Een bezoek aan de Perhentian eilanden, Maleisië; het best bewaarde geheim van Maleisië!

Een bezoek aan de Perhentian Islands, Maleisië; Maleisië’s best bewaarde geheim!

De Maleise eilanden worden ZO onderschat. Thailand steelt alle lof, maar eerlijk gezegd kunnen Langkawi, Penang en een bezoek aan de Perhentian Eilanden wedijveren met de beroemde Thaise eilanden. De hele dag door. Dus laat ik je inwijden in nog een van Maleisië’s rugzakgeheimen, de Perhentian eilanden.

De Perhentian Islands bestaan uit 2 hoofdeilanden:

  • Pulau Perhentian Besar. De Grote Perhentian Eilanden, meer op resorts gebaseerd.
  • Pulau Perhentian Kecil. Het Kleine Perhentian Eiland, en meer een reizigers/backpacker scene.

Als je droomt van reizen door Zuidoost Azië, droom je er vaak van mooie, ongerepte eilanden te bezoeken. Maar die dagen zijn bijna voorbij. ALMOST. Het massatoerisme is gearriveerd en hoewel de meeste eilanden nog steeds mooi zijn, zijn ze ook bezaaid met volle-maan-feesten en goedkope hotels. De Perhentian eilanden echter? Ze bieden ongerepte stranden, die nog steeds onderontwikkeld blijven. Kom en chilllll.

Waarom de Perhentian eilanden bezoeken?

Het ligt buiten het toeristenpad. Dat alleen al zou genoeg moeten zijn! Maar ook het snorkelen, het duiken, de kleur van het water, en vooral de sereniteit en rust van een (bijna) ongerept eiland is zo’n zeldzaam iets in deze contreien. Ga er dus heen nu het nog zo is!

De Perhentian Islands bestaan uit 5 eilanden, waarvan er 3 onbewoond zijn. Zoals ik hierboven al zei, verdelen de 2 hoofdeilanden zich naar kenmerken. Een backpackers/reizigers eiland – het grotere eiland Kecil, en een vakantie-eiland voor het hogere segment, het kleinere eiland – Besar.

Dus neem een boek mee, neem contant geld mee (geen ATMS), neem een fles of 2 mee (drank is hier prijzig en beperkt), en maak je klaar om Zuidoost-Azië van 50 jaar geleden te ervaren.

Waar liggen de Perhentian Islands?

De Perhentian Islands liggen aan de minder bezochte oostkust van Maleisië. In het noordwesten van het Maleisische schiereiland. Net over de grens met Thailand, bij Hat Yai. Hemelsbreed is het ongeveer 200 mijl/330 km van Kuala Lumpur.

Hoe kom ik op de Perhentian Islands?

Naar de Perhentian Islands komen betekent dat je waarschijnlijk uit Kuala Lumpur, Maleisië komt. Of van over de nabijgelegen grens met Thailand.

Kun je naar de Perhentian Islands vliegen?

Nee. Maar je kunt wel in de buurt vliegen. De gemakkelijkste manier om op de Perhentian eilanden te komen is door naar het vliegveld van Kota Bharu te vliegen. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit Kuala Lumpur voor zo weinig als $20.

Van hieruit neem je een bus/taxi naar de haven van Kuala Besut. Het is 30miles/50km.

De veerboot van de haven van Kuala Besut naar de Perhentian Islands duurt ongeveer 1 uur. En $15 of zo.

Kuala Lumpur naar de Perhentian Islands over land:

Vanaf het busstation van Kuala Lumpur kun je een 8 uur durende bus ($15) nemen naar Kuala Besut.

Van daar neem je een veerboot ($15, een uur) naar een van de 2 eilanden. Rugzaktoeristen kiezen het vriendelijkere, goedkopere kleinere eiland – Pulai Kecil.

Thailand naar de Perhentian Islands over land:

Neem de trein/bus naar Hat Yai in het zuiden van Thailand.

Hier steek je de grens over naar Butterworth in Maleisië. Er is geen rechtstreekse bus ben ik bang, dus neem vanuit Butterworth de bus naar Jerteh (7 uur, $15), dat 20 km van de boot ligt. Taxi, lift of loop naar de boot!

Dingen om te doen op de Perhentian eilanden

Allereerst, neem een reisverzekering van goede (en goedkope!) kwaliteit. Ik gebruik deze jongens! Denk dan, als je dingen wilt doen op de Perhentian eilanden, aan ontspanning! Op deze plek draait alles om witte zandstranden, prachtig helder water, en chillen. Behalve biertjes nippen bij zonsondergang, zijn hier de belangrijkste dingen om te doen op de Perhentian eilanden.

Scuba duiken.

Dit is een absolute must, het zicht is onwerkelijk. Vergelijkbare prijzen als in Thailand, dus het is ongeveer $40 voor een ‘fun dive’ met uitrusting inbegrepen in die prijs.

Snorkelen.

Dit is veel goedkoper dan diepzeeduiken. Ongeveer RM10/persoon voor maskers, vinnen en slippers. Er zijn een aantal uitstekende snorkelplekken, zoals Shark Point en Teluk Pauh op de Pulau Besar eilanden. Maar overal op de Perhentian eilanden is het geweldig snorkelen.

Trekking door de jungle.

Er zijn een paar wandelroutes door de eilanden, die elk tot een paar uur duren. Volop apen, vleermuizen, hagedissen, en mogelijk enorme spinnen (ik bedoel ‘zo groot als je hand’ massief eeeeek).

Kajakken.

Mijn favoriete bezigheid op de Perhentian Islands. Omdat beide eilanden klein genoeg zijn kun je zonder al te veel moeite in een dag rond het hele ding kajakken. Guest houses verhuren kajaks voor $10 of zo per dag.

Red de schildpadden!

De Perhentian eilanden zijn het thuis van zeeschildpadden, en er is een Perhentian Turtle Project waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Vooral in de maanden april tot september. Ga er eens kijken!

Zonsondergang en sundowners

De beste plek voor zonsondergang op de Perhentian eilanden is Coral Bay, op Kecil.

Avonden op Long Beach

Een low-key versie van de Thaise eiland vibe. Vuurdansers, mensen op het strand, drinken, kletsen. Het is de perfecte eiland-avond vibe.

De moskee van Perhentian Island

De reden dat alcohol duur en beperkt is, komt door de godsdienst van de meeste landeigenaren op de eilanden. Velen zijn vrome moslims. Je kunt je respect aan de plaatselijke cultuur betuigen in de mooie A R Rahman Pulau Perhentian Moskee, die boven het water uittorent, op Kecil. De plaatselijke bevolking staat er meer dan open voor dat je binnenkomt, mits gepast gekleed.

De Windmolen wandelroute op Kecil

Er is een mooie wandelroute. Lang strand naar Windmill point, naar Adam & Ever beach, naar D’Lagoon, dan hop in een boottaxi naar Alunan Resort. En klaar! Het is ongeveer 2 uur.

Op welk Perhentian eiland moet je verblijven? Kecil of Besar?

Hangt er van af wat je zoekt. Kecil heeft maar weinig ‘luxe’ accommodatiemogelijkheden. Besar is het tegenovergestelde. In principe, als je met je partner en/of gezin wilt schoppen en niets doen, met comfort, dan is Besar.

Wil je je mengen, mensen ontmoeten, en dingen doen, ga dan naar Kecil. Long Beach, op Kecil, is de belangrijkste reizigersstrip. Zowel voor activiteiten, als voor gezelligheid.

Wegwijs op de Perhentian eilanden

Het is gemakkelijk! Er zijn geen wegen op het eiland, dus lopen is nummer 1.

Watertaxi’s kunnen je van kustpunt naar kustpunt brengen, en ze zijn overal te vinden. Reken op ongeveer $ 10 voor een reis.

De beste tijd om de Perhentian Islands te bezoeken?

Goede vraag. Het moessonseizoen treft deze jongens hard, dus de eilanden sluiten effectief tussen september en februari.

De beste tijd om de Perhentian Islands te bezoeken is elk moment tussen begin maart tot eind oktober. Bij voorkeur in het midden van deze tijd. Buiten dat venster kun je misschien accommodatie vinden, maar restaurants, bars enz. zijn meestal allemaal gesloten.

Laatste gedachten over de Perhentian Islands

Waarheidsgetrouw? Ga nu. Het woord is eruit en de Chinese en Russische reisgroepen beginnen te verschijnen. Maak je geen zorgen, je hebt je kans nog niet gemist. Het is nog SUPER rustig vergeleken met andere eilanden. Maar dat zal niet eeuwig zo blijven. Dus ga op weg! Als ongerepte stranden is wat je zoekt, dan is dit je plek. De meeste backpackers komen hier niet, dus het belooft een heel andere sfeer dan alle andere eilanden die je misschien in heel Zuidoost-Azië bezocht hebt. Goede reis.