10 veiligheidstips in Barcelona voor je volgende reis

“Er zijn maar weinig aspecten van Barcelona die ik niet leuk vind. Ik hou van stranden, vooral in de zomer wanneer het water zo warm is als een verwarmd zwembad. Ik ben dol op de architectuur van gotisch tot Gaudi, die teruggaat tot de Romeinse tijd en me nog steeds fascineert na vele jaren hier te hebben gewoond. Het is ook leuk om door de straten te lopen en veel talen te horen die verschillende culturen vertegenwoordigen.

En het eten en de wijn? Laat me niet eens beginnen over hoeveel ik ervan hou!

Maar geen enkele plek is perfect. Zo werkt het leven gewoon niet. Zelfs de zoetste kant van een bestemming is ingewikkeld. We hebben het al eerder gehad over enkele van de negatieve aspecten van Barcelona, ​​maar ik denk dat het meest irritante aspect van Barcelona de kleine diefstallen en soms agressievere vormen van overvallen zijn.

Maar laat deze kleine veiligheidsproblemen je er niet van weerhouden om deze geweldige stad te bezoeken. Kijk in plaats daarvan uit voor deze veiligheidstips in Barcelona.

Door deze veiligheidstips in Barcelona te volgen, heb je een grotere kans om risicovolle situaties te vermijden.

1. Volg je bagage

Ik heb dit nog nooit zien gebeuren, maar ik heb gehoord van bagagedieven op de AEROBÚS, de bus die het centrum van Barcelona verbindt met de luchthaven. Je hoeft niet met je tas tussen je benen te zitten, en in sommige gevallen kan het als onbeleefd worden beschouwd, vooral als de bus erg vol is. AEROBÚS heeft een bagagerek; je moet daar grote tassen opslaan.

Mijn advies is om zo dicht mogelijk bij het bagagerek te gaan zitten, zodat je je spullen in de gaten kunt houden. Natuurlijk moeten laptoptassen, portemonnees en camera’s op je schoot worden geplaatst, niet op een standaard.

2. Houd je handtassen bij de hand

Zet je handtas nooit op de grond in een openbare ruimte. Als je in een restaurant bent, moet je portemonnee op je schoot liggen, niet vastgebonden aan de rugleuning van je stoel. Ik heb veel overvallen gezien waarbij de portemonnee op een stoel werd gegooid of in een lege stoel werd geplaatst. Een dief rent naar je bureau, pakt je portemonnee en loopt weg. Je bent te verward om te reageren en je kauwt op patatas bravas, dus het is moeilijk om alarm te slaan. Je kunt proberen achter hem aan te rennen, maar hij is sneller, kent snelkoppelingen en verdwijnt binnen enkele seconden.

Ik heb dit specifieke scenario ooit zien gebeuren in een openluchtrestaurant. Het slachtoffer gilde en drie mannen sprongen van een nabijgelegen tafel om achter de dief aan te rennen, hem uiteindelijk te pakken te krijgen en de portemonnee terug te geven. Ze had geluk. Drie baansterren naast je lunch.

3. Wees waakzaam bij het winkelen

Ook in kledingwinkels moet je op je portemonnee letten. Als je bijvoorbeeld je jas en tas uittrekt om iets te passen zonder de kleedkamer in te gaan, moet je ervoor zorgen dat je tas goed tussen je benen zit en niet onbeheerd op een stoel of op de grond wordt achtergelaten. Dieven loeren in winkels, op zoek naar een mogelijkheid om een ​​tas te pakken.

4. Kies de juiste buurt

Sommige delen van de stad zijn veiliger dan andere, vooral ’s nachts. De veiligste gebieden zijn die met weinig toeristen, omdat misdaad de jetlagige, ongewone reiziger volgt. De veiligste gebieden zijn L’Eixample en Gracia. El Raval en de Gotische wijk zijn het minst veilig.

Dat betekent niet dat je niet in El Raval of de Gotische wijk moet blijven. In feite zijn het beide levendige knooppunten met een aantal van de beste uitgaansgelegenheden en restaurants van de stad. Maar als u besluit in deze gebieden te blijven, moet u uw eigen verstand hebben of met vrienden reizen.

Verwant: Is het veilig om in de Gotische wijk te verblijven?

Vermijd het meenemen van grote hoeveelheden contant geld in Barcelona. Foto: Afbeeldingen voor geld

5. Wees voorzichtig met contant geld

Het is het beste om midden op de dag geld op te nemen bij een geldautomaat als er veel mensen in de buurt zijn. Vermijd het ’s nachts opnemen van grote bedragen aan verlaten geldautomaten als er niemand in de buurt is. Vermijd ook veel contant geld mee te nemen. Laat in plaats daarvan het grootste deel van uw euro’s in de kluis van uw hotelkamer achter en neem alleen mee wat u die dag nodig heeft. U wilt wat contant geld bij u hebben, aangezien niet alle winkels en restaurants in Barcelona creditcards accepteren.

Houd je tas voor je zoals deze metrorijder. Foto: Mathieu Marquer

6. Pas op voor zakkenrollers in de metro

Helaas worden veel nietsvermoedende toeristen beroofd in de metro. In het ergste geval is een volgepakte auto waar iedereen wordt verpletterd voor alle anderen. In deze situatie is het moeilijk te zeggen of de ruk die je voelt een dief is die je tas opent of gewoon een man naast je die probeert te ademen in een krappe ruimte. Houd je portemonnee in je handen of dicht bij je lichaam en bewaar je portemonnee in je voorvak. Als het echt druk is, houd elkaars hand vast.

Wees voorzichtig bij het in- of uitstappen van de metro. Een van de favoriete trucs van de dieven is om de tas te pakken en weg te springen zodra de deur sluit. Ze hebben je tas en al je creditcards buiten de metro en jij zit binnen. Tegen de tijd dat je bij de volgende halte bent en een politieagent vindt, heeft de dief genoten van de lunch van je Visa.

Een ander ding om in gedachten te houden over de metro is waar en wanneer je ermee rijdt. Vermijd stoepranden ’s avonds laat. ‘S Avonds zit je goed op alle lijnen in het centrum, en er is meestal genoeg ander entertainment in de buurt. Maar vrijdag en zaterdag worden een beetje wild na middernacht. Van tieners en universiteitskinderen wordt verwacht dat ze alcohol drinken, sigaretten roken en zingen terwijl ze nog in een vrolijke waas zijn. Let wel, het is niet legaal (behalve het zingen), maar dat heeft niemand tegengehouden.

7. Neem een ​​buddy mee naar het strand

Het strand is het beste met een vriend. Als je alleen gaat, heb je tijdens het zwemmen niemand om op je spullen te passen. Vraag op een drukke dag op het strand de dichtstbijzijnde betrouwbaar ogende persoon om op je spullen te letten terwijl je gaat zwemmen. Terwijl je op het zand zit, naar de golven kijkt en denkt aan de wilde metrorit van gisteravond, zorg je ervoor dat je tas en spullen voor je liggen. Bezoekers maken de fout om een ​​tas op hun rug te plaatsen, wat een gemakkelijke uitnodiging is voor portemonneedieven.

Verwant: De beste budgethotels nabij het strand in Barcelona

Wees ook voorzichtig met wie naar voren komt en begint te praten. Je eerste reactie zou moeten zijn om je tas, camera, spullen, etc. te vinden. Dieven werken vaak in tweetallen: de een leidt je af door te praten en de ander neemt je spullen mee. De dief zou je bezig houden tot zijn vriend veilig vertrok, en dan zou hij afscheid nemen.

8. Blijf ’s nachts in goed verlichte straten

El Raval en de Gotische wijk zijn leuk voor een avondje uit in de stad. Beide gebieden zijn vol met bars, clubs, pubs en concertzalen. El Raval kan echter gevaarlijk zijn voor alleenstaande vrouwen, vooral in de zijstraten. Ik ken veel vrouwen die zijn lastiggevallen in El Raval en heel wat anderen die in de buurt zijn beroofd. Je kunt beter uitgaan met een groep mensen of in ieder geval een vriend. Blijf bij goed verlichte straten met veel verkeer.

In de Gotische wijk geldt dezelfde regel om je aan goed verlichte gebieden te houden. Een andere overweging van de Gotische wijk is hoe verwarrend de kronkelende straatjes kunnen zijn. Het is gemakkelijk om te verdwalen in deze kap, vooral in het donker na een paar glazen wijn. Let op je omgeving, let op straatnaamborden en pas op voor verdachte figuren.

9. Neem een ​​kopie van uw paspoort mee

Maak een kopie van uw paspoort en neem deze mee. Laat je paspoort, een van je creditcards en extra geld achter in je hotelkamerkluis. Houd er rekening mee dat sommige winkels, zoals FNAC, een fysiek paspoort nodig hebben om met een creditcard te kopen, maar dit is de uitzondering, niet de regel.

10. Gewapende overvallen zijn zeer ongebruikelijk, maar het kan gebeuren

De meeste misdaden in Barcelona zijn kleine diefstallen. Overvallen zijn zeldzaam. Wapens zijn niet gebruikelijk in Spanje en wapenbezit is niet gebruikelijk. Het zou echter verkeerd zijn om aan te nemen dat gewelddadige overvallen niet plaatsvinden. Een vriend van mij die in El Born woonde, werd in zes maanden tijd twee keer op brute wijze beroofd. Het is begrijpelijk dat deze gebeurtenissen hem zo van streek maakten dat hij zich terugtrok uit El Born. (En natuurlijk heb ik andere vrienden die in El Born wonen en er is nooit iets met hen gebeurd.)

Het punt is, El Born is een toeristisch gebied. Er zijn talloze hotels en vakantieverblijven verspreid over de motorkap, en de overvallers weten het. Beide keren dat mijn vriend werd beroofd, was het ’s nachts in de buurt van zijn huis in een zijstraat in El Born. De eerste keer dat een man mijn vriend benaderde met een kapotte fles en zijn portemonnee eiste. Hij gaf hem wat hij had en de dief verdween.

De tweede keer was mijn vriend net terug van een lange reis naar Frankrijk. Hij had al zijn bagage op straat staan ​​en had zijn laptoptas neergezet om zijn sleutels te zoeken. Hij stond pal voor zijn appartement. De dief kwam met een mes, pakte de laptoptas en rende weg terwijl mijn vriend schreeuwde. Het is moeilijk te zeggen waarom mijn vriend het doelwit was, maar ik denk dat het komt omdat hij een nietsvermoedende toerist leek te zijn die laat arriveerde bij zijn vakantiewoning.

Deze verhalen zijn ongebruikelijk, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen gebeuren. Ik denk dat als iemand naar je toe komt met een kapotte fles en een verdwaalde blik, je het beste voor het geld kunt betalen. Je spaargeld heb je immers veilig opgeborgen in je hotelkamerkluis.

Onthoud: Barcelona is niet gevaarlijk

Ondanks het smerige verhaal van mijn vriend, is het belangrijk om te benadrukken dat Barcelona geen gevaarlijke plek is. Laat ik het nog eens zeggen: Barcelona is niet gevaarlijk.

Misschien een hoop kleine diefstallen. Er zijn veel ontvoerders en gewapende drugsbaronnen, nee. Bovendien is het altijd druk in het centrum van Barcelona. Veiligheid komt in cijfers. Ik voel me veel veiliger in Barcelona om 2 uur ’s nachts dan in mijn woonplaats Portland, Oregon op hetzelfde moment.

Om uw reis vrij te maken van zakkenrollers en intimidatie, moet u zich altijd bewust zijn van waar u zich bevindt en waar uw bezittingen zijn. Blijf alert en aan het einde van je reis verlaat je de stad met mooie herinneringen… en al je creditcards in je portemonnee.

Jouw veiligheidstips voor Barcelona?

Heb je tips om veilig te blijven in Barcelona? Deel met ons in de comments hieronder!