Wanneer moet je Berlijn bezoeken en welke data moet je vermijden?

Berlijn is zonder twijfel een van de meest sexy en opwindendste steden van Europa. Of je nu uren komt doorbrengen in musea van wereldklasse, jezelf onderdompelt in een fascinerende maar soms angstaanjagende geschiedenis, door de vele vredige parken slentert of gewoon verdwaalt in het beroemde wilde en hedonistische nachtleven, Berlijn zal je niet teleurstellen.

En het beste van alles is dat Berlijn een van Europa’s meest betaalbare steden is, wat betekent dat het de bank niet zal breken zoals Parijs of Londen dat kunnen.

Maar één vraag blijft: wanneer moet je naar Berlijn komen? Om deze vraag te beantwoorden, moet u drie belangrijke factoren in gedachten houden: prijs, weer en grote evenementen.

Hieronder vindt u wat informatie over elk seizoen, zodat u de beste tijd kunt vinden om uw Berlijn-avontuur te plannen.

Winter

Winter in Berlijn is niet voor bangeriken.

Klagen over het weer is een van de favoriete bezigheden van Berlijners, en de winter is zeker niet het seizoen waarin de stad op zijn best is. De kou is er een – en het is vaak een natte, bittere kou die je tot op het bot koud maakt – maar het andere, nog moeilijkere deel is het gebrek aan zon.

In de winter wordt het al om 16.00 uur donker; de lucht is meestal bewolkt en bewolkt gedurende de dag of er valt ijsregen. Het sneeuwt een paar jaar, waardoor het helderder wordt, maar de sneeuw blijft niet lang schoon.

Echter de winter is een goed moment om te zoeken naar goede vluchtdeals en hotelprijzen buiten het seizoendus als je van plan bent om het grootste deel van je tijd binnenshuis door te brengen en immuun bent voor de winterblues, is dit een goed moment om te bezoeken.

December is de donkerste maand, maar de kerststemming in de stad helpt de somberheid te compenseren, om nog maar te zwijgen van een paar glaasjes Glühwein op een van de vele kerstmarkten van Berlijn. Ingeschakeld Oudjaarsavond, Berlijn verandert in een absoluut oorlogsgebied als dronken feestvierders tot het ochtendgloren vuurwerk en flesraketten naar elkaar gooien. Hotels lopen echter snel vol en zijn momenteel duur, dus als je de waanzin wilt ervaren, boek dan van tevoren. Bekijk onze favoriete budgethotels in Berlijn.

Hoewel maand januari en Februari zijn meestal de koudste maanden MaartJe zult waarschijnlijk veel lokale bewoners zien die graag hun donsjacks, mutsen en sjaals willen afwerpen na weer een te lange winter.

Pas op voor deze winterevenementen in Berlijn

De International Green Week-tentoonstelling en Berlin Fashion Week vinden altijd plaats van midden tot eind januari, dus de prijzen en concurrentie voor hotelkamers zullen op dit moment waarschijnlijk stijgen.

Half tot eind februari vullen filmliefhebbers en mensen uit de filmindustrie de stad voor het Berlinale Film Festival, dus het kan moeilijker zijn om een ​​deal te sluiten.

Hetzelfde geldt half maart, wanneer de ITB Travel Show plaatsvindt, wat de prijzen kan verhogen, vooral in Charlottenburg, waar het evenement wordt gehouden.

Lente

Na de ellende van de winter komt Berlijn weer tot leven met de komst van de lente. Krokussen steken hun kop uit de nog half bevroren grond en vogels zingen in bomen die barsten van nieuwe, zachte groene bladeren. Wanneer de lente aanbreekt, rennen Berlijners de straten en parken op om te koesteren in de lentezon, wat een bijna bedwelmend gevoel van euforie creëert in de normaal harde, zinloze stad.

Het enige probleem is dat je nooit weet wanneer de lente begint.

april, april, der macht was er wil. Dit Duitse gezegde vertaalt zich naar “April doet wat het wil”, wat een geweldige manier is om de maand te beschrijven. Als je Berlijn in april bezoekt, heb je misschien geluk met T-shirtweer of hagel of sneeuw; soms krijg je ze alle drie in een week.

Kunnen heeft de neiging om wat voorspelbaarder te zijn in termen van weer, hoewel het nog steeds koel en regenachtig kan zijn.

Op verschillende manieren, juni- is de beste tijd om Berlijn te bezoeken. Het weer is (meestal) geweldig, de lokale bevolking is leuk, het straatleven is levendig en de prijzen zijn niet zo hoog als later in de zomer. En als het eind mei en juni sneeuwt, is het gewoon “populierensneeuw”. Berlijn heeft 10.000 populieren, espen en cottonwood-bomen waarvan de zaden eruitzien als donzige sneeuw die in de lucht zweeft en de straten bedekt in deze tijd van het jaar, dus houd daar rekening mee als je allergieën hebt.

Bekijk deze voorjaarsevenementen in Berlijn

De Halve Marathon van Berlijn vindt begin april plaats, dus het kan moeilijker en duurder zijn om accommodatie te vinden.

Zomer

Wat is er mooier dan de zomer in Berlijn? Een barbecue in het park, een duik in het stadsmeer of openbaar buitenzwembad, gratis festivals zoals het Fête de la Musique, een biertje of twee op het kanaal: dit zijn de geneugten van de zomer. Het enige nadeel? De prijzen van vliegtickets, volledige hotels en toeristische attracties zijn veel hoger.

Als je in de zomer komt, maak dan je keuze juni-. Zoals we hierboven vermeldden, heeft deze maand meestal het beste weer en zijn de prijzen meestal lager dan juli en augustus, vooral als je van tevoren boekt.

Als het je lukt om tijdens het seizoen een goede vluchtprijs te vinden, ga ervoor juli- gedaan augustus. Augustus is heet en erg vochtig, en er zoemt vaak een wespenplaag rond, wat uw picknick ernstig bemoeilijkt.

Maar houd er rekening mee dat de zomer in Berlijn soms een optioneel seizoen is. Het kan koud en regenachtig worden, soms zelfs in augustus, dus zorg ervoor dat je een lichte trui en jas meeneemt voor het geval dat.

Pas op voor deze zomerevenementen in Berlijn

De tweede helft van Berlin Fashion Week vindt begin juli plaats, dus let op dat de hotelprijzen stijgen, vooral in Mitte.

Herfst

De herfst is om vele redenen een geweldige tijd om Berlijn te bezoeken. september het is vaak nog warm maar minder vochtig dan in juli en augustus, en de wespen zijn grotendeels verdwenen.

oktober maand het is vaak natter, maar de bomen barsten van de prachtige herfstkleuren en de lucht is gevuld met gouden licht.

november is meestal een donkere en koudere maand wanneer het weer begint te veranderen, maar al vele jaren heeft deze maand nog steeds de schoonheid van de herfst. En het mooiste is dat de prijzen van vluchten en hotels in de herfst goedkoper zullen zijn dan in de zomer, wat natuurlijk het hoogtepunt van het seizoen is.

Pas op voor deze herfstevenementen in Berlijn

Twee grote evenementen die de hotelprijzen in de herfst kunnen beïnvloeden, zijn Berlin Art Week en de Berlin Marathon (beide half september), dus houd daar rekening mee bij het maken van uw reisplannen.

Favoriete tijd om Berlijn te bezoeken?

Wanneer ga je het liefst naar Berlijn? Laat het ons weten in de reacties hieronder!