Parijs: 10 tips om als een local met de metro te reizen
De metro nemen is een onderdeel van het dagelijks leven van Parijzenaars.
Maar een ongeschreven gedragscode is niet iets wat de 4,5 miljoen mensen die elke dag aan boord gaan instinctief opkomt. Elk jaar gebruiken 1,5 miljard renners de metro van Parijs – bijna net zoveel als New York City!
Zelfs als je de metro in Chicago of New York hebt genomen, is het nog steeds de moeite waard om te kijken hoe Parijzenaars zich door de stad verplaatsen.
Klaar om een kaartje te kopen en op de metro te springen? Hier zijn tien tips om je te helpen er als een local in te passen als je in de metro zit (of staat).
1. Koop tickets in bulk
Als je geen Navigo-pas hebt, kun je nog steeds een local zijn. Ik rijd slechts af en toe met de metro, ik kies een fiets en gebruik dus geldbesparende “boeken” – boeken van tien kaartjes die met korting worden verkocht (€ 14,90, je bespaart 20% als je kaartjes apart koopt). En vertrouw niet altijd op uw creditcard om in kaartautomaten te werken, hoewel de nieuwere er steeds beter in worden. Niet alle machines accepteren ook contant geld, dus wees geduldig.
Maar die papieren tickets moeten snel in gebruik worden genomen, aangezien in juni 2019 werd aangekondigd dat Metro overstapt op een nieuw kaartsysteem genaamd Navigo Easy. Tegen 2021 zijn die papieren tickets nutteloos. Maar met de nieuwe kaart kun je nog steeds een 10-rittenpakket kopen en hetzelfde geld besparen.
Lokale tip: als je een maandelijkse of wekelijkse Navigo-pas hebt die je gewoon bij de tourniquet aanraakt, bewaar deze dan onder in je tas en probeer je tas door de tourniquet te halen, zodat de mensen achter je op je kunnen wachten om vier of vijf keer te swipen voordat de magneetscanner je kaart registreert. Dat is het kenmerk van een echte local.
2. Weet wanneer je moet zitten en wanneer je moet staan
Al met al, als je in een van de klapstoelen tussen je benen naar de zee zit te staren, is het misschien tijd om op te staan en ruimte te maken. Tijdens de piekuren mogen deze klapstoelen niet worden beperkt. Voel je vrij om het stinkende oog te laten vallen op iedereen die er anders over denkt.
Ook het aanbieden van je zitplaats aan een ouder persoon of kind wordt altijd op prijs gesteld, maar laat je niet misleiden. Soms kunnen jongens, die je stoel aanbieden aan een 30-jarige violist, beledigend of gewoon ongemakkelijk voelen.
3. Toon vrijgevigheid aan de artiesten… op het station
Vrijgevigheid is een deugd, maar wetteloosheid is dat niet. Interdit (niet toegestaan) om op te treden in Metro-auto’s, en artiesten hebben meestal toestemming om uniek op te treden in de stations zelf.
Wanneer een artiest aan boord komt die een nummer van Edith Piaf zingt of zijn accordeon pompt, is geld geven het sponsoren van een illegale activiteit, en dat is gewoon niet cool (zelfs als ze fenomenaal zijn). Spaar je munten voor respectabele spelers op stations die soms geweldige muziek maken.
4. Neem een kijkje
Maak oogcontact – vaak. Het is de metro van Parijs, waar staren de nationale sport is. Wees echter gewaarschuwd dat het een paar keer te vaak kijken naar iemand zal worden geïnterpreteerd als een soort geval, zoals het bedoeld kan zijn, dus zorg ervoor dat je later die avond je beschrijving op Craigslist opzoekt voor “gemiste verbindingen”.
5. Houd het laag
Doe ons allemaal een plezier en demp het luide debat. Een luid gesprek of telefoontje is een trefzekere manier om je te onderscheiden van de massa. Je bent de enige met je telefoon aan je oor of praat luid met een vriend tijdens het ochtend- en avondverkeer. Lees een boek, luister naar muziek of speel Angry Birds, maar bewaar de lange gesprekken voor de coffeeshop.
6. Wees assertief
Hoewel je op elk uur van de dag je een weg naar de metro moet banen, is dit vooral ’s ochtends en’ s avonds gebruikelijk. Wanneer de deur opengaat, lijkt de muur van mensen misschien intimiderend, maar het geeft een boos “sorry!” en een kleine elleboog zal je helpen om binnen te komen.
Aanraking wordt niet geremd, dus wees niet bang om handen te schudden en de persoon fysiek te verplaatsen als hij niet wil bewegen. De lokale bevolking kent de oefening. Als je in een overvolle trein stapt, zie je vaak veel lege ruimte die verlaten is. Blijkbaar staan de locals graag bij de deur. De wetten van diffusie worden zelden toegepast.
7. Eet, drink en word verbannen
Parijzenaars eten aan tafels, bij foodtrucks of nonchalant op straat. Wie Subway eet, wordt afgewezen en uiteindelijk naar België gestuurd, dus niet doen. Ook, met een boeket van aroma’s die door de tunnels zweven, is het zeker niet de meest aantrekkelijke eetomgeving.
8. Strategisch overdragen
Een keer van treinlijn wisselen is acceptabel, maar vervelend. Twee keer overstappen is soms nodig en erg vervelend. Drie keer overstappen is teveel en zou nooit nodig moeten zijn.
Voordat je uitstapt, moet je weten waar je je omkleedt en waar je een verloren moment van paniek gaat vermijden dat de zakkenrollers het signaal geeft dat je in feite geen local bent. En vermijd verhuizen naar het labyrintische Chatelet-Les Halles uit liefde voor alle goede dingen.
9. Alle lijnen zijn niet gelijk
Locals hebben hun favoriete metrolijnen, maar meestal hebben ze een hekel aan bepaalde lijnen. Lijnen 13 en 4, beide noord-zuidlijnen, behoren tot de meest gehate. Sommigen keuren de schijnbaar nutteloze 11-lijn af, ook al is het mijn favoriet voor mijn behoeften. Met de 1e rijden is altijd als een reis naar de VN, omdat daar de meeste toeristen zijn. De 14 is een favoriet vanwege zijn snelheid, terwijl de 8 vaak de voorkeur heeft boven de meer drukke 9 omdat ze de neiging hebben om naar dezelfde plaatsen te gaan.
Dus leer de regels en wees voorbereid om gefrustreerd uit te ademen en met je ogen te rollen als iemand zegt: “We moeten lijn 4 kiezen!”
10. Liefde
Hoewel de metro van Parijs verre van perfect is, verslaat hij zijn tegenhangers in New York en Londen – althans dat denkt de lokale bevolking. Dus als iemand de metro afwijst omdat je zes minuten op een trein moet wachten of omdat het naar drie dagen urine ruikt, wees dan trots en blijf erbij want, love it or hate it, het is de snelste en goedkoopste manier. brengt je waar je heen moet in deze stad.
Uw gedachten?
Heb je tips over de metro van Parijs? Deel uw mening in de opmerkingen hieronder.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over de metro van Parijs naar de website van RATP, de overheidsinstantie die de metro beheert. De website biedt informatie voor toeristen in het Engels. RATP heeft ook een handige app die je alles geeft wat je nodig hebt om te reizen. Tot slot, als u momenteel een reis naar Parijs plant, bekijk dan zeker onze Parijs-gids voor meer tips om te besparen en beoordelingen van aanbevolen budgetaccommodaties.