Vijf manieren om af te koelen

De zomer in Berlijn is geweldig, maar de hitte kan je echt te pakken krijgen als de temperaturen echt beginnen te stijgen.

Airconditioning is bijna ongehoord (zelfs in Berlijnse hotels) en metro’s en bussen beginnen aan te voelen als sauna’s. Wanneer de thermometer begint te stijgen, probeer dan deze populaire manieren om af te koelen in een lokale stijl.

1. Zwemmen: Au naturel

Als de zomer komt, gaat de helft van de stad naar Berlijn en de omliggende meren. Bekijk deze zwemkaart van Berlijn en trek de natuur in.

En door de natuur, bedoel ik kleding optioneel.

2. Baden: zien en gezien worden

Als u echter liever ontspant in plaats van het water in te gaan, is een rustig meer in een rustiek bos niet voldoende. Trek iets sexy aan en ga naar de Badeschiff (hierboven afgebeeld), een klein zwemplatform dat drijft op de rivier die door het midden van de stad loopt.

Dit is waar “scenesters” komen om te knuffelen en elkaar te bekijken. Vooral avondconcerten en feesten zijn populair. Dagkaart slechts € 6,50.

3. IJs

Het lijkt erop dat je geen paar blokken kunt lopen zonder een ijssalon in de Duitse hoofdstad te passeren. Zelfgemaakt, volledig natuurlijk ijs is de norm, geen uitzondering, met tal van onafhankelijke winkels die bevroren lekkernijen in alle tinten en smaken serveren. Hier is een lijst van enkele van de beste.

Kijk ook uit voor ijscowagens. Op een warme dag vind je er misschien wel een om snel en goedkoop af te koelen!

4. Vuur met vuur blussen: Hot Curry Pie

Soms moet je opwarmen om af te koelen. Voorbeeld: Curryworst. Maar waar in Berlijn vind je een currytaart die echt het vuur opsteekt?

Een opvallende omissie in mijn vorige Currywurst-post was Curry & Chili, die de heetste wijnen in de stad heeft (en dan bedoel ik niet de klanten).

5. Als al het andere faalt: straatwaterpompen

Berlijn ligt op een enorm ondergronds waterreservaat en tot in de jaren dertig van de vorige eeuw maakten Berlijners de straten schoon, blustten branden en dronken zelfs uit handpompen. Er zijn nog steeds ongeveer 2.000 pompen in bedrijf, en hoewel ze onbehandeld water rechtstreeks uit de onderliggende grond leveren, levert 2/3 van hen drinkwater van hoge kwaliteit. (Berlijns kraanwater is trouwens uitstekend.)

Dus schep het water op, spetter het op jezelf en wees vrolijk. Het kost je niets.