Tips voor cruisen tijdens een pandemie

img#mv-grid-img-1::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-1{display:block;}img#mv-rellis-img-2::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-2{display:block;}img#mv-rellis-img-3::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-3{display:block;}img#mv-rellis-img-4::before{padding-top:72.933549432739%; }img#mv-rellis-img-4{display:block;}img#mv-rellis-img-5::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-5{display:block;}img#mv-rellis-img-6::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-6{display:block;}img#mv-rellis-img-7::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-7{display:block;}img#mv-rellis-img-8::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-8{display:block;}img#mv-trellis-img-9::before{padding-top:72.933549432739%; }img#mv-rellis-img-9{display:block;}img#mv-rellis-img-10::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-10{display:block;}img#mv-rellis-img-11::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-11{display:block;}img#mv-rellis-img-12::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-12{display:block;}img#mv-rellis-img-13::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-13{display:block;}img#mv-rellis-img-14::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-14{display:block;}img#mv-rellis-img-15::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-15{display:block;}img#mv-trellis-img-16::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-16{display:block;}img#mv-trellis-img-17::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-17{display:block;}

Een cruise plannen? Dit is wat er nieuw is in cruisereizen als gevolg van de Covid-19-pandemie, met tips voor reisplanning, reisprocedures en wat u aan boord kunt verwachten.

Na een jaar stoppen met reizen, zijn cruiseschepen terug over de hele wereld, maar de dingen zijn niet helemaal hetzelfde. Er zijn zowel aan als buiten het schip veranderingen geweest, van reisbeperkingen tot het beleid van cruisemaatschappijen, en het is begrijpelijk dat veel reizigers een beetje nerveus zijn om weer naar buiten te gaan. Dus hoe is het om in 2021 op cruise te gaan? Na deze zomer met Celebrity Cruises over de Middellandse Zee te hebben gevaren, is hier mijn cruisenieuwsgids met tips voor cruisen tijdens een pandemie.

Tips voor cruisen tijdens een pandemie

Let op: dit bericht is gebaseerd op mijn reis naar Griekenland en Kroatië met Celebrity Cruises in augustus 2021 – regels kunnen verschillen tussen cruisemaatschappijen en landen, en beperkingen kunnen regelmatig veranderen, dus zorg ervoor dat je de huidige situatie controleert.

Blijf op de hoogte van veranderende vereisten

Dit geldt niet alleen voor cruisen nu, maar voor elk type internationale reizen. Het belangrijkste dat u moet doen, is de huidige reisregels nauwlettend in de gaten houden, zowel voor het land dat u bezoekt als voor uw thuisland wanneer u terugkeert, aangezien deze op elk moment kunnen veranderen. en soms op korte termijn.

Onze cruise vertrok vanuit Griekenland, dat op dat moment op de Britse Amber List stond, dus we hadden een bewijs van vaccinatiestatus (of een bewijs van een negatieve covid-test binnen 72 uur) en een Passenger Locator-formulier nodig om Griekenland binnen te komen. Om vervolgens naar het VK terug te keren, hadden we een negatieve test nodig, een Passenger Locator-formulier en een vooraf geboekte test voor de tweede dag na onze terugkeer.

De Britse regels zijn sindsdien veranderd (de oranje lijst is afgeschaft en landen zijn nu alleen nog maar rood of groen), dus we hoeven de test niet te doen voordat we Griekenland verlaten. Maar zoals je kunt zien, is er veel om te onthouden en veranderen de regels vaak.

Omdat informatie zo snel veroudert, moet u de overheidswebsite van uw eigen land en de plaats die u bezoekt controleren voor de meest nauwkeurige informatie – in het VK is dit gov.uk, in de VS is dit het State Department. Uw luchtvaartmaatschappij en cruisemaatschappij moeten u voorafgaand aan de reis ook up-to-date informatie verstrekken.

Kies bedrijven met flexibele boeking

Omdat de zaken zo vloeiend zijn, kunnen bestemmingen op de zwarte lijst worden gezet en vluchten op korte termijn worden geannuleerd, dus het is belangrijker dan ooit om bedrijven te kiezen waarmee u uw boeking kunt wijzigen als het onverwachte gebeurt.

Veel luchtvaartmaatschappijen en hotels staan ​​nu zelfs dagen voor vertrek gratis wijzigingen toe in boekingen, en cruises met beroemdheden hebben een Covid-19-garantie. Het geeft u een volledige terugbetaling als u binnen 14 dagen na uw cruise positief test en een evenredige terugbetaling als uw reis wordt onderbroken. En als u tijdens uw reis Covid-19 oploopt, dekken zij medische behandeling aan boord, eventuele noodzakelijke landquarantaine en reis naar huis voor u en uw reiziger.

En zorg dat je een reisverzekering hebt

Hoewel het helpt om bedrijven te gebruiken die u de flexibiliteit bieden om te boeken, zijn er andere kosten die u kunt maken als uw reis wordt geannuleerd of als u ziek wordt en niet in staat bent om te reizen, zoals parkeren, hotel- of luchthavenverblijven. verzorging van huisdieren. Zorg dus voor een goede reisverzekering om eventuele extra kosten te dekken.

Bereid u voor om meer documenten mee te nemen

Als u aan al deze aanvullende reisvereisten voldoet, moet u hiervan een bewijs hebben, dus bereid u voor om uw documentatie klaar te hebben voor inspectie op de luchthaven en de haven. Celebrity stond ons toe om documentatie vooraf te uploaden via hun app, wat het gemakkelijker maakte, maar afhankelijk van waar je heen gaat, moet je een bewijs van vaccinatiestatus (en/of een negatieve test), een passagierslocatieformulier, en eventueel een vooraf geboekte inspectie bij aankomst in het land.

Je kunt documenten naar je telefoon downloaden of, in sommige gevallen, een QR-code krijgen, maar ik vond het gemakkelijker om papieren exemplaren af ​​te drukken dan om tussen apps te schakelen en je inbox te doorzoeken (en het risico bestaat dat je batterij leeg raakt).

Vaccinatiestatus is de sleutel

Veel cruisemaatschappijen hebben vaccinvereisten geïmplementeerd bij het hervatten van afvaarten. Op cruises met beroemdheden is de hele bemanning en ten minste 95% van de passagiers volledig gevaccineerd – iedereen ouder dan 12 jaar wordt gevaccineerd en kinderen van 2 tot 11 jaar moeten voor vertrek een negatieve Covid-19-test laten zien. Voor vaccinaties waarvoor twee doses nodig zijn, moet de tweede dosis ten minste 14 dagen voor de reis worden gegeven. Er moet ook een gezondheidsvragenlijst worden ingevuld voordat u aan boord gaat.

Verwacht pre-departure checks

Omdat alle passagiers waren ingeënt, ging het instappen snel en gemakkelijk. Bij aankomst in de haven van Piraeus in Athene werd iedereen naar een tent gebracht voor een pre-departure antigeentest, die je vooraf boekt via Eurofins. De medewerkers van Eurofins nemen de swabs, je krijgt een nummer toegewezen, daarna wacht je ongeveer 10-15 minuten in de tent tot je nummer op het scherm knippert en dan kun je gewoon aan boord.

Extra schoonmaakprotocollen aan boord

Ik heb altijd gedacht dat het schoonmaken op schepen van beroemdheden echt grondig was, maar ze hebben hun spel opgevoerd voor de hervatting van reizen na Covid. De schoonmaakprocedures zijn verbeterd, er is handdesinfecterend middel rond het schip, de lucht aan boord wordt gefilterd door het HVAC-systeem en de medische faciliteiten van het schip zijn geüpgraded om Covid-19-gevallen indien nodig te behandelen.

Maskers zijn ook verplicht voor passagiers en bemanning aan boord, behalve in uw hutten en bij het eten en drinken. En in plaats van jezelf te helpen aan het buffet, wordt je nu bediend door personeel om kruisbesmetting te verminderen (wat de zaken een beetje kan vertragen).

Veiligheidstraining is virtueel gegaan

In het verleden waren huddle-oefeningen een essentieel onderdeel van de eerste dag van de cruise, waar passagiers zich verzamelden voor een veiligheidsbriefing op de locatie waar ze moesten zijn in geval van nood. Maar nu, om te voorkomen dat er veel mensen op één plek komen, is de montagetraining virtueel gegaan en dit is een echte verbetering.

In plaats daarvan kun je de veiligheidsvideo’s in je eigen tijd bekijken – op schepen van beroemdheden kun je ze op je telefoon bekijken met hun app. U hoeft zich dus niet te haasten tijdens de lunch of halverwege het uitpakken. In plaats daarvan hoef je alleen maar binnen een paar uur na het instappen in te checken op het aangewezen ontmoetingspunt, waar de bemanning zal merken dat je je briefing hebt voltooid.

Het aantal passagiers is verminderd

Veel cruisemaatschappijen varen met een verminderde capaciteit om te helpen met sociale afstand aan boord – onze Celebrity Apex vervoerde slechts ongeveer 800 passagiers in augustus 2021, wanneer het schip plaats biedt aan maximaal 2.900. Het aantal zal waarschijnlijk toenemen naarmate het aantal schepen neemt toe. maar door de kleinere aantallen voelen de schepen nu echt ruim aan, met nog attenter personeel, geen wachtrijen en veel ruimte aan het zwembad.

Omdat er momenteel minder cruiseschepen varen, kunnen sommige havens ook stiller zijn dan normaal, hoewel dit afhankelijk is van het aantal cruisepassagiers dat ze normaal gesproken ontvangen. Santorini was merkbaar stiller dan eerdere bezoeken, waarbij de Apex het enige schip was dat die dag aankwam, maar Dubrovnik voelde drukker dan ooit vanwege het grote aantal niet-cruisebezoekers.

Sommige havens hebben verplichte groepsrondleidingen

De reisregels zijn afhankelijk van de bestemmingen die u tijdens uw cruise bezoekt. Sommige havens hebben een vaccinatiebewijs nodig voor cruisepassagiers om van boord te gaan, of ze kunnen alleen van boord gaan als ze een georganiseerde groepsreis maken – we moesten een cruiselijntour maken om Mykonos te bezoeken, maar alle andere havens waren self-guided. telefoongesprek.

De regels veranderen ook regelmatig, dus wees flexibel als u van plan bent om op het laatste moment een wijziging aan te brengen – dit kan van alles zijn, van een Covid-test vóór ontscheping tot een omleiding en het vervangen van de ene poort door een andere. Check zeker de laatste stand van zaken, zeker als je ruim van tevoren hebt geboekt.

Maak je klaar om naar huis te gaan

In veel landen moeten passagiers die uit het buitenland komen een negatief Covid-testresultaat laten zien voordat ze het land weer mogen binnenkomen. De cheques werden de dag voordat we van boord gingen aan alle passagiers aan boord van de Celebrity Apex verstrekt, met verschillende versies beschikbaar, afhankelijk van de vereisten van uw land.

Griekenland stond op dat moment op de Britse gele lijst, dus we hadden een bewijs van een negatieve test nodig en moesten een UK Passenger Locator-formulier invullen waarin je een code invoert om te bewijzen dat je de PCR-test die je aan het doen was vooraf had geboekt. op de tweede dag na thuiskomst. Luchtvaartmaatschappijen instapweigering aan mensen die het passagierslokalisatieformulier niet correct hebben ingevuld, dus zorg ervoor dat u de laatste vereisten controleert voordat u naar huis gaat.

Geef meer tijd op de luchthaven

Omdat er zoveel extra papierwerk is – en de regels vaak veranderen – staan ​​veel luchtvaartmaatschappijen op dit moment online inchecken niet toe. Met meer mensen die inchecken aan de balies en meer papierwerk om door te nemen, duurt het veel langer dan normaal. Breng dus voldoende tijd door op het vliegveld, zorg dat je al je documentatie bij de hand hebt, en als het warm weer is, is het een goed idee om een ​​fles water mee te nemen, aangezien winkels niet altijd open zijn.

Maak er een fantastische reis van

Er is niets dat je niet kunt doen om het zo veel mogelijk te waarderen, en dat was zeker het geval met de cruise. Nieuwe plekken zien, nieuwe mensen ontmoeten en een nieuw schip verkennen voelde extra speciaal na zoveel onzekerheid en iedereen was zo blij om terug te zijn. Ik maakte me echt zorgen om weer te reizen, en de nieuwe regels kunnen ontmoedigend lijken, maar hoewel cruisen tijdens de pandemie wat meer planning en up-to-date blijven vereist, is het echt fantastisch om weer te zeilen.

Zet het vast