Een bezoek aan het eiland Delos in Griekenland: een geweldige dagtrip vanuit Mykonos
img#mv-grid-img-1::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-1{display:block;}img#mv-rellis-img-2::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-2{display:block;}img#mv-rellis-img-3::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-3{display:block;}img#mv-rellis-img-4::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-4{display:block;}img#mv-rellis-img-5::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-5{display:block;}img#mv-rellis-img-6::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-6{display:block;}img#mv-rellis-img-7::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-7{display:block;}img#mv-rellis-img-8::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-8{display:block;}img#mv-rellis-img-9::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-9{display:block;}img#mv-rellis-img-10::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-10{display:block;}img#mv-rellis-img-11::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-11{display:block;}img#mv-rellis-img-12::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-12{display:block;}img#mv-rellis-img-13::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-13{display:block;}img#mv-trellis-img-14::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-14{display:block;}img#mv-trellis-img-15::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-15{display:block;}img#mv-rellis-img-16::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-16{display:block;}img#mv-rellis-img-17::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-17{display:block;}img#mv-rellis-img-18::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-18{display:block;}
Verken een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland met een bezoek aan Delos. Dit Griekse heilige eiland was ooit een bloeiende stad, maar nu maken de goed bewaarde ruïnes het een geweldige dagtrip vanuit Mykonos.
* Deze site bevat gelieerde links waar ik een kleine commissie ontvang op aankopen zonder extra kosten.
Het kleine onbewoonde Griekse eiland Delos ligt op slechts een paar kilometer voor de kust van Mykonos op de Cycladen, omgeven door het blauwe water van de Egeïsche Zee. Tegenwoordig zijn de enige bewoners een paar katten, maar in zijn hoogtijdagen, iets meer dan 2000 jaar geleden, was Delos een bloeiende stad en handelscentrum dat opgroeide rond het heiligdom van de goden Apollo en Artemis.
Tegenwoordig wordt Delos beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland en staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De goed bewaarde ruïnes bieden een fascinerend inzicht in de beschaving van het oude Griekenland. En dankzij de ligging is het een gemakkelijke dagtrip vanuit Mykonos, of u nu op het eiland verblijft of er een cruise maakt.
Maar hoe werd dit eenvoudige kleine eiland zo belangrijk – en waarom werd het verlaten? Deze gids voor het bezoeken van Delos biedt informatie over de geschiedenis, hoe u alleen of met een rondleiding van Mykonos naar Delos kunt komen, ticketinformatie, de belangrijkste bezienswaardigheden en handige tips voor uw bezoek.
Geschiedenis van Delos
Delos is een van de Cycladen, een eilandengroep ten zuiden van Athene die bestaat uit meer dan 2000 eilanden, waarvan 33 bewoond, waaronder bekende namen als Santorini, Ios, Naxos en Mykonos. In feite was het Delos dat de Cycladen hun naam gaf, afgeleid van de andere eilanden die een cirkel (kyklos) vormden rond het heilige eiland Delos.
Delos betekent “in het licht gebouwd” in het oud-Grieks. En volgens de Griekse mythologie was het eiland de geboorteplaats van Apollo en Artemis, de tweelinggod en godin van licht en maan, geboren uit Zeus en Leto. In Delos werd een tweelingheiligdom gebouwd en vanaf de 8e eeuw voor Christus kwamen pelgrims uit de hele Griekse wereld om te aanbidden.
Aan het einde van de 6e eeuw besloten de Atheners dat Delos zo heilig was dat het moest worden ‘gereinigd’ voor een goede aanbidding. Eerst groeven ze graven op en verplaatsten de botten naar een kuil op het naburige eiland Rheneia. Toen mocht in Delos niemand sterven of geboren worden, dus werden zwangere vrouwen en alle ernstig zieken naar Rhenea overgebracht.
Later, onder Romeinse heerschappij, werd Delos een bloeiende belastingvrije haven. Door de ligging was het een belangrijk handelscentrum met schepen uit de hele Middellandse Zee die goederen en slaven door Delos stuurden. De stad groeide snel, met 30.000 mensen die in 90 voor Christus in Delos woonden. Het gebouw verspreidde zich in de heuvels en rijke kooplieden bouwden luxueuze herenhuizen.
Maar zijn rijkdom bleef niet onopgemerkt en Delos werd een doelwit voor piraten en rovers. En nadat de stad voor de tweede keer was verwoest, trokken de laatste bewoners weg, en het werd uiteindelijk volledig verlaten (op een paar piraten na) in de 7e eeuw.
De ruïnes van Delos werden ontdekt in 1873 toen een team van Franse archeologen de site begon op te graven. Opgravingen gaan vandaag door en er zijn nog steeds veel ruïnes onder de oppervlakte die wachten om ontdekt te worden.
Delos bezoek
Delos is alleen per boot te bereiken, en het eerste dat opvalt als je het eiland nadert, is hoe rotsachtig en kaal het is, zonder vegetatie, dus de steen en het marmer van de ruïnes steken echt af tegen het heldere blauw van de zee. Het eiland is slechts 5 km lang en 1,3 km breed, en de archeologische vindplaats beslaat het hele eiland met ruïnes.
Aangezien het eiland sinds de 7e eeuw voor Christus grotendeels onbewoond was, zijn de ruïnes van Delos zeer goed bewaard gebleven. Al werd er in de loop der jaren veel geplunderd doordat mensen zelf stukken marmer opraapten om te gebruiken bij bouwprojecten op andere eilanden.
Er is geen accommodatie op Delos en de enige mensen die op het eiland mogen verblijven zijn archeologen, dus je moet het bezoeken tijdens een dagtocht. Boten verbinden het eiland met Mykonos, evenals met andere nabijgelegen Griekse eilanden zoals Naxos, Paros, Tinos en Syros.
Hoewel je Delos onafhankelijk kunt bezoeken, is er niet veel informatie op de website, dus het is niet eenvoudig om erachter te komen wat je ziet. De gids geeft een veel beter inzicht in waar de gebouwen voor werden gebruikt en waarom Delos zo belangrijk was.
De meeste bezoekers brengen twee tot drie uur door op Delos (houd de boottijden in de gaten om te weten hoe lang je hebt), waardoor je tijd hebt om de hoogtepunten van het eiland te zien. Hier zijn enkele van de topattracties die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Delos:
Hoogtepunten van Delos
Terras van leeuwen: Deze rij marmeren leeuwen is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Delos. Oorspronkelijk waren er 9-12 leeuwenstandbeelden geschonken door de mensen van Naxos in de 7e eeuw voor Christus om de haven te beschermen. Net als veel van de Delos-beelden zijn de huidige leeuwen replica’s, waarbij de vijf originele leeuwen in een museum zijn gehuisvest om ze tegen de elementen te beschermen.
Theaterkwartier: De smalle straatjes van het Theaterkwartier, rondom het marmeren theater dat ooit meer dan 6.500 toeschouwers herbergde, zijn de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende herenhuizen in Delos, eigendom van rijke kooplieden.
Huis van Dionysus: Een van de grootste en meest luxueuze huizen in Delos, het staat bekend om zijn centrale binnenplaats met een prachtige mozaïekvloer met de afbeelding van Dionysus rijdend op een panter, omringd door zuilen en de overblijfselen van gipsen muurschilderingen. Het Trident-huis heeft ook een mozaïekvloer met een maritiem ontwerp van dolfijnen en ankers.
Heiligdom van Apollo: Het heiligdom bestaat uit drie tempels gewijd aan Apollo. De grootste was de Delische Tempel, waar een gigantisch standbeeld van Apollo stond. Alleen de romp blijft nu over (waarschijnlijk omdat het te zwaar was voor de overvallers om te bewegen), maar de arm is te zien in het museum van het eiland en de voet bevindt zich nu in het British Museum.
Agora van concurrenten: In de buurt van de haven was dit het belangrijkste marktplein van Delos. In het midden staat een rond marmeren monument gewijd aan Hermes en de overblijfselen van winkels, inclusief gaten in de steen waar tentstokken zouden zijn geplaatst.
Archeologisch Museum: Veel van de beste vondsten van Delos zijn overgebracht naar het Nationaal Archeologisch Museum in Athene, maar je kunt nog steeds beelden, aardewerk, mozaïeken en kunstvoorwerpen zien die op de site zijn teruggevonden en die een kijkje in het eilandleven geven.
Ook, als je tijd hebt, een klim van 20 minuten naar de top? Mount Kintos stijgt tot 113 meter en biedt een fantastisch uitzicht over Delos en de naburige eilanden.
Details
Manieren om naar Delos . te reizen
Delos is gemakkelijk te bezoeken op een dagtrip vanuit Mykonos. Veerboten duren ongeveer 30 minuten en varen van april tot oktober met meerdere tochten per dag. In de zomer vertrekken er ook veerboten naar Delos vanaf de andere Griekse eilanden Naxos, Paros, Tinos en Syros.
Veerboten vertrekken vanaf het zuidelijke uiteinde van de oude haven van Mykonos en je kunt een kaartje kopen bij het loket naast de veerhaven voor een retourtje van € 20. Vooraf reserveren* wordt aanbevolen tijdens het hoogseizoen, aangezien de beschikbaarheid beperkt is (hoewel deze tickets iets duurder zijn, zijn ze inclusief gratis annulering tot 24 uur van tevoren).
De veerboten bieden plaats aan ongeveer 200 mensen en hebben toiletten en een kleine winkel met drankjes en snacks. Pas op, Mykonos kan erg winderig zijn en boten worden soms geannuleerd bij slecht weer – als u last heeft van zeeziekte, sla dan medicijnen tegen zeeziekte in. Er zijn ook privéboottochten* naar Delos beschikbaar, waaronder zwemmen en snorkelen op Rhenia Island.
Bezoek aan de archeologische vindplaats Delos
De veerboten varen apart van de archeologische vindplaats van Delos, dus als je apart hebt geboekt, moet je een ander kaartje kopen om toegang te krijgen tot de ruïnes. Toegang tot Delos kost € 12 per volwassene, en je moet in de rij staan bij het loket – het kan druk worden, dus probeer snel van de veerboot te stappen zodat je vooraan in de rij staat.
Het voordeel van een rondleiding door Delos* is dat je niet in de rij hoeft te staan om een toegangskaartje te kopen wanneer je het eiland bereikt, aangezien de rondleidingen de retourveerboot vanuit Mykonos, toegang tot de archeologische vindplaats en gidskosten omvatten. .
Goed om te weten
Delos is een archeologische vindplaats in de open lucht, dus het heeft niet veel schaduw en kan in de zomer erg heet worden. Bedek je met lichte, koele kleding om jezelf tegen de zon te beschermen, en neem een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee – en pak een trui in, want het kan erg winderig zijn.
De paden rond Delos zijn rotsachtig en onverhard, dus draag comfortabele wandelschoenen of sandalen. Er zijn alleen toiletten en een kleine museumcadeauwinkel op het eiland, geen café of plek om eten en drinken te kopen, dus neem snacks en voldoende water mee.