Noord-Italië: 10 manieren om te besparen op het Comomeer

In de verborgen dorpjes van het Comomeer zijn geschilderde fresco’s en geheime wijnkelders diep onder de grond hints van een leven dat zijn tijd kost. Ga weg van de toeristische steden of kom in het laagseizoen om de beste deals te krijgen.

Als je ooit een Nespresso-advertentie hebt gezien voor een luxe villa aan het meer met in de hoofdrollen Jack Black en George Clooney, dan weet je dat het legendarische Comomeer Hollywood-zwaargewichten aantrekt – althans dat willen de grote bedrijven je laten denken. En dit is gedeeltelijk waar. Maar is dit meer, een van de beste in Italië, voor grote geldschieters?

De lokale bevolking weet beter. Lang voordat meneer Clooney toeristen aantrok, was het Comomeer, met zijn uitstekende ligging en klimaat, het centrum van nederzettingen en kleine gemeenschappen die bezoekers uit het hele land trokken. Al generaties lang laten kunstenaars, schrijvers en filosofen zich hier inspireren. Tegenwoordig zijn veel vakantiehuizen nog steeds in het bezit van de lokale bevolking die hun hoofdverblijfplaats verder op de berg of in grotere steden hebben.

Gerelateerd: 11 eenvoudige manieren om te besparen op een reis naar Italië

Zelfs als je maar een paar dagen hebt om te zien, probeer dan weg te gaan van de marktsteden om het adembenemende uitzicht op de bergen te zien: rustieke stenen kapellen die zich schrap zetten tegen de razende wind, schapen grazen in de weilanden, kinderen klauteren of fietsen langs muilezelpaden. school. Het is onvergetelijk en kan verrassend betaalbaar zijn.

Hier zijn 10 manieren om meer te doen voor minder tijdens een bezoek aan het Comomeer:

1. Lopen of wandelen

Lopen is de oudste en nog steeds de goedkoopste manier van reizen. Neem de ruige wandelpaden die beginnen op het niveau van het meer en vervolgens kronkelen naar de rotsachtige bergen. Ze staan ​​misschien niet op een kaart, maar hier is je avontuur. Verhoog uw intensiteitsniveau door te kiezen hoe hoog of laag u gaat.

Tip: Volg deze link voor informatie over lokale wandelingen.

2. Huur een fiets

Rijd moeiteloos en bereik verschillende stranden door over de paden van het meer te fietsen. De afgelopen jaren hebben meer steden wandelpaden aan het water aangelegd om de toegang tot het water te vergemakkelijken.

Tip: Vind fietsroutes en fietsverhuur in Bellagio met deze handige site. Giancarlo’s Fietsverhuur in Sorico (noorden) huurt vanaf ongeveer €15 per dag. Je kunt ook een gids krijgen om wat geschiedenis en Italiaans te leren terwijl je door het beschermde natuurgebied van Pian di Spagna loopt. Bel +39 338 471 7186

3. Koop sterke drank bij lokale supermarkten

De regio Valtellina is wereldberoemd om zijn fantastische wijngaarden en lokale wijnkelders. Je hoeft niet in een chique restaurant te zitten om te genieten. Voor een derde van wat het zou kosten, kunt u genieten van wijnen van de hoogste kwaliteit die in de schappen van lokale supermarkten worden verkocht.

Tip: Iperal is een groot winkelcentrum met Colico (naar het oosten) als je zin hebt om te winkelen. Ook de Duitse keten Lidl heeft kwaliteitsproducten tegen lagere prijzen. Gebottelde wijnen uit elke regio beginnen bij € 2,99.

4. Bestel huiswijn bij je maaltijd

Wie zijn neus ophaalt bij het aanbod van vino della casa in Italië, weet duidelijk niet hoe uitzonderlijk de lokale wijn kan zijn. Veel plaatsen hebben kelders en maken hun aromatische rode wijnen (ze komen niet met een etiket, maar dat maakt niet uit) van de dikke Nebbiolo-druif.

5. Eet bij de Agriturismo

Afgezien van de details, is goedheid van boer tot bord moeilijk te verslaan voor smaak en prijs. Italiaanse agriturismo-restaurants staan ​​bekend om hun royale porties lokaal geproduceerd voedsel, vaak van lokale boerderijen die u voor het diner kunt bezoeken. Maak je klaar voor serieus comfortvoedsel gemaakt met extra room. Je mag naar huis gaan, maar je portemonnee is tenminste nog intact.

Tip: We verrassen onze bezoekende vrienden graag met zulke porzioni abbondanti als El Mercante in Colico serveert.

6. Kajak-, SUP- en kanoverhuur

Om het meer van dichtbij te zien, huur je een kajak bij de vele watersportscholen die nu redelijke prijzen bieden voor plezier op het water.

Tip: Uurprijzen kunnen oplopen tot € 10 (stand-up paddleboards) en € 7 (kajaks).

7. Win lokaal advies in

Google weet niet altijd waar de goede dingen zijn. Lokale festivals, kunstworkshops, stadsmarathons en privé-wijnproeverijen worden misschien niet eens geadverteerd op reguliere reissites. Om meer te weten te komen over evenementen die voor het publiek toegankelijk zijn, bezoekt u de website van het plaatselijke VVV-kantoor (vóór uw reis) en bezoekt u het kantoor wanneer u aankomt. Zoek ook naar evenementen in uw lokale krant en let op posters en flyers wanneer u langskomt.

Tip: Bekijk de Gravedona Visit en Lario News websites. U kunt ook een exemplaar van de krant La Provincia ophalen.

8. Neem een ​​openbare bus

Hoewel dit af en toe gebeurt en je van tevoren een kaartje moet kopen bij de plaatselijke tabakswinkel (die alles verkoopt, van loten tot grappa), is de openbare bus nog steeds een geweldige manier om van dorp naar dorp te komen. Prijzen beginnen vanaf minder dan € 2 en een ongebruikt ticket is een heel jaar geldig.

Gerelateerd: De Italiaanse Alpen oversteken met de trein

9. Snelle veerboot

Een andere optie voor een uitstapje naar het platteland: u steekt het Comomeer in slechts twee minuten over met de veerboot van Domaso naar Colico of vice versa. U kunt het ook gebruiken om in minder dan een uur 45 km naar het zuiden te varen, waar u uw wandeltocht kunt voortzetten als u Bellagio wilt verblinden.

Tip: De dienstregelingen van de veerboten zijn hier te vinden.

10. Kom in de winter

Lagen van licht die door de luie waas sijpelen, maken de regio van het Comomeer magisch tijdens de wintermaanden. De winter is het laagseizoen, wat betekent dat je dure accommodatie voor veel goedkoper krijgt, en door het gebrek aan drukte lijkt het alsof je dit juweeltje voor jezelf hebt.

Gerelateerd: Comomeer in de winter: budgettips voor een vakantie in de Italiaanse Alpen