Een bezoek aan het Colosseum in Rome; alles wat je moet weten

Bezoek aan het Colosseum in Rome

Een bezoek aan het Colosseum in Rome is iets dat niemand mag overslaan als hij in Italië is. Het Colosseum is een van de 7 nieuwe wereldwonderen (bekijk ze hier allemaal). En het was een echt hoogtepunt van mijn tijd daar. Zeker, het is cliché, en zeker, er zijn hordes toeristen, maar het is niet voor niets beroemd en dat is omdat het geweldig is.

Zeg je me nu dat het eten van een stuk pizza en het drinken van een espresso terwijl je geniet van het uitzicht op het Colosseum je reislust niet aan het stromen brengt?

MAAR ga Rome niet binnenstormen zonder een plan. Je kunt de rijen overslaan, je kunt goedkopere toegangsprijzen krijgen, het enige wat je moet doen is eerst een beetje onderzoek doen. Laat me helpen….

MAAR WAT IS HET COLOSSEUM IN ROME EIGENLIJK?

In de dagen van het Romeinse Rijk werd het Colleseum, het grootste amfitheater dat ooit gebouwd werd, gebruikt voor openbare vertoningen en gladiatorenwedstrijden. Hier pakten tot 80.000 mensen zich in het Colosseum om te komen kijken. Vanaf waaaaay back in 80AD.

Door de jaren heen heeft het Colosseum heel wat schade gezien. En het is natuurlijk niet meer functioneel. Helaas is ongeveer 25% ervan verwoest. Ondanks de schade is het reusachtige theater nog steeds een indrukwekkende bezienswaardigheid, die elk jaar miljoenen toeristen trekt.

Moet je een Colosseum rondleiding boeken? Of zelfstandig gaan?

Achteraf gezien is de beste manier om het hele gebied te zien. Palantijnse heuvel, het Colosseum zelf EN de kerkers, is door vooraf online te reserveren.

Het kost niet veel meer geld, dus tenzij je een super krap budget hebt (zoals ik de eerste keer) is het nemen van een korte rondleiding, met een gids, waarbij je de rij overslaat en als een van de weinigen de kerkers onder het colosseum te zien krijgt de beste manier. Handen naar beneden. Dus doe dat vooral!

Je kunt dat allemaal boeken, op dezelfde manier als ik deed, met Headout hier:

WAAR LIGT HET COLOSSEUM IN ROME PRECIES?

Het Colosseum ligt in het centrum van Rome. En het is supermakkelijk te bereiken. Spring op de metro en ga naar ColosseoVan daaruit is het Colosseum letterlijk 2 minuten rijden. Je kunt het zien op de google kaart hieronder.

HOE KOM JE BIJ HET COLOSSEUM IN ROME?

De aanwijzingen die ik in de google kaart heb opgenomen zijn echter een geweldige tocht. Ze gaan van het Colosseum, en dan 5 minuten lopen naar de Palatijnheuvel, waar je een Colosseumkaartje kunt kopen zonder de krankzinnige rij. Je bent van harte welkom!

HOEVEEL KOSTEN DE KAARTJES VOOR HET COLOSSEUM?

Kaartjes kosten €12 per persoon (€9 EU-burgers van 18-24 jaar, gratis voor EU-burgers jonger dan 18 of ouder dan 65) en geven je toegang tot Het Colosseum, het Forum Romanum, en de Palatijnheuvel.

Je kunt de kaartjes op een paar manieren kopen:

A) Je kunt de kaartjes direct buiten het Colosseum kopen. NIET AANBEVOLEN, er staan enorme rijen.

B) Je kunt hier de kaartjes online kopen en de rijen vermijden, EN TOEGANG hebben tot DE GLADIATOR ARENA!

C) De gemakkelijkste optie is 5 minuten te lopen naar de Palatijnheuvel (of op het Forum Romanum), daar je kaartje te kopen, terug te lopen naar het Colosseum, en meteen naar binnen te slenteren. Boem!

OPENINGSTIJDEN VAN HET COLOSSEUM:

okt-15 jan 09:00-15:00

16 jan-15 feb 09:00-16:00

16 feb-17 mrt 09:00-16:30

18 mrt-16 apr 09:00-17:00

17 apr-sep 09:00-19:00

TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN HET COLOSSEUM IN ROME:

  • KOOP JE TICKET ONLINE EN VERMIJD DE QUEUES (het geeft je ook toegang tot de Gladiator Arena). Je kunt hier boeken met Headout App:
  • Als je blut bent en geen rondleiding boekt (het is veel beter om wel te boeken, wees gewaarschuwd!). Ga ofwel ’s morgens vroeg eerst. De kassa gaat om 8.30 uur open, dus kom er rond 8.15 uur en er zal slechts een handjevol mensen zijn om de ervaring mee te delen
  • Als je geen ochtendmens bent, ga dan een uur voor zonsondergang, zodat je de dag- en nachtversie van het Colosseum krijgt; als ze het verlichten is het spectaculair!
  • Denk aan de ticket hack – ga naar de Palatijnse Heuvel voor je ticket, niet naar de kassa van het Colosseum!

Mijn persoonlijke ervaring met een bezoek aan het Colosseum in Italië

Ik ben twee keer naar het Colosseum in Rome geweest. Beide keren beschouwde ik Het Colosseum als mijn nummer 1 ding om te zien als ik in Rome was. De eerste keer was ik een blut rugzaktoerist, en de tweede keer op mijn huwelijksreis met mijn vrouw.

De eerste keer had ik het geld niet om een rondleiding te boeken. De tweede keer deed ik dat wel. En het was een veel bevredigender ervaring, eerlijk gezegd.

Beide keren kwam ik via de Metro in Rome aan op de Colsseu. Het is veel goedkoper dan een Uber, hoewel ze in Europese steden nu ook van die scooters hebben, en die zijn ook een prima manier om je te verplaatsen.

Zodra ik de metrohalte verliet word je getroffen door een enorm gebouw. Zeker, er zijn massa’s toeristen, maar je merkt ze niet eens op. Het Colosseum staart je recht aan. Ik wist toen nog niet van de kleine kaartjeshack, dus ik ging als een idioot in de rij staan en wachtte op mijn beurt. Bijna een uur in de rij. Eurrrgh. De tweede keer? Ik had online een queue jump ticket geboekt, dus ontmoette ik mijn gids en die nam me direct mee naar binnen. Veel beter!

Het Colosseum binnengaan is een magische ervaring, als je bedenkt wat zich hier letterlijk 2000 jaar geleden afspeelde. 50.000 mensen proppen zich naar binnen om naar het meest barbaarse vermaak te kijken. Het duurde maar 10 jaar om het te bouwen en tot op de dag van vandaag is het in prima staat (toegegeven, met hier en daar een opknapbeurtje!).

Nu weet ik hoe volgepropt een Rome schema moet zijn, ik zou supervroeg opgestaan zijn om als eerste het Colosseum te bezoeken, maar hoe laat je het ook doet, het zal je versteld doen staan. Ik ging ’s avonds terug om een biertje te drinken en het ook ’s avonds helemaal verlicht te zien, en dat is spectaculair. Geef jezelf misschien 2 uur voor het Colosseum (tenzij je een geschiedenisliefhebber bent, dan kan het de hele dag zijn). En geniet, het is weer eens wat anders.