Vermijd deze 7 eerste toeristenfouten bij een bezoek

Zorg ervoor dat Checkpoint Charlie niet het enige is dat je controleert. Foto: oh-berlin

Berlijn is tegenwoordig een van de heetste steden van Europa. Toeristen en expats trekken massaal naar de metropool vanwege het bruisende nachtleven, de bloeiende kunstscene en de trendy sfeer.

In vergelijking met andere grote Europese steden is Berlijn (voorlopig althans) ook erg betaalbaar. Zoals veel bezoekers die eerder zijn gekomen, kunt u onder de indruk zijn en uiteindelijk veel langer blijven dan u had gepland.

Gerelateerd: 12 eenvoudige manieren om te besparen op je reis naar Berlijn

Maar zorg ervoor dat u deze beginnersfouten vermijdt wanneer u in de Duitse hoofdstad aankomt. Zowel uw portemonnee als uw uitstekende reputatie als Berlijn-waardige reiziger zullen u er dankbaar voor zijn.

1. Focus alleen op de attracties, niet op de omgeving

Begrijp ons niet verkeerd. De Brandenburger Tor is geweldig, het Museumeiland is pittoresk en de overblijfselen van de Berlijnse Muur zijn fascinerend en historisch belangrijk. Raadpleeg voor meer informatie onze gids om te besparen op de top 10 attracties van Berlijn.

Wat Berlijn echter ‘Berlijn’ maakt, zijn de ongelooflijk diverse buurten.

Trendy maar nauwgezet Neukölln, liberaal en multicultureel Kreuzberg, ouderwetse West-Berlijnse charme in Charlottenburg, strakke, designgerichte Mitte en Prenzlauerberg – dit is wat Berlijn echt uniek maakt. Een wandeling door deze buurtstraten is een must voor elke bezoeker.

Berlijn is ook geografisch ongelooflijk verspreid. Als je avontuurlijk bent ingesteld, ga dan nog verder buiten de gebaande paden en bekijk de Sovjet-stijl architectuur van Lichtenberg of Marzahn of de chique villa’s van Zehlendorf of Wannsee. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

Die euromunten komen goed van pas in Berlijn. Veel bedrijven accepteren alleen contant geld. Foto: dskley

2. Niet genoeg contant geld in de kassa hebben

Veel restaurants en cafés accepteren nog steeds geen creditcards. Hetzelfde geldt voor de vele kleinere winkels en alle straatmarkten. Om deze reden is het belangrijk om altijd ervoor te zorgen dat je voldoende contant geld hebt, of vraag of ze kaarten accepteren voordat je bestelt.

Gerelateerd: 7 manieren om uw reisdollar in het buitenland uit te rekken

En over contant geld gesproken… let op uw portemonnee in toeristische gebieden of op de U-Bahn. Zoals in elke grote stad, moet je altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers.

Een vriendelijke Berlijnse ober hoeft geen fooi te krijgen, hoe groot het bier ook is. Foto: stawarz

3. Fooien in Amerikaanse stijl

In Berlijn wordt fooien gezien als een extra “dankje” (“dank u”) voor attente en vriendelijke service. Als de service slecht was (helaas kan dit in Berlijn vaak het geval zijn), is het volkomen acceptabel om geen fooi te geven. Anders moet u altijd niet meer dan 10% geven.

De meeste mensen ronden de rekening gewoon af. Als de rekening bijvoorbeeld € 4,30 was, zou je de ober een high five geven en “stimmt yes” zeggen, wat zich losjes vertaalt naar “bespaar het geld”. Om te bewijzen dat je geen absolute Zalgiaan bent, moet je de ober altijd persoonlijk een fooi geven bij het betalen van de rekening; het is niet gebruikelijk om het gewoon op tafel te laten liggen.

4. Controleer niet op groen of blauw

Berlijn is een van de groenste steden van Europa. De vele parken zijn de beste plek om de lokale bevolking te zien spelen. Elke buurt heeft parken in alle soorten en maten. Enkele voorbeelden van grote parken zijn Tiergarten en Volkspark Friedrichshain, terwijl enkele “klein aber fein” (klein maar mooi) Körnerpark en Viktoria-Luise Platz zijn.

Berlijn heeft ook veel water: met twee grote rivieren en een kanaalsysteem heeft het eigenlijk meer bruggen dan Venetië. Zorg ervoor dat je een wandeling maakt langs een van de vele oevers of een duik neemt in het meer in de zomer, een populair tijdverdrijf voor veel Berlijners. Schlachtensee, Krumme Lanke en Strandbad Wannsee zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Gerelateerd: Vier geweldige parken in Berlijn voor zonnig weer

5. Eet alleen traditioneel Duits eten

Begrijp ons niet verkeerd, we houden van een goede currytaart of schnitzel. Vooral in combinatie met een paar pinten lokaal bier in een mooie biertuin.

Maar Berlijn heeft ook een bloeiende scene vol met betaalbare gerechten uit de hele wereld. Om te proeven van wat de lokale bevolking eet in het moderne Berlijn, moet je je smaakpapillen uitbreiden en jezelf onderdompelen in de lokale restaurantscene. Van trendy vegetarische eetgelegenheden tot Aziatische restaurants, Berlijn heeft veel te bieden.

Gerelateerd: Eenvoudige tips om te besparen op dineren in Berlijn

Bewaar je rommel thuis en maak je geen zorgen over staren als je in de metro stapt. Foto: frosch50

6. Vat driftbuien en blikken te persoonlijk op

Berlijners zijn er trots op direct te zijn en er nooit omheen te draaien. Helaas kan deze ‘directheid’ soms meer op agressieve grofheid lijken: het is niet ongewoon om een ​​grootmoeder tegen iemand te zien schreeuwen omdat hij op de stoep fietst, of twee vreemden die elkaar zo heftig uitschelden dat ze met veel anderen serieus kunnen vechten. delen van de wereld.

Maar echte Berlijners zijn een open-minded, dikhuidige bende. Ze benadrukken zulke dingen niet en nemen ze niet persoonlijk op. Als je tijdens je reis zo’n Berlijnse Schnauzer tegenkomt, kun je het beste niet ontmoedigd raken en ze misschien wat houding teruggeven. Een sarcastische opmerking gaat een lange weg en ze zullen je er meer voor respecteren.

Oogcontact is ook sociaal acceptabeler dan in de VS, dus schrik niet als je merkt dat mensen naar je kijken. Misschien bewonderen ze je shirt, vragen ze zich af waar je je broodje ham vandaan hebt, of vervelen ze zich gewoon en zit je gewoon tegenover hen. Hoe dan ook, het is onwaarschijnlijk dat ze je zullen beoordelen of denken dat je de knapste bent die er is. Het is normaal om te staren, dus kijk gerust terug.

7. Draag je dirndl en lederhosen

Hoewel veel bezoekers denken dat heel Duitsland jodelt op het Oktoberfest en constant dirndls en lolly’s draagt, zijn dit eigenlijk tradities van de Beierse regio (in het zuiden van het land). Het dragen van een dirndl in Berlijn zou zijn als verkleden in volledige cowboy-regalia in Chicago.

Bewaar dit mooie bloemboeket in je koffer voor je reis naar München. Als je het in Berlijn draagt, kom je over als een toerist zonder idee en zullen mensen je zeker uitlachen.

Hoe was je eerste reis naar Berlijn?

Deel uw ervaringen (zowel goed als slecht!) in de reacties hieronder.