DE 20 GOEDKOOPSTE LANDEN TE BEZOEKEN IN DE WERELD in 2022

De 20 Goedkoopste Landen om te Bezoeken in de Wereld in 2022

Lang voordat ik geld verdiende met bloggen, was ik een super-budget backpacker. En door de goedkoopste landen om te bezoeken in de wereld te vinden kon ik mijn reis beginnen om alle 197 landen te bezoeken. Ik begon mijn reis in goedkopere streken, vaak met $ 5 tot $ 10 per dag. En, nu ik in IEDER land ter wereld geweest ben, voel ik dat ik goed geplaatst ben om te oordelen over de goedkoopste landen om te bezoeken.

En we weten allemaal dat de wereld rondreizen, over verschillende culturen leren, adembenemende plaatsen bezoeken, heerlijk eten, en allerlei verbazingwekkende activiteiten meemaken een van de meest dankbare dingen is die iemand in zijn leven kan doen. Maar ook reizen kan een heel dure onderneming zijn. En wie, zoals ik, een beperkt budget had, zoekt vaak naar manieren om goedkoop op verkenning te gaan en zo de tijd onderweg te verlengen.

Hoeveel kost het om de wereld rond te reizen?

Dat is de grote vraag. Hoeveel KOST het om de wereld rond te reizen? Ergens tussen $10 per dag en $5k per maand!!!? Niet erg behulpzaam weet ik. Ik gaf $10k uit om van Kaapstad naar Caïro te gaan met een krap budget. Maar daarna gaf ik $20k uit om de Noordpool Marathon te lopen, voor maar een paar dagen! Het hangt er dus van af wat je wilt bereiken.

Maar, voor deze blogpost nemen we aan dat je het op de goedkope manier doet. Serieus goedkoop. Dus hoeveel kost het dan om de goedkoopste landen ter wereld te bezoeken? Je kunt rondkomen van $ 500 per maand.

Sommige mensen werken terwijl ze rondtrekken. Ofwel proberen ze onderweg klusjes op te pikken, zoals ik die Engels geef. Of doen aan werkruil voor eten en onderdak. Of werken online. Anderen sparen zoveel geld als ze kunnen en doen hun best om zich aan een strikt budget te houden. En veel mensen doen een of andere combinatie van de twee om zoveel mogelijk uit een reis te kunnen halen. Reizigers met een budget zullen altijd op zoek zijn naar de goedkoopste landen om te bezoeken en daar komt mijn lijst van goedkoopste landen om te bezoeken om de hoek kijken.

We stelden dus een lijst samen van 20 van de goedkoopste landen om te bezoeken in de wereld, zodat je je geld verder kunt laten strekken en je reizen kunt verlengen terwijl je toch enkele van de meest verbazingwekkende plaatsen op de planeet ziet.

20ste. Bulgarije – $35/dag

Als je van plan bent in Europa te reizen en denkt dat het overal mega duur zal zijn, denk dan nog maar eens goed na. Oost-Europese landen zijn nog steeds van grote waarde. En Bulgarije is een van de meest betaalbare. Het is ook een plaats die nog niet helemaal door de massa ontdekt is, dus je kunt veel van de toeristische attracties helemaal voor jezelf hebben, afhankelijk van het tijdstip van je bezoek.

Reizigers kunnen meestal een bed in een slaapzaal vinden voor minder dan $ 15 per nacht. En vaak nog heel wat minder dan dat. Ook eten en alcohol zijn hier betaalbaar. Als je voor de Bulgaarse keuken kiest, zijn de maaltijden vaak stevig met vullende stoofpotten of gegrild vlees met bijgerechten. Als je van plan bent het openbaar vervoer te nemen, in hostels te verblijven, en de meeste maaltijden zelf te koken van in de supermarkt gekochte levensmiddelen, dan moeten zuinige reizigers zich hier kunnen redden met ongeveer $35 per dag.

Een van de leukste kanten van Bulgarije voor natuurliefhebbers met een avontuurlijke inslag is dat wild kamperen er legaal is. Dit betekent dat, als je de uitrusting hebt en bereid bent je in de natuur te wagen om je tent op te zetten, je uiteindelijk heel weinig kunt uitgeven. Toch krijg je de kans om enkele van de mooiste streken van het land te verkennen terwijl je je budget heel ver uitstrekt.

19de. Nicaragua – $35/dag

Als je vanuit Costa Rica naar het noorden reist, zal Nicaragua een aangename verrassing zijn voor je budget. Vooral als je naar de minder bezochte oostkust van het land gaat. Hier vind je slaperige stadjes en eilanden en ongerepte stranden om op rond te banjeren.

Kleine stadjes omzomen ook de westkust en het is een geweldige plek om te chillen, het rustig aan te doen en weinig geld uit te geven terwijl je de surfcultuur opsnuift. Plaatsen als deze laten het budget van een reiziger echt oprekken, want het strand is gratis. En mensen die tevreden zijn met chillen op de oceaan met een goed boek, kunnen hun geld echt ver laten gaan. Met vulkanen en wandelingen in overvloed zul je je niet vervelen.

Als je ernaar streeft in kleine plaatselijke plaatsen te eten, veel van je eten in kruidenierswinkels te kopen, en in hostels te verblijven, dan kunnen bezoekers hier zo weinig als $35 per dag uitgeven. Je kunt buiten Managua een bed in een slaapzaal vinden voor minder dan $10 per nacht. En je kunt verwachten dat je in de hoofdstad voor alles iets meer betaalt. Eenvoudige maaltijden vind je heel goedkoop in eenvoudige plaatselijke restaurants voor minder dan $ 5. Het busnet is misschien niet de meest comfortabele ervaring. Maar het bestrijkt het grootste deel van het land en het is goedkoop. En kan leuk zijn voor wie een avontuurlijke geest heeft. Busreizen zullen vaak niet meer dan $ 5 kosten, zelfs voor lange ritten.

18de. De Filipijnen – $35/dag

De Filipijnen zijn iets duurder dan naburige Zuidoost-Aziatische landen. Maar het is nog steeds een van de goedkoopste landen om te bezoeken in de wereld. Met enkele van de beste aanbiedingen die er zijn voor reizigers die zich aan een budget kunnen houden. Je zult iets meer moeten betalen om er te komen. Maar er zijn veel vluchten en je kunt meestal mooie aanbiedingen vinden. Maar het is de moeite waard. Filipino’s zijn warm en gastvrij en er is gewoon zo veel te zien en te doen.

Het eten in de Filipijnen is helaas lang niet zo geweldig of betaalbaar als in andere Zuidoost Aziatische landen. Maar het is even goedkoop. Rijst, noedels, en spiesvleesgerechten zijn er in overvloed en betaalbaar. Je zou voor minder dan $ 5 per dag moeten kunnen eten, als je eenvoudige restaurants opzoekt en naar accommodatie waar het ontbijt inbegrepen is.

Je vindt overal in het land hostels van een goed niveau. En een bed in een slaapzaal kost meestal niet meer dan $10 per nacht. De Filipijnen zijn een populaire plaats voor betaalbare duikcursussen. Dus als je van plan bent onder water op verkenning te gaan, reken dit dan zeker bij je dagbudget.

De vervoerskosten in de Filipijnen kunnen aardig oplopen als je over de eilanden rondhuppelt. En dit is weer zo’n eilandnatie waar het je budget ten goede komt om bij één streek te blijven. Maar veel van de veerboten voor langere afstanden hebben stapelbedden en je kunt je een nachtje accommodatie besparen als je je reizen goed plant. Er is werkelijk niets beters dan op je vertrekpunt te gaan slapen, op je bestemming wakker te worden, en dat soms voor minder dan je zou uitgeven aan een overnachting in een hotel of hostel!

17e. El Salvador – $35/dag

Dit piepkleine Centraalamerikaanse land wordt vaak over het hoofd gezien als mensen een reisbestemming in de regio kiezen. En het trekt niet dezelfde aantallen toeristen als andere nabijgelegen landen. El Salvador heeft een soort van off-the-beaten-path aantrekkingskracht terwijl het toch zoveel te bieden heeft. En ongelooflijk betaalbaar blijft. Rugzaktoeristen kunnen hier gemakkelijk rondkomen van minder dan $ 30 per dag als ze zich beperken tot eten en drinken op plaatselijke plaatsen.

Reizigers kunnen in een hostel meestal een slaapzaalbed vinden voor minder dan $10. En voor mensen die wat meer privacy willen, hebben pensions vaak eenpersoonskamers beschikbaar voor net iets meer. Het Salvadoraanse eten is eenvoudig. Maar erg lekker. En je kunt bij een straatverkoper een snack oppikken voor maar $ 0,50. Probeer zeker een pupusa (gevulde tortilla), El Salvador’s nationale gerecht, want als je ze lekker vindt, kun je overal in het land goedkoop eten. Als je liever in een restaurant eet, kun je op plaatselijke plaatsen voor minder dan $ 5 eten.

Wil je je tijd in het land maximaliseren en toch zo weinig mogelijk uitgeven, dan is El Salvador een prima plek om de strandbips cultuur te verkennen. Laat je een tijdje van de radar vallen in een willekeurig aantal van zijn verbazingwekkende kleine strandplaatsjes en hang gratis op het zand rond.

16de. Honduras – $35/dag

Honduras is geen enorm populaire reisbestemming door de voortdurende en steeds veranderende bezorgdheid over veiligheid en beveiliging. Het is de thuisbasis van de gevaarlijkste stad ter wereld, San Pedro Sula. Ik was doodsbang toen ik er verbleef, de waarheid is waar!

Maar voor de onverschrokken reiziger die zorgt dat hij op de hoogte is van de huidige situatie, heeft dit piepkleine Midden-Amerikaanse landje heel wat te bieden op een goedkope manier. Ga alleen niet zonder goede reisverzekering, eh? Wie het land als rugzaktoerist bezoekt, zou hier voor ongeveer $35 per dag moeten kunnen reizen. Als ze voorzichtig zijn. Dat betekent dat je lokaal voedsel eet, in hostels verblijft, en wat meer tijd buiten de hoofdstad Tegucigalpa doorbrengt.

Je vindt een eenpersoonskamer in een eenvoudig hotel voor minder dan $ 15 per nacht. En je betaalt minder voor een slaapzaal in een hostel, hoewel die niet overal in het land te vinden zijn. Het eten van maaltijden, zelfs in eenvoudige restaurants, kan aardig oplopen, maar street food is, zoals altijd, een geweldige manier om te besparen. Je kunt een baleada (een soort zachte taco met meestal bonen, kaas, vlees en zure room) krijgen voor ongeveer $2. En ze zijn vullend en heerlijk. Een biertje kost rond $1,50, wat niet het goedkoopst is vergeleken met andere plaatsen, maar het is nog steeds een koopje!

De meeste mensen trekken noordwaarts naar de eilanden, het is daar veiliger. Ik raad jullie aan hetzelfde te doen.

15e. Bolivia – $30/dag

Bolivia is een van de betaalbaarste en mooiste landen in Zuid-Amerika, wat het een populaire bestemming maakt voor budgetreizigers die rondtrekken op het continent. Er is hier zo veel te zien en te doen. Van een bezoek aan de surrealistische zoutvlakte van Uyuni tot een verkenning van La Paz, van rondhangen bij het Titicaca Meer tot het doorkruisen van de Death Road per fiets of bus. Het is dus goed nieuws dat je geld in Bolivia ver zal gaan!

Accommodatiemogelijkheden zijn gevarieerd en betaalbaar in Bolivia. Je vindt overal in het land hostels voor rugzaktoeristen en een bed in een slaapzaal kost ongeveer $10 per nacht. Je vindt vaak tweepersoonskamers voor ongeveer het dubbele van die prijs. Dus stellen of vrienden die delen kunnen profiteren van wat meer privacy zonder veel meer uit te geven. Of voor soloreizigers die wat meer comfort willen, zijn eenpersoonskamers in een budgethotel soms maar iets duurder dan een slaapzaalbed.

Bolivia is een land waar uit eten gaan zo goedkoop is dat het vaak zinvoller is dan boodschappen doen en zelf koken. Een vaste lunch en een biertje in een eenvoudig restaurant kost rond de $ 5. En zelfs als je je wilt uitleven op een lekkerder maaltijd, betaal je zelden meer dan $ 10 of $ 15. Er is zo veel te zien en te doen in Bolivia. Maar activiteiten zijn over het algemeen heel betaalbaar, met toegangsprijzen voor musea die meestal een paar dollar kosten, en korte rondleidingen rond $10. En zelfs een georganiseerde tocht naar de zoutvlakten van Uyuni kost maar rond de $ 30.

14de. Georgië – $30/dag

Georgië is een land in de Kaukasus, gelegen aan de Zwarte Zee waar Oost-Europa en West-Azië elkaar ontmoeten. En het staat niet vaak op de reislijsten van mensen. Maar dat zou het eigenlijk wel moeten zijn. En net als Pakistan hieronder staat het op het punt op te blazen in de reiswereld.

Het is niet alleen een verbluffend mooie en interessante plek. Het is ook veel betaalbaarder dan je zou verwachten. Reizen naar de streek kan duur zijn, afhankelijk van je startpunt, maar als je eenmaal in Georgië bent, zul je verbaasd zijn over de prijzen.

De budget-reisscene is in Georgië niet zo ontwikkeld als op andere plaatsen, maar je vindt nog steeds hostels met slaapzalen in de belangrijkste steden, en een bed kan al vanaf $ 5 per nacht kosten! Waar geen hostels zijn, zijn er wel guesthouses. En ze zijn ongelooflijk populair en goedkoop, waarbij een eenpersoonskamer ongeveer $15 kost en een tweepersoonskamer $20. Pensionnetjes bieden vaak vullende maaltijden voor ongelooflijke prijzen, dus als je probeert te besparen, maak daar dan zeker gebruik van.

Georgië is een groot land met veel dingen te zien en te doen die op grote afstand van elkaar liggen. Als je hoopt het grootste deel van het land te zien, dan zullen de vervoerskosten aardig oplopen. Gelukkig zijn die kosten vrij betaalbaar en de meeste plaatsen worden bediend met minibusjes. Ze vertrekken als ze vol zijn (maar zijn nooit overvol) en de prijs hangt af van de lengte van de reis. Als idee kost een ritje van 90 minuten minder dan $ 5. Ze zijn niet bepaald luxe, maar voor wat je betaalt zijn ze beter dan voldoende. Binnen Tbilisi kun je je met een paar dollar per dag verplaatsen door het openbaar vervoer en af en toe een taxi te gebruiken.

13de. Indonesië – $30/dag

Zelfs Bali is een betaalbare plaats om te bezoeken. Maar als je je buiten het populaire eiland waagt aan andere delen van Indonesië, vind je nog betere aanbiedingen!

Indonesië is een uitgestrekt land van eilanden, dus als je een bezoek wilt brengen en je aan een strak budget wilt houden, kun je het beste een regio kiezen waar je je op richt. Bali ligt bijvoorbeeld erg ver van Sumatra, en proberen overal heen te gaan betekent dat de kosten van vluchten en boten snel oplopen. Door vast te houden aan het bezoeken van plaatsen die betrekkelijk dicht bij elkaar liggen, kunnen reizigers hier rondkomen van ongeveer $ 30 per dag.

Hostels zijn er overal in Indonesië in overvloed en zullen zelden meer dan $10 kosten voor een bed in een slaapzaal. Als natie die bestaat uit meer dan 6.000 bewoonde eilanden (van in totaal 17.508) is er hier volop gelegenheid om een strand te vinden om op rond te hangen en dat is gratis! Sla ook Komodo Island niet over als je hier bent!

12e. Kyrgyzstan – $30/dag

Wil je ver van het gebaande pad af, maar je toch aan een budget houden, dan zou Kirgizië het land voor jou kunnen zijn! Dit bergachtige, door land ingesloten land in Centraal-Azië staat bij de meeste mensen waarschijnlijk niet op hun ‘must visit’ lijst. Maar het is een unieke plek die het bekijken waard is. En, als bonus, is het ook budgetvriendelijk, zeker als je buiten de hoofdstad Bishkek trekt en de prachtige berggebieden intrekt. De mensen zijn vriendelijk. Je kunt trektochten maken door enkele van de mooiste en ongereptste delen van de wereld, getuige zijn van oude nomadische tradities, en nog veel meer.

Overal in het land zijn guesthouses en homestays betaalbaar. Maar de goedkoopste optie die je in steden kunt vinden is een bed in een slaapzaal voor minder dan $ 10 per nacht. Als je van kamperen en trektochten houdt kun je hier tijdens de zomermaanden ongelooflijk goedkoop reizen, want bijna overal is gratis kamperen toegestaan. Zorg er wel voor dat je koud-weer uitrusting meeneemt, want zelfs in de zomer wordt het ’s nachts fris in dit bergachtige gebied. Een grote, vullende maaltijd in een restaurant dat eenvoudige plaatselijke gerechten serveert, kun je krijgen voor $ 5.

Bovendien heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS Kirgizië op de lijst van ‘Level 1’ landen staan, wat betekent dat ze het als een van de veiligste landen ter wereld beschouwen. Samen met plaatsen als Canada, Noorwegen, en Singapore. Dus als je je zorgen maakt over de veiligheid van een reis naar een plaats waar je zelden over hoort en die nogal mysterieus lijkt – vrees niet!

11e. Nepal – $30/dag

Nepal lijkt een erg exotische en daardoor dure plaats, maar het is eigenlijk een van de goedkoopste landen ter wereld om te bezoeken! Tenzij je erheen gaat om dure bergbeklimmingen te doen (zoals ik die in 2023 de Mount Everest beklim), is Nepal een geweldige plek voor reizigers met een budget.

Naar Nepal zelf gaan kan duur uitvallen als je niet overlapt. Maar als je er eenmaal bent, vind je verbazingwekkende koopjes op logies, eten, en plaatselijk vervoer, waarmee je je budget kunt oprekken. Openbaar vervoer per bus is heel betaalbaar. Zelfs als je ervoor kiest de grotere, veiliger ’toeristenbussen’ tussen de steden te nemen. In plaats van de kleinere plaatselijke bussen, die er langer over doen en geen geweldige veiligheidsreputatie hebben.

Het straateten in Nepal is voortreffelijk. En als je de smaak voor momos (een soort knoedels in plaatselijke stijl) te pakken krijgt, eet je overal goedkoop. Zelfs maaltijden in restaurants zijn een reis naar Kathmandu voordelig. Een visum om Nepal binnen te komen kost $ 50 voor bezoekers uit de meeste landen.

Volgens statistieken die het Nepalese bureau voor toerisme bekendmaakte, besteedden toeristen gemiddeld $44 per dag, wat betekent dat er veel reizigers naar Nepal komen en met veel minder per dag rondkomen. Dit dagbedrag is in feite gedaald van $54 per dag in 2017, wat voor een groot deel te wijten is aan de zwakte van de Nepalese roepie ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Budgetreizigers die in hostels verblijven en plaatselijke maaltijden eten, zouden in Nepal kunnen rondkomen van ongeveer $ 30 per dag.

Ook een trektocht in Nepal hoeft niet duur te zijn. In feite kan het op eigen houtje regelen van een meerdaagse trektocht een van de goedkoopste manieren zijn om tijd in het land door te brengen. Zoals de Poon Hell trek of de Gokyo trek. Of als je een gids en een drager wilt, begint het duur te worden. Maar voor avontuurlijke types die bereid zijn het alleen te doen, ben je in de natuur elke dag maar heel weinig kwijt. Je moet betalen voor een TIMS permit kaart om te wandelen, die voor individuen ongeveer $ 15 kost, afhankelijk van de wisselkoers.

10e. Sri Lanka – $30/dag

Sri Lanka wordt vaak overschaduwd door zijn massieve buur in het noorden, India, en als bestemming over het hoofd gezien, behalve door de meer onverschrokken reizigers. Dat is jammer, want Sri Lanka heeft bezoekers zo veel te bieden! Het is een relatief compacte eilandnatie waar je in een kleine ruimte veel kunt zien en, net als India, is het ook een heel goedkope plaats om te bezoeken. Jammer genoeg lopen de kosten om veel van de belangrijkste attracties binnen te gaan flink op, dus als je van plan bent alle bezienswaardigheden op een culturele reis te zien, moet je daar rekening mee houden. Maar als je liever de natuur verkent en van het strandleven geniet en misschien een poging waagt om te surfen, dan is Sri Lanka een plaats waar je geld ver zal gaan.

Reizigers vinden meestal een bed in een hostel voor minder dan $ 15 per nacht en het eten voor de dag is rond dezelfde prijs. Je vindt eenvoudige maaltijden van roti, rijst, curry’s en meer (probeer zeker hoppers!) voor minder dan $4 per maaltijd en vaak voor nog minder. Vervoer rond Sri Lanka is ongelooflijk betaalbaar, met veel bus- en treinritten voor maar $1 of zelfs minder! Of je kunt in Sri Lanka in plaats daarvan met een tuktuk racen.

9e. Vietnam – $30/dag

Vietnam is een fantastisch land met een geweldige kustlijn om te verkennen, prachtige, bruisende steden, en een breed scala aan activiteiten en natuurwonderen. Het zal zowel geschiedenisfanaten, strandbikkels, natuurliefhebbers als fijnproevers zeer tevreden houden.

Een van de beste dingen aan een verblijf in Vietnam is pho! Deze heerlijke noedelsoep is overal verkrijgbaar en hij is waanzinnig goedkoop: minder dan $1 (afhankelijk van de ingrediënten) voor een enorme portie. Banh mi (een soort Vietnamees broodje met vlees en augurk) is ook goedkoop en heerlijk en je vindt er nog veel meer mogelijkheden voor geweldig, betaalbaar straatvoedsel, ook. Koffieliefhebbers zullen ook blij zijn, want je kunt een geweldig kopje krijgen voor rond de $1. Hostelaccommodatie is van een behoorlijk goed niveau en je vindt ze overal in het land. Je kunt een bed in een dorm krijgen voor minder dan $ 10 in steden als Hanoi of Phu Quoc.

Vietnam per bus doorkruisen is goedkoop, maar door het verkeer kan het tijdrovend zijn. Er is een landelijk treinnetwerk dat ongeveer even duur is als de bus, maar een rustiger ervaring biedt. Langere treinreizen bieden meestal de mogelijkheid voor een bed in het slaapgedeelte, wat meestal een comfortabele manier is om van A naar B te komen en tegelijk te besparen op een overnachting.

8e. Cambodja – $25/dag

Zuidoost-Azië als geheel is een van de goedkoopste regio’s van de wereld. En Cambodja is een van de meest betaalbare plaatsen om binnen deze regio te bezoeken. Het is een wonderlijke plaats met een hartverscheurende geschiedenis, ongelooflijke tempels, een fascinerende cultuur, en vriendelijke mensen, en een bezoek hier zal je tot lang in de toekomst bijblijven. Voorzichtige reizigers zouden met minder dan $ 20 per dag moeten kunnen rondkomen, maar zorg er wel voor extra te begroten voor entreegelden voor Angkor Wat en andere tempels en attracties.

Hoewel het eten in Cambodja iets duurder is dan in het naburige Thailand of Vietnam, kun je nog steeds voor een paar dollar eten bij straatverkopers. En alcohol is hier ongelooflijk goedkoop, met plaatselijke en backpackers bars die biertjes voor rond de $ 0,50 aanbieden. Vervoer rond de streek en in het land zelf zijn beide betaalbaar. En als je van elders uit de regio naar Cambodja wilt vliegen, zijn er tal van betaalbare budget luchtvaartmaatschappijen die Phnom Penh en Siem Reap bedienen.

Cambodja heeft enkele van ’s werelds goedkoopste accommodatie, als je open staat voor verblijf in hostels, guesthouses, of homestays waar je verbluffende aanbiedingen kunt vinden. Gastgezinnen op het platteland kun je krijgen voor $ 10 per nacht inclusief eten (en soms nog minder, afhankelijk van hoe landelijk je bestemming is). Ook al is accommodatie al heel betaalbaar, als je in het laagseizoen reist, tussen april tot oktober, kun je nog meer besparen. Als je langer in een plaats wilt rondhangen, is het ook vaak mogelijk om met je accommodatie kortingen voor lang verblijf te bedingen, zodat Cambodja een uitstekend land is voor digitale nomaden die een tijdje willen blijven zitten en willen genieten van wat deze geweldige plek te bieden heeft.

7de. Ethiopië – $25/dag

Afrikaanse landen maken gewoonlijk geen deel uit van het gesprek over de ‘goedkoopste landen om te bezoeken’, vanwege de hoge kosten om het continent te bereiken. De duizelingwekkende kosten van vluchten tussen landen, visumkosten, en de noodzaak van dure inentingen zijn waanzinnig. Plus, veel Afrikaanse landen mikken op rijke toeristen met vijf-sterren safari-ervaringen en gamedrives. Terwijl ze meestal reizigers met een budget negeren. Ethiopië is een van de weinige Afrikaanse landen waar je geen enorm budget nodig hebt en bezoekers kunnen rekenen op ongeveer $25 per dag als ze zorgvuldig plannen en over land reizen.

En er zijn zoveel dingen te zien in Ethiopië. De hyena’s in Harar, Lalibela, de watervallen van de Blauwe Nijl. En Ethiopisch eten is een van de interessantste en lekkerste internationale keukens. En het is betaalbaar verkrijgbaar in het hele land. Vooral als je met een groep bent, want het is vaak een meer gemeenschappelijke ervaring. Veganisten en vegetariërs zullen het eten hier heerlijk vinden. Het is een deel van de Ethiopische orthodoxe religie om regelmatig veganistische vastendagen in acht te nemenl. Waar geschikt zijn gemakkelijk en goedkoop gerechten te vinden, meestal voor minder dan $ 3 per maaltijd. Onderdak in een slaapzaal in een hostel zal ook rond $ 5 per nacht kosten, maar het is gebruikelijker budgethotels te vinden die ongeveer het dubbele kosten voor een privékamer en gedeelde badkamer.

Ethiopië is een enorme plaats. Maar binnenlandse vluchten met Ethiopian Airlines zijn verrassend betaalbaar en je kunt vaak goede aanbiedingen vinden, vooral als je met hen het land in vliegt. Avontuurlijke budgetreizigers die liever geld besparen door de bus te nemen zullen lange reistijden hebben. Maar de ervaring en het uitgespaarde geld maken dat ruimschoots goed! Pas op dat taxi’s binnen Addis Abeba vrij duur zijn, maar het plaatselijke bussysteem bestrijkt het grootste deel van de stad, het is veilig, efficiënt, en eigenlijk, een leuke manier om je te verplaatsen.

Opmerking. Als je de Danakil Depressie wilt bezoeken, is dat niet goedkoop!

6e. Laos – $25/dag

Laos ligt in Zuidoost-Azië, een van de goedkoopste streken ter wereld, en is ook een heel goedkope plaats om te bezoeken. In feite is het waarschijnlijk een van de meest betaalbare landen ter wereld. En budgetreizigers zouden hier realistisch kunnen rondkomen van minder dan $ 20 per dag.

Als je geen bezwaar hebt tegen plaatsen van bedenkelijke kwaliteit, kun je een bed voor de nacht krijgen voor maar een paar dollar per nacht. Wil je iets comfortabelers dan kosten dorm bedden tussen $ 5 en $ 10 per nacht. En stellen of vrienden die delen kunnen vaak een eigen tweepersoonsbed vinden voor dezelfde prijs als twee slaapzaalbedden. Laos is een droomland voor iedereen die graag het plaatselijke straatvoedsel proeft. Het is niet alleen ongelooflijk lekker met een ruime keuze om te proeven (probeer zeker ‘sin dad’, een soort Laotiaanse BBQ), het is ook verbijsterend goedkoop. Je vindt het vaak voor minder dan $2 voor een maaltijd.

Laos is een klein land, maar je verplaatsen kan verrassend tijdrovend zijn. Bussen en boten doen de meeste plaatsen heel goedkoop aan, maar je moet wel geduld hebben. Binnen de steden is rondreizen te voet gratis en aangenaam. Of voor afstanden die te ver zijn, heb je tuk-tuks en taxi’s. Tuk-tuks zullen goedkoper zijn. Maar onderhandel altijd over de ritprijs en het is niet ongewoon om te beginnen bij de helft van de vraagprijs om te zien waar het vanaf daar naartoe gaat.

Laos wordt door reizigers vaak over het hoofd gezien ten gunste van Thailand en Cambodja, maar dit kleine landje is beslist een stop waard en je portemonnee zal je dankbaar zijn! Merk op dat de plaatselijke munt, kip, niet buiten het land omgewisseld kan worden, dus zorg ervoor dat je wat je hebt vóór je vertrek inruilt.

5de. India – $20/dag

India is een van de interessantste en meest diverse landen ter wereld en het is al lang populair bij reizigers, vooral bij diegenen die dingen goedkoop willen doen. Het is een van die plaatsen waar reizigers naartoe zullen gaan om het land rond te zwerven, zoveel mogelijk te zien en hun budget zo ver mogelijk op te rekken. Het is een enorme plaats met zoveel verschillende streken en een enorme variëteit aan ervaringen te bieden, dat het de perfecte plaats is om te zwerven.

Gelukkig is India nog steeds een van de goedkoopste landen ter wereld om te bezoeken, vooral als je meer tijd buiten de grote steden doorbrengt en vooral als je bereid bent af te dingen! Als je je dollars zo ver mogelijk wilt laten gaan, moet je niet verlegen zijn om over prijzen te onderhandelen – het hoort bij de cultuur!

India is enorm groot en de prijzen zullen variëren, maar waar je ook bent er zal waarschijnlijk een mogelijkheid zijn voor heel goedkope accommodatie, soms voor zo weinig als $ 5 of minder. Maar je krijgt waar je voor betaalt en India kan een plaats zijn waar het de moeite waard kan zijn om voor accommodatie net een tandje bij te schakelen. Hetzelfde geldt voor eten in India – Delhi Belly is echt en het eten is overal betaalbaar en heerlijk, dus misschien is kiezen voor het goedkoopste van het goedkope niet altijd de verstandigste keuze.

4e Malawi – $20/dag

Tijdens mijn reis van Kaapstad naar Caïro bracht ik 2 weken door in Malawi in Oost-Afrika. En het blies me weg. Het grootste deel van het land grenst aan hun prachtige meer, Lake Malawi. Dat betekent eindeloze stranden, wateractiviteiten, kleine chille strandplaatsjes en nog steeds heel goedkope prijzen.

Als je op de 2e foto hieronder kijkt, zie je het menu. Hier kostte een bonenmaaltijd $0,15! Met guesthouses voor $ 5, en vervoer dat vaak het achterop hoppen van vrachtwagens omvat, is Malawi een moeilijke plaats om over het budget te gaan. $20 per dag is meer dan onmogelijk, zelfs in 2022.

Cape McClear, Monkey Bay, en Lilongwe zijn allemaal populaire plekken. Dan kun je op een veerboot stappen en de oversteek naar Tanzania maken. Echt reizen, en met een piepklein budget. De droom.

3e. Moldavië – $18/dag

Zonder twijfel is dit het goedkoopste land om te bezoeken in Europa, en het is nog een winnend ook. Moldavië.

Moldavië is sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Er is echter een regio in Moldavië die “Transnistrië” heet en door het moderne Rusland als een apart land erkend wordt. Bijna geen enkel land erkent Transnistrië als een van de 197 landen in de wereld, maar Rusland handhaaft er zijn aanwezigheid om. Nu sinds Oekraïne de geruchten over een mogelijke invasie zich opstapelen.

Politiek terzijde, Moldavië is een geweldig land om te bezoeken. Met een eindeloos aanbod aan buitenactiviteiten, van speleologie tot mountainbiken, is Moldavië een prima plek voor een actieve vakantie. En als een actieve vakantie niet is wat je zoekt? Geen nood, Chisinau, de charmante hoofdstad van Moldavië heeft heel wat wijnhuizen!

2e. Pakistan – $15/dag

Pakistan wacht gewoon op zijn ‘IJsland’ of ‘India’ moment waarop het een absolute nietje van de reiswereld wordt (veel zoals De Faeröer Eilanden tbh). Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel dat het mooi, interessant, vriendelijk, boeiend en een echte reiservaring is. Iedereen zou erheen moeten overstromen. Maar door de islamofobie en negatieve mediaverhalen die het tegenhouden, heeft het moeite om door te breken in de mainstream.

Je kunt daar op 2 manieren van profiteren. Eén, je hebt als toerist het grootste deel van het land voor jezelf. En twee, het is goedkoop. Zoals ECHT goedkoop. Zoals $0,50 voor een diner goedkoop. $3 voor een pension goedkoop. Goedkoop. Goedkoop.

En het is prachtig. Van Islamabad tot Karachi. En nog meer in het noordoosten is de streek Gilgit Baltistan open van de mooiste streken van de wereld. Ga erheen voor iedereen het doet!

1e. Bangladesh – $15 per dag

Het eerste land waar ik ooit echt naartoe reisde, en daarom een dat me zeer na aan het hart ligt. Toen ik door Bangladesh backpackte, gaf ik $7 per dag uit. Eten, onderdak, vervoer, activiteiten, alles!

Bangladesh is ook een van de minst bezochte landen ter wereld door westerlingen. Historisch gezien is het verkrijgen van een visum moeilijk, en er zijn niet zo veel vluchten in en uit Dhaka vanuit grote luchthavens. Maar dat mag een aspirant-reiziger niet afschrikken.

Bangladesh is prachtig. Van het langste strand ter wereld tot de oude Forten, er zijn een aantal verbazingwekkende toeristische plaatsen in Bangladesh. En als je de kans hebt, spring dan zeker op de traditionele raketstoomboot van Dhaka naar Khulna. Het was een van mijn favoriete reiservaringen ooit.

Als je geen bezwaar hebt tegen plaatselijke pensions, en plaatselijke restaurants, kun je gemakkelijk door Bangladesh reizen voor $500 per maand. In 2022 zijn er niet veel landen in de wereld waar je dat van kunt zeggen. In feite zijn het waarschijnlijk alleen Bangladesh, Pakistan en misschien Malawi.

Slotopmerkingen over DE GOEDKOOPSTE landen om te bezoeken:

In mijn hele lijst van Goedkoopste Landen om te Bezoeken in de Wereld gaan de vermelde dagbudgetten ervan uit dat je in backpackersstijl reist. En natuurlijk eet je vooral uit kruidenierswinkels of straatventers, verblijf je in hostels, en maak je gebruik van het openbaar vervoer.

Wil je uit eten, taxi’s nemen, of in mooiere plaatsen verblijven dan gaat het budget uiteraard omhoog, maar deze landen zijn allemaal nog steeds geweldige koopjes. En dat is zelfs als je besluit jezelf bij gelegenheid te trakteren. Evenzo, als je mogelijkheden zoekt om te Couchsurfen, aan werkuitwisselingen te doen, te kamperen, en te liften, dan kun je deze kosten nog verder drukken.

Merk ook op dat in geen van de dagbudgetten zaken als vluchten, reisverzekeringen, souvenirs zijn inbegrepen. Of voor het daadwerkelijk meegaan met rondleidingen en excursies en het betalen van entreegelden. Houd daar dus rekening mee voor je je reis naar een van deze goedkoopste landen om te bezoeken plant. Toch zijn ze allemaal als serieuze koopjes te beschouwen, hoe dan ook.

Goede waarde of goedkoopste?

Ook is er een verschil tussen een land dat GROOT voordelig is (zoals Thailand). Waar je 4* hotels kunt krijgen voor $50 of zo. En een goedkoop land waar een hotel $5 kan zijn, zoals in Bangladesh. Maar het is niet bepaald luxe! Deze lijst van de goedkoopste landen om te bezoeken is dus gebaseerd op de ACTUELE GOEDKOOPSTE LANDEN OM TE BEZOEKEN. Niet landen die veel geld waard zijn. Daar zou ik eigenlijk een aparte blogpost voor moeten schrijven! Egypte, China, Maleisië, Marokko, Roemenië, Portugal, Estland, Turkije. Ze zouden allemaal op die lijst staan!

Verder lezen?

Bekijk ook mijn artikelen over de:

Meest bezochte landen ter wereld

Minst bezochte landen ter wereld

Duurste landen om te bezoeken in de wereld