Verlaat Rome niet zonder deze 5 klassieke gerechten te proberen (elk minder dan € 10)

Het is geen geheim dat Italië een paradijs voor fijnproevers is. Elke regio staat bekend om zijn unieke keuken, waarvan de culinaire tradities honderden jaren teruggaan.

De meeste mensen weten dat de regio Bologna de beste bolognasaus heeft (evenals vele andere soorten vlees en kaas), dat Toscane de heilige graal van wijn is en dat het zuiden de thuisbasis is van limoncello en zeevruchten.

Rome, ondanks al zijn geschiedenis en architecturale glorie, wordt vaak over het hoofd gezien als een voedselparadijs in de schaduw van zijn bekendere buren. Maar ook de Romeinse gerechten zijn niet te missen.

Eenvoudig, vers en lekker, deze Romeinse topgerechten vullen je voor minder dan € 10. Dus boek een hotelkamer in Rome en begin trek te krijgen!

Artisjokken in Romeinse stijl

Artisjokken zijn groot in Rome, en carciofialla Romana, of ‘artisjokken in Romeinse stijl’, is een van de beroemdste gerechten uit de regio. Het wordt het hele jaar door in restaurants geserveerd, maar het is traditioneel een lentegerecht, aangezien de artisjokvariëteit Romanesco tussen februari en april wordt geoogst.

Artisjokken worden schoongemaakt en ingewreven met citroensap, vervolgens gevuld met Romeinse peterselie, zout, peper en geperste knoflook. Daarna worden ze in een diepe pan geplaatst, bedekt met water, witte wijn en een beetje olie en gestoofd tot ze zacht zijn. Gladde bladeren breken gemakkelijk van de kop van de artisjok en de citroenachtige, zoute, knoflookachtige smaak zal je verbazen. Zelfs degenen die normaal niet van artisjokken houden, moeten dit heerlijke product eens proberen.

Probeer: La Campana

Cacio en Pepe

Het eenvoudigste Romeinse gerecht en toch een van de meest populaire, cacio e pepe is als macaroni en kaas op steroïden, en je zult ernaar verlangen lang nadat je de Eeuwige Stad hebt verlaten. Verse tonarelli-pasta wordt gegooid met veel pecorino-kaas en gemalen zwarte peper.

Pecorino, een scherpe, zoute kaas, is de perfecte aanvulling op warme zelfgemaakte pasta, dus je zult verrast zijn hoe romig de saus wordt met slechts een vleugje pastawater.

Probeer: Da Enzo in in Trastevereof Felice a Testaccio gedateerd 1936

Bucatini all’amatriciana

Een ander gerecht met slechts een paar ingrediënten, amatriciana is een van de meest traditionele Romeinse gerechten. Puristen staan ​​erop om trouw te blijven aan het recept, en ze hebben een punt. Waarom een ​​goede zaak verpesten? De basis bestaat uit verse tomaten en guanciale (varkenswang – zoals echt vet, heerlijk spek) en is gegarneerd met kaas, olie, ui en peper.

Pasta is meestal bucatini. Het is eenvoudig, maar als de ingrediënten vers zijn, explodeert de smaak in je smaakpapillen en vraag je je af waarom je nooit aan zo’n eenvoudige en heerlijke combinatie hebt gedacht. Het beste van alles is dat het vrij eenvoudig is om te maken als je thuiskomt.

Probeer: Da GigettoTrattoria in het Joodse getto.

Spaghetti carbonara

Carbonara is als Cacio e Pepe, maar met twee belangrijke ingrediënten – ei en guanciale. Varkensvlees wordt gebakken in vet en verse spaghetti wordt al dente gekookt, vervolgens gegarneerd met rauwe eieren, kaas en meer vet. (Dit doe je uit de buurt van het vuur om te voorkomen dat het ei gaat stremmen). Voeg guanciale toe en je hebt de romigste, meest decadente Romeinse gerechten.

Probeer het bij: Roscioli en Ja Danilobeide gelegen in het centrum van Rome en serveren twee van de beste.

Pizza in Romeinse stijl

Iedereen weet dat Napels de beste pizza van Italië heeft, maar Rome is een goede tweede als je de twee zelfs maar kunt vergelijken. Pizza in Romeinse stijl is niet zoals Napolitaanse taarten, dus het zijn bijna compleet verschillende gerechten. Waar Napels een schilferige korst heeft, maken de Romeinen ze dun en knapperig, met houtgestookte, bijna verbrande randen. Op het deeg wordt een dun laagje verse tomatensaus aangebracht en bestrooid met verse mozzarella en diverse toppings.

Als je in Rome bent, probeer dan de extra’s minstens één keer te vermijden en genoegen te nemen met een eenvoudige margherita – tomatensaus, mozzarella en verse basilicum. We beloven dat je er geen spijt van zult krijgen.

Probeer het bij: Da RemoTestaccio en L’Archettoin de buurt van het Vaticaan, hebben beide uitstekende pizza’s en sfeer.

Nog hongerig naar meer?

Kijk voor meer budgetvriendelijke eetideeën in Rome op Volledige lijst met EuroCheapo-tips op de blog.