Everest 2023 – Wil iemand met me mee klimmen en toppen?

Ik ga Everest 2023 beklimmen. Wil er iemand meedoen?

Ik heb zojuist mijn plaats bevestigd om in 2023 de Mount Everest te beklimmen. De hoogste berg ter wereld. Ik weet dat jullie zullen denken dat ik gek ben, ik heb net de Atlantische Oceaan geroeid en nu ga ik op naar iets anders. Misschien heb je gelijk, maar het leven is zo kort en we moeten er het beste van maken. En als het niet nu is, wanneer dan wel, toch? Trouwens, de expeditie is nog een heel jaar van nu. Dat is genoeg tijd om de fondsen te werven, veel te trainen, en mijn (onze?) hoofden rond de reis van ons leven te krijgen.

En dat niet alleen, ik ga met DE MEESTE SUCCESVOLLE EVEREST OPERATOR die er bestaat. Ze hebben een succespercentage van 100% bij hun klimmers die de Everest beklimmen. 100%!!! Waanzin. Dus, zonder twijfel, ga ik met die jongens.

Iedereen kan het, we moeten ons alleen echt inzetten:

Ik gebruik mijn blog al jaren om jullie hopelijk te laten zien dat alles mogelijk is als je je er echt voor inzet. Een magere, vette Ier die coole dingen doet zou bewijs genoeg moeten zijn!

Je hoeft niet uit een rijke achtergrond te komen of een privé opleiding te hebben om zelfs je grootste dromen na te jagen. Zoals velen van jullie weten, kom ik uit een eenmoedergezin in Ierland, we zaten meer dan een decennium van mijn leven in de bijstand. En als ik opgroeide en mensen de Mount Everest zag beklimmen, waren het altijd chique, rijke mensen. Zeker, het was inspirerend, maar ik kan me niet verhouden tot die lui. Nu niet meer. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook. En dat zullen we ook doen. In april 2023. Wil iemand nu met mij en mijn vrienden meedoen!

Waarom Everest beklimmen in 2023?

Er zijn 3 belangrijke redenen waarom ik april en mei 2023 gekozen heb om Everest te beklimmen.

  • Als het niet nu is, wanneer dan wel? Deze schreeuwt het hardst. Ik heb het al jaren, een decennium zelfs, over het beklimmen van de Everest. Net als veel mensen die ik ken, veel mensen die ik ook online volg. Maar, net als ik, zegden ze niet toe wanneer. Meende ik het wel? Ben ik te bang geweest? Bang voor het gevaar, bang voor de financiën. Wel genoeg is genoeg. Ik moet het laten gebeuren. En de enige manier om dat te doen is mijn kleuren aan de mast vast te spelden en verantwoording af te leggen. Genoeg gepraat. Ik ben ermee bezig. Ik heb me aangemeld. Laten we dit doen.
  • Genoeg tijd om het geld bij elkaar te krijgen. Bergen beklimmen is duur. Heb al voor 5 van de Seven Summits betaald (Aconcagua tweemaal! eenmaal mislukt, eenmaal gelukt). De laatste 2, Vinson in Antarctica en Everest zijn de duurste van het stel. Dat betekent dat ik tijd nodig heb om geld in te zamelen, zowel via persoonlijk spaargeld als hopelijk via wat sponsors.
  • Tijd om je lichamelijk voor te bereiden. Ik probeer het hele jaar door fit te blijven, maar Everest is anders. Ik wil in de beste conditie van mijn leven zijn. Door een datum 22 maanden in de toekomst te hebben, kan ik me concentreren op precies de soort training die ik nodig heb, en daar naartoe werken. Geen haastklussen op het laatste moment zoals ik normaal moet doen (zoals mijn Maleisië naar Myanmar cyclus, mijn 200 km ultra Chiang Mai naar Chiang Rai, de Marathon Des Sables, of de Noordpool Marathon). Het geeft me (en iedereen die mee wil doen!) ook de kans om een paar andere (goedkopere!) bergen te beklimmen om me voor te bereiden.

Met welk bedrijf klim je?

De miljoen-dollar vraag. Of liever de 50.000 pond vraag. Ik heb de laatste jaren een paar verschillende bedrijven gebruikt om me te helpen bergen te beklimmen. Ik ben vooral dol op Elbrus Tours die me hielp bij de beklimming van zowel Mount Elbrus in Rusland (Europa’s hoogste berg) als Aconcagua in Argentinië. Ik gebruikte ook een geweldig bedrijf voor mijn Mont Blanc beklimming in Frankrijk. En een 3e bedrijf heb ik ook geboekt voor Denali volgend jaar. Allemaal geweldig. Maar Everest? Everest is anders.

Om te beginnen is het superduur. Dit betekent dat ik me vrijwel niet kan veroorloven te mislukken. Ik ga een nieuw gezinsleven opbouwen in Thailand, dus Everest laten mislukken en dan nog een flinke smak geld laten vallen is voor mij niet haalbaar. Ik moet slagen.

De belangrijkste drijfveer voor mij is dus de waarschijnlijkheid om bij mijn eerste poging de top te bereiken. Natuurlijk, met het weer enz. is niets gegarandeerd. Maar ik kan de beheersbare zaken wel onder controle houden. Dat betekent dat ik het gezelschap kies met HET hoogste slagingspercentage bij het beklimmen van de Everest. In feite hebben de jongens die ik kies het hoogste slagingspercentage met het beklimmen van de EVER ooit.

Evenzo geef ik dan liever een extra $10k of zo uit bij een ‘betere’ operator die mijn kansen op een top vergroot. Dan de bochten afsnijden, een goedkopere operator vinden, en dan mislukken! Om dan opnieuw te moeten betalen. Plotseling is de ‘goedkopere’ operator niet meer zo goedkoop als je het jaar daarop terug moet om het opnieuw te proberen (en opnieuw te betalen!).

Met dat alles in gedachten heb ik de laatste paar jaar onderzoek gedaan naar Everest gidsen en bedrijven. En pre-Covid was ik met velen van hen aan het chatten. Uitwerkend wat het beste bij me paste. Uiteindelijk, EINDELIJK, vond ik een relatief kleine operator. Gerund door de bergbeklimmer zelf eigenlijk. Lukas Furtenbach begon een kleine operatie die Furtenbach Adventures heet. Wat opvalt aan Furtenbach Adventures?

100% SUCCESPERCENTAGE AAN ZOWEL TIBET ALS NEPAL KANT IN DE AFGELOPEN 3 JAAR

Toen ik dat gezien had, was de prijs ondergeschikt. Dus ja, ik sprak toen met Lukas aan de telefoon en had oorspronkelijk 2022 gepland. Toen COVID, andere reizen uitgesteld enz. en eindelijk staan we hier met 2023 geboekt!

Waarom koos je voor Furtenbach Adventures

Oorspronkelijk zou ik met 2 van de grootste bedrijven in zee gaan (ik zal hun namen niet noemen, maar ze zijn beroemd!). En sprak met beide. Maar uiteindelijk besloot ik het niet te doen omdat ik vond dat hun groepen te groot waren, en ook dat ze aan het bezuinigen waren om zich meer beschikbaar te maken voor de massamarkt. Ik betaal liever iets meer, en weet dat mijn kansen om te toppen groter zijn. Ook wil ik een kleine groep en een groep die één voor één geanalyseerd is om er zeker van te zijn dat we allemaal in orde zijn om de poging te wagen.

Toen ontdekte ik, zoals ik hierboven al zei, hun 100% succespercentage, en ik was er klaar mee. Na het lezen van alle furtenbach adventures recensies, is Furtenbach Adventures het!

En dan is er nog hypoxische pre-acclimatisatie. De reden dat deze jongens zo’n hoog slagingspercentage hebben is dat hun expedities korter zijn, en dat je pre-acclimatiseert zodat je klaar bent voor de grote hoogten, waar andere operators dat niet zijn. Eenmaal aangemeld, een paar weken voor de expeditie, krijg je een speciale tent om bij je thuis in te slapen. Dat traint je lichaam om ‘normaal’ te werken met minder zuurstof. Het betekent dat je minder tijd op de berg kunt doorbrengen, waardoor de kans kleiner wordt dat je ziek wordt of dat er iets misgaat EN dat je beter/fitter/sterker kunt presteren om je naar de top te brengen. AMAZING!

Voor de goede orde: na het lezen van furtenbach adventures recensies, IS DIT DE EXPEDITIE WAARVOOR IK me AANMELD:

Hoe is het beklimmen van de Mount Everest!

Goede vraag! Ik heb het nog niet gedaan, maar ik heb elk boek gelezen, elke documentaire gezien, en elke film bekeken! En als je me de laatste tijd volgt op instagram.com/onestep4ward weet je dat ik de laatste 2 of 3 jaar heel wat tijd op bergen heb doorgebracht. Hoe is het nu eigenlijk?

Wel, het hoogste punt op de planeet bereiken is niet gemakkelijk, dat kunnen we allemaal wel raden. Normaal duurt het ongeveer 2 maanden van begin tot eind. Maar met Furtenbach Adventures, omdat ze thuis die geweldige hypoxische pre-acclimatisatie gebruiken, doen ze de hele zaak in ongeveer 5 of 6 weken.

De Mount Everest ligt op de grens tussen Nepal en Tibet, en daardoor kun je van beide kanten beklimmen. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar ik zal van de Tibet kant klimmen. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

Aan beide kanten vestig je je ’thuis’ in het basiskamp. Dit is eigenlijk best comfortabel, en we zullen hier de meeste tijd doorbrengen. Van daaruit pendel je de berg op en af. Wennen aan steeds grotere hoogten, hoger kamperen, terugkeren naar het basiskamp. Herstellen. En gaan opnieuw. Deze keer hoger, weer kamperen in een hoger kamp. En weer terug naar het basiskamp om bij te komen. Tot je tenslotte wacht op het weervenster en je voor de top gaat. Het bezorgt me kippenvel, zelfs als ik dat schrijf. Wauw. Vanaf hoog kamp 3 en 4 gebruiken we zuurstof om ons te helpen functioneren op zo’n grote hoogte. Met het schema van mijn expeditie zijn eigenlijk 2 pogingen tot de top ingecalculeerd, wat voor mij enorm veel is, en opnieuw de reden waarom het succespercentage bij deze jongens zo hoog is.

Everest beklimmen van Tibet kant of Nepal kant?

Traditioneel klimmen de meeste mensen vanaf de Nepal Kant. Het is de plaats waar Tenzing Norgay en Edmund Hillary voor het eerst de Everest beklommen, en waar de beroemde ‘Everest Base Camp’ tocht je naar de voet van de berg brengt. Ik ging er eerlijk gezegd altijd van uit dat ik vanaf deze kant zou klimmen. Om eerlijk te zijn wist ik niets van andere mogelijkheden!

Ik sprak met Lukas en hij raadde me sterk aan om van de Tibet kant te gaan. Waarom?

  • De noordkant (Tibet) is objectief de veiliger beklimmingsroute, met een lager sterftecijfer (een bonus natuurlijk).
  • Het laatste kamp ligt hoger (8300 m), wat een kortere topetappe oplevert. Het zwaarste stuk is daardoor iets gemakkelijker.
  • Een comfortabeler en luxer basiskamp dankzij de toegang over de weg. Dit is MASSIEF, want het is de plaats waar we tijdens de expeditie de meeste tijd zullen doorbrengen. Daar comfortabel zijn, online, chillen enz. zal betekenen dat moreel en fysieke gezondheid in topconditie zullen zijn, klaar voor de top.
  • GEEN KHUMBU ICEFALL! Als je iets weet over het beklimmen van Everest, is een van de ergste onderdelen het voortdurende heen en weer lopen door de dodelijke Khumbu ijsval. Meteen na het basiskamp moet je door een ijsgebied vol lawines en spleten. Bij de meeste expedities moet je tot 6 keer heen en weer. Gek. Als je van de noordkant gaat, vermijd je dit helemaal.

Laten we ons echter niet te veel laten meeslepen. Het is nog steeds supermoeilijk. En vanuit Tibet is het iets technischer met meer kliffen, en dus kan de afdaling ook wat lastiger zijn. Maar, alles bij elkaar genomen, denkt het team van Furtenbach dat mijn kansen om succesvol en veilig te toppen groter zijn vanaf de Tibet kant, dus Tibet kant wordt het.

Kan iedereen meedoen aan de Expeditie?

Binnen redelijke grenzen, ja.

Het mooie van het feit dat de beklimming nog bijna 2 jaar duurt, is dat vrijwel iedereen de tijd heeft om de ervaring en conditie op te doen die nodig zijn om Everest te beklimmen. Als je zin hebt, stuur me dan een mailtje en we kunnen erover praten of je het kunt of niet. Ik zal in 2022 een paar bergen beklimmen die je ook ‘ervaring-wise’ zouden moeten dekken, dus je zou ook met die mee kunnen doen om je voor te bereiden.

Everest is geen technische beklimming. Maar evengoed kan het niet je eerste berg zijn! Je moet nog wat weten over bergen, en over hoe je lichaam reageert op hoogte, en over welke uitrusting en uitrusting het beste is. Maar 2 jaar is genoeg tijd om dat allemaal op een rijtje te krijgen.

FAQs over Everest 2023 met mij beklimmen!

Hoeveel kost het om Everest te beklimmen?

Het varieert van $30.000USD tot meer dan $100.000USD. Het is prijzig, daar bestaat geen twijfel over. Maar het is dan ook de hoogste berg op aarde!
Voor de expeditie waar ik heen ga is het €60.900 (£52.500GBP / $74.400USD).

Hoe lang duurt het?

Normaal duurt het 2 maanden, voor mijn expeditie is het van 13 april tot 24 mei. Dat zijn dus 42 dagen.

Hoe zwaar is het?

Het is niet gemakkelijk, dat is zeker. Het sterftecijfer voor de Everest is 1-3% MAAR dat aantal is veel lager als we alleen al naar de laatste 10 jaar kijken met betere uitrusting, gezondheid & veiligheid enz. Maar, voor mij althans, moet iemand in de beste conditie van zijn leven zijn als hij de hoogste top ter wereld op zich neemt. Laten we het doen!

Heb ik ervaring nodig?

Het kan categorisch niet je eerste berg zijn (en in feite nemen ze je niet mee als het dat wel is!). Ik zou aanraden eerst minstens 2 of 3 bergen beklommen te hebben. Een goede manier zou zijn een makkelijke, zoals een Kilimanjaro (ik ga in november als je dat wilt doen!), dan ofwel Elbrus of Mont Blanc (beide vrij goedkoop) en dan Aconcagua of Denali. Dat zou je klaar moeten stomen.

Mag ik sterven?

Ja, maar zeer onwaarschijnlijk met de moderne omstandigheden.

Welke uitrusting heb ik nodig om de Everest te beklimmen?

Nogal wat kleding, niet zo veel hard-core ‘klim’-uitrusting. Ik zal in de komende maanden een volledige paklijst publiceren, maar ik heb bijvoorbeeld niet zo veel spullen en toch is het enige dat ik nodig heb dat ik niet heb het volledige toppak (De grote puffy onesie). De rest is gewoon normale hard-core outdoor uitrusting voor temperaturen onder nul.
Het bedrijf waar ik mee ga kan natuurlijk ook helpen met de uitrusting (om te huren of te kopen).

Wat is het slagingspercentage van het beklimmen van de Everest?!

Ongeveer 50% (bedenk wel dat de meeste mensen die hem beklimmen beesten zijn).

Ik heb het bij een andere firma goedkoper gezien, moet ik met hen in zee gaan?

Voor mij zou ik dat niet doen. Ik denk dat het op je eigen niveau aankomt. Als je een hardcore bergbeklimmer bent, kun je voor $15k of zo je vergunning en uitrusting krijgen en gaan. Maar voor mij wil ik een deskundige gids. 1-1 sherpa voor de top. Zuurstof in het hoge kamp EN de hoogst denkbare kans op de top. Voor mij komt dat door de expeditie die ik gekozen heb. Het is persoonlijke voorkeur aan het eind van de dag.

Ik hoorde dat het tegenwoordig gemakkelijk is en dat iedereen het kan betalen en beklimmen?

Onzin. Absolute onzin. We hebben allemaal een paar jaar geleden de foto gezien van mensen die ‘in de rij stonden om op de top van de Everest te komen. Dat was een perfecte storm. Het weervenster (de tijd waarop je kunt proberen te toppen) was zo nauw gesloten dat zo’n beetje de hele berg op dezelfde dag moest toppen, waardoor er een rij mensen ontstond. Wees gerust, iedereen die het tot 8.000m+ geschopt heeft is een beest. Iemand die zo veel heeft opgeofferd om daar te zijn. Training, financiën, levensgevaar. Toekijken hoe mensen thuis zitten en kritiek leveren is niets minder dan haten. Mensen die de moed niet hadden om hun dromen na te jagen, en nu dus leedvermaak dragen voor hen die dat wel doen. Wees hen niet.

HOE MEE TE DOEN AAN MIJN FURTENBACH AVONTUREN EXPEDITIE

Ten eerste: denk lang en goed na. Het is duur, het is moeilijk, het is koud. Je moet er minstens 6 maanden voor trainen, en als je dat nog niet gedaan hebt, moet je in de komende 22 maanden een paar bergen beklimmen om je voor te bereiden.

Als je het serieus meent, mail me dan! Laten we het doen! Ik heb al 2 vrienden die er behoorlijk op gebrand zijn (kijk naar je Bryan en Anthony!), en jullie zijn ook welkom om mee te doen.

Iedereen die met me meegaat op onze Everest 2023 expeditie, kan hier bij dezelfde jongens boeken: https://www.furtenbachadventures.com/en/book-now/?id=3023&buchungscode=EVERN23

Vermeld gewoon bij “Opmerkingen” dat je met onze groep mee wilt op de expeditie door te schrijven “OneStep4Ward” of iets dergelijks.

Betaling

Aanbetaling De betaling is verschuldigd bij ontvangst van de factuur en bedraagt 20% van de totale prijs (12.180Euro). Dan moeten we allemaal de rest van het saldo betalen 20 dagen voor vertrek (in maart 2023). Gelukkig is dat nog ver weg!

Visa

Vrij eenvoudig. Ook al klim ik van de Tibet kant, ik begin in Kathamndu. De Nepalezen krijgen een visum bij aankomst voor de meeste nationaliteiten, daarna het Tibet & China spul wordt door de maatschappij geregeld

After dat?

Vanaf ongeveer januari 2023 zullen alle teamleden regelmatig “Team info e-mails” ontvangen over de voortgang van de organisatie en over verdere stappen ter voorbereiding. Het is aan te bevelen om vóór de start van de expeditie 4 weken lang een pre-acclimatisatie in een hypoxische tent te doen, wat niet absoluut noodzakelijk is, maar wel aan te bevelen, want we getuigen van een hogere conditie nadat we dat gedaan hebben.

Afhankelijk van waar de teamleden wonen en of het mogelijk is een hypoxisch systeem in het land te verschepen of te huren, zullen we dat organiseren (EU en USA kunnen meestal gemakkelijk georganiseerd worden; voor andere landen is het moeilijker). Maar ook daarvoor wordt gezorgd in de laatste fase van de voorbereiding in 2023. LET’S DO IT!