7 dingen die je moet weten voor je gaat

Een bezoek aan de Catacomben van Parijs: 7 dingen die je moet weten voor je gaat

Alleen al in 2017 bezochten meer dan 40 miljoen toeristen Parijs, Frankrijk. Dat maakt DE populairste stad ter wereld, in het meest bezochte land ter wereld! Met zoveel dingen die in Frankrijk te doen zijn, snijdt een bezoek aan de Parijse Catacomben dan wel de snaar? Ja dat doet het!

Met zoveel mooie en historische dingen om te zien is dat geen wonder, maar er is meer in Parijs dan musea en oude architectuur. In feite is soms de beste manier om de stad te leren kennen, ondergronds te gaan.

De catacomben van Parijs zijn een van de interessantste en meest verborgen delen van de stad, maar voor je je kaartjes voor de catacomben van Parijs koopt, moet je zorgen dat je klaar bent voor de ervaring. Hier zijn een paar belangrijke tips die je zullen helpen van je reis naar de ondergrondse te genieten.

TOP-TIP: Reserveer je kaartjes van tevoren en SKIP THE LINE!

1. Koop vooraf kaartjes voor de Catacomben van Parijs

Als je de catacomben van Parijs bezoekt, plan dan vooruit! De catacomben stijgen in populariteit. Dat betekent dat elke dag meer mensen ze bezoeken.

Om schade aan de catacomben en de overblijfselen die er begraven liggen te voorkomen, beperkt Parijs de toegang tot 200 mensen per keer. Dit betekent dat je misschien in de rij moet wachten om een kaartje te kopen, tenzij je er vooraf een koopt.

Als je er vooraf een koopt, kun je de rij misschien helemaal overslaan. Je komt dan in de catacomben zonder de frustrerend lange wachttijd waar iedereen mee te maken heeft.

Als je ervoor kiest om vooraf een kaartje te kopen, zorg dan dat je een kopie uitprint en meeneemt. Voor de toegang tot de catacomben zijn fysieke kaartjes nodig, en als je die van jou niet uitprint, kan het zijn dat je bij de ingang een ander moet kopen.

JE KUNT ZE HIER ONLINE RESERVEREN, EN DE RIJ OVERSLAAN!

2. Wees bedachtzaam op je kledingkeuzes

Voor je op pad gaat voor je rondleiding, zorg je ervoor dat je je gepast kleedt. Bedenk dat de catacomben niet geplaveid zijn zoals de straten boven. Het terrein is ruw, vochtig, en kan fris worden.

Kleed je in laagjes of neem een jas mee. Ook al is het warm aan de oppervlakte, je zult je binnen toch willen inpakken.

Je kunt ook beter platte schoenen met gesloten teen dragen. Tennisschoenen of wandelschoenen zijn een goede keuze, want ze beschermen je voeten tegen het vuil en geven je tegelijk voldoende tractie op gladde oppervlakken.

3. Ken je grenzen

Jammer genoeg hebben de catacomben geen lift. Je moet via een 130 treden tellende wenteltrap afdalen naar het begin van de catacomben.

Eenmaal binnen moet je door oneffen terrein en nauwe tunnels lopen. Aan het eind van de rondleiding moet je weer een trap beklimmen om weer op straatniveau te komen. Voor sommige mensen kan dit als een hele training aanvoelen.

Als je je zorgen maakt over je vermogen om trappen op of af te lopen, last hebt van je knie, of claustrofobisch bent, is dit misschien niet de beste rondleiding voor jou. Dat gezegd hebbende, als je het prettig vindt jezelf te pushen en bereid bent een beetje mogelijk ongemak te verdragen, is de rondleiding meer dan de moeite waard.

4. Je mag kijken, maar niet aanraken

Beschouw de catacomben als een soort begraafplaats. Bij een bezoek aan de catacomben van Parijs zijn de overblijfselen die je langs de muren en in de nissen ziet dus echte menselijke resten. Als zodanig is het belangrijk ze met respect te behandelen.

Kijk naar de ingewikkelde rangschikkingen van de botten. Lees de inscripties en sta stil bij hun betekenis door op de goedgekeurde bankjes te gaan zitten. Raak alleen de overblijfselen zelf niet aan en kom niet in afgezette gebieden.

Helaas proberen mensen wel elke dag de overblijfselen te verwijderen. Als dat gebeurt, bedreigt dat de structurele integriteit van de catacomben. Als het te vaak gebeurt, raken delen beschadigd, waardoor de impact die ze op toekomstige bezoekers hebben verpest wordt.

5. Je mag alleen bepaalde delen bezoeken

De catacomben strekken zich kilometers ver uit onder Parijs zelf, maar je mag ze niet op eigen houtje verkennen. In feite zijn sommige delen helemaal verboden terrein voor toeristen en er stiekem in gaan levert je een hele hoge boete en mogelijk gevangenisstraf op.

De rondleiding met eigen gids door de catacomben geeft je een algemeen idee van hoe het doolhof van tunnels eruit ziet, maar als je dieper wilt reizen, heb je een ervaren gids nodig.

Volgens deze opties van The Tour Guy kun je sommige van de afgeschermde delen verkennen, als je maar de juiste rondleiding boekt. Dat betekent dat je een deel van de Lichtstad te zien krijgt waarvan de meeste toeristen niet eens weten dat het bestaat!

6. Je bent welkom om foto’s te maken

Hoewel je de overblijfselen in de catacomben niet mag aanraken en geen wrijfsels van de inscripties mag maken, ben je vrij om zoveel foto’s te nemen als je wilt.

De catacomben zijn verlicht, maar heel zwak. Op sommige plaatsen zul je je flitser willen gebruiken.

Foto’s met een smartphone werken goed genoeg, maar als je een camera van betere kwaliteit hebt, neem die dan mee. Je wilt het unieke steenwerk en houtsnijwerk, afgewisseld met de overblijfselen, vastleggen.

Heb je geen camera of wil je foto’s van professionele kwaliteit, dan kun je er een paar halen in de cadeauwinkel aan het eind van je rondleiding.

7. Verwacht dat je tas doorzocht wordt

De beheerders begrijpen dat het dragen van al je spullen door de tunnels zwaar kan zijn. Je mag een rugzak, handtas of tas meenemen de catacomben in.

Weet alleen dat je tas aan het eind van je rondleiding doorzocht zal worden. Vandalen en toeristen op zoek naar unieke souvenirs proberen vaak overblijfselen in hun tas naar buiten te smokkelen. Daarom wordt elke tas grondig doorzocht.

Als ze botten in je tas vinden, kun je een bekeuring krijgen. Maar in de meeste gevallen zal het personeel de botten gewoon terugnemen en je laten vertrekken.

Slotgedachten

De catacomben van Parijs zijn mooi, griezelig, en de perfecte ongewone attractie om je bezoek aan de vele musea in de stad te onderbreken. Zorg er alleen voor dat je je kaartjes voor de catacomben van Parijs koopt voor je er bent om jezelf tijd te besparen.

Als je eenmaal in de catacomben bent, neem dan je tijd en laat de bezienswaardigheden op je inwerken. Ze zullen zeker anders zijn dan alles wat je ooit gezien hebt.

Op zoek naar meer reistips om je voor te bereiden op je reis naar het buitenland? Bekijk onze laatste berichten.