in musea. Als je weinig tijd hebt en niet op zoek bent naar een audiogids, zal de gids je door de essentie leiden.

Je kunt zelfs gidsen vinden die je helpen de verborgen juweeltjes van de stad te ontdekken. Neem bijvoorbeeld deze prachtig geïllustreerde gids voor minder bekende musea en belangrijke plaatsen in Parijs, de Kleine Musea van Parijs, die links en meer informatie kan geven over unieke plaatsen die u anders misschien niet zou vinden.

7. Geen roamingkosten.

Stel je voor… je zou gewoon een boek kunnen openen in de straten van Berlijn en tips krijgen over wat er te zien is in het Pergamon Museum. Het is zeker beter dan het opstarten van de telefoon, het vinden van een telefoonnetwerk en € 380 aan buitenlandse roamingkosten.

(Dit is natuurlijk geen probleem als u de hierboven genoemde simkaart hebt gekocht.)

8. Je kunt een boek niet breken.

Beheerders zijn flexibel. U kunt belangrijke pagina’s horen. U kunt uw favorieten markeren. Plunder de spullen! Maak origami van kaarten als je je verveelt in de trein. Ze klagen niet.

Telefoons, laptops en tablets zijn niet zo vergevingsgezind. Ze houden niet van stranden. Ze houden echt niet van hoteltoiletten. En ze barsten echt als ze op de stoep in Lissabon vallen. Ik zeg het maar’.

9. Gemakkelijk af te lezen in direct zonlicht.

Laat me je vertellen over een ervaring die ik had in Athene op een heldere zomerdag toen ik de oude agora aan het verkennen was. Ik rende met plezier rond met mijn gids die momenten uit de oudheid herbeleefde toen ik een Amerikaans stel ontmoette op hun huwelijksreis die ook de Agora bezochten met hun iPads op sleeptouw.

De informatie moet overtuigend zijn geweest, want ze werkten heel hard om te blijven lezen – in het hardste, heetste, directe zonlicht. Het was moeilijk voor hen omdat het scherm gewoon niet helder genoeg was en ze moesten blijven zoeken naar schaduw. (Eigenlijk heeft het hun reis of hun nieuwe huwelijk niet verpest, maar toch! Deze stress had voorkomen kunnen worden met de papieren versie.)

10. Ze kunnen worden achtergelaten.

En tot slot, laten we niet vergeten dat deze goedkope gidsen indien nodig kunnen worden achtergelaten. Je zult waarschijnlijk zwaarder naar huis vliegen dan toen je aankwam (qua bagage… nou ja, waarschijnlijk door alles…). Je hebt ruimte nodig in je bagage.

Die betrouwbare gids weegt ongeveer een pond en is ongeveer zo groot als een baksteen. En het was maar € 20. Het kan in Londen worden achtergelaten.

Reis je met een gids?

Wat denk je? Reis je nog met een gids? Heb je een favoriet? Deel met ons in de comments hieronder!