Op zoek naar hoop te midden van kwaad

De rook stopte met stromen. De roosvensters zijn intact. De tranen droogden op. Het was hartverscheurend om de Notre Dame te zien branden, maar de kathedraal staat nog steeds en zal blijven zoals hij is sinds de bouw.

President Macron heeft al toegezegd de kathedraal te herbouwen, ook al lijkt zijn schatting voor vijf jaar een beetje ambitieus. Geld voor de inspanning is niet zonder kritiek, en een voorlopige inspectie van de schade leert dat er veel werk moet worden verzet, maar de kathedraal is verre van vernietigd.

Het zal niet terugkeren naar zijn oude glorie, maar een betere versie van zichzelf voor zowel toeristen als de lokale bevolking.

Er was veel media-aandacht voor het verloren houten dak, en ja, het was oud. Maar de Notre Dame is en is altijd veel meer geweest dan het dak. Ik ben nog nooit binnengekomen en gedacht: “Hé, dat houten plafondsteunsysteem dat ik niet kan zien, moet echt rommelig zijn!”

Mijn hart zonk ineen toen ik dacht aan de verbrijzelende roosvensters of de instortende klokkentorens, maar voor nu zijn ze veilig. In plaats van ons te concentreren op wat verloren is, laten we ons concentreren op wat we hebben en hoe het zal profiteren. De zilveren voering is dat de kathedraal waarschijnlijk volledig zal worden gerenoveerd, in plaats van periodieke kleine renovaties die alleen maar de gaten lijken te dichten die steeds weer opduiken. De Notre Dame zal beter zijn dan ooit, gezonder dan we ooit hadden kunnen vermoeden.

Een bewegende kathedraal

Degenen die te eerbiedig om zijn verlies rouwen, moeten het gedachte-experiment van het schip van Theseus bestuderen:

De Notre Dame stelt dezelfde vraag. In de loop der jaren heeft de kerk renovaties en veranderingen ondergaan – hoewel misschien minder ingrijpend dan een gloednieuw dak – maar het is altijd in beweging geweest.

Vergeet niet dat de kerk die je bezocht in de 19e eeuw werd gerenoveerd en dat de omgevallen toren relatief nieuw was. Wat een kerk maakt, is niet alleen de opstelling van hout en steen die het bouwt, maar ook de ruimte die het inneemt, wat het symboliseert en wat mensen ervan nemen.

Laten we ons verheugen in wat ons te wachten staat, want laten we eerlijk zijn, onze tranen en emoties zullen niets oplossen. Stel je voor wat de architecten in de ruïnes zullen ontdekken of wat ze zullen leren over de bouwmethoden van de gotische architectuur. Stelt u zich eens voor welke nieuwe technologieën zullen worden ontwikkeld bij dakreconstructie en welke nieuwe functies we in de toekomst kunnen verwachten.

Ondertussen zit ze nog steeds op het Ile de la Cite als een gestrande walvis die we nat moeten houden met emmers water totdat we weten wat we moeten doen. Ze is hulpeloos. Zielig, zelfs. Maar het is er nog steeds, het zal niet verdwijnen, en ik hoop dat over een paar jaar de klokken van Onze Lieve Vrouw weer zullen luiden, de deuren wijd open zullen staan ​​en wachten op miljoenen toeristen om haar het respect te tonen dat ze heeft voor 856 jaar.

Met de media-focus op wederopbouw en het geld dat ermee gemoeid is, is het gemakkelijk om je te concentreren op de kritiek en het grotere geheel uit het oog te verliezen. Als ik terugkijk op mijn katholieke schooljaren, kom ik in de verleiding om me af te vragen of het allemaal een bijbelles was, een toren van Babel of een grote overstroming, een ontwaken voor grotere vragen. Deze gedeelde ervaring van mensen reed zo snel, en binnen enkele dagen stroomde een miljard dollar binnen. Kijk waartoe we in staat zijn als we om elkaar geven, als we op dezelfde lijn zitten, en als we de pijn zien en de pijn delen.

Misschien kunnen we als samenleving op deze manier naar alle aspecten van het leven kijken, of het nu gaat om het milieu, migrantenfamilies of mensenrechtenkwesties. Misschien zullen we op een dag in staat zijn om deze problemen net zo snel op te lossen, wat, als er niets aan gedaan wordt, veel grotere problemen zal hebben dan een ingestort dak.

Uw mening over de Notre Dame

Deel uw gedachten, zorgen of favoriete herinneringen aan de Notre Dame met ons in de opmerkingen hieronder.