Ga op een Everest Base Camp Helikoptertocht in 2022

Op een Everest Base Camp Helikoptertour gaan; Alles wat je moet weten in 2022

De Mount Everest van dichtbij zien is een echt item voor onze reis-bucket lists. En met Everest Base Camp trektochten die tot 2 weken kunnen duren, willen mensen vaak geen dagen lopen om er te komen. Hoe prachtig trekking in de Himalaya ook is (van Gokyo Lake trekkings tot Poon Hill trekkings), je wilt misschien iets minder belastends en uniekers. Dat is waar de Everest Base Camp Helikopter Tour om de hoek komt kijken!

Maar hoe werkt het met een helikoptertocht naar het Everest Basiskamp?

Kun je met een helikopter naar het Everest Base Camp?

Ja! En hier zie je hoe….

Hoe werkt de Everest Base Camp Helikoptertocht?

Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden. De ene is je eigen helikopter huren, en de tweede is je aansluiten bij een bestaande groep, wat ik deed. Natuurlijk is de eerste duurder (tenzij je een eigen groep vrienden of familie hebt die bereid is met je mee te gaan en bij te dragen in de kosten). De tweede is minder duur en behelst precies dezelfde ervaring – alleen met onbekenden.

Hoeveel kost het om met een helikopter naar EBC te gaan?

Als je de hele helikopter wilt huren, kost je dat ongeveer USD 4.000 tot 5.000.

Als je een zitplaats op een helikoptervlucht wilt, wordt de prijs gedeeld door de groep – ik betaalde ongeveer USD1.000.

Wat zijn de voordelen van het huren van een hele helikopter?

Als je de hele helikopter huurt kun je je reis aanpassen. Een volgende keer zou ik er bijvoorbeeld een uitstapje naar het Goyko meer aan toevoegen. Ik zou er een eenmalige ervaring van maken met mijn geliefden of besties. Ik zou zelfs een professionele fotograaf inhuren (maar dat neemt een zitplaats in beslag) om de best mogelijke foto’s/video’s te krijgen.

Hoeveel mensen zullen er in de helikopter naar het Everest Base Camp zitten?

In een helikopter gaan gewoonlijk 4 of 5 mensen, die dan in twee groepen gesplitst worden. Laat me uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

De vier of vijf passagiers worden van Kathmandu, via Lukla naar Pheriche Village gevlogen. Hier wordt de groep in tweeën gesplitst. Dit is vanwege de grote hoogte die je ontmoet bij de landing in Kalapatthar (5.644 m).

Landen we in het Everest Base Camp?

Ook ik was aanvankelijk een beetje in de war. Hoewel het de Everest Base Camp Helicopter Tour of Breakfast on Everest heet, landen de helikopters niet echt bij het basiskamp. Dit is om de klimmers niet te storen. En omdat er niet echt een goede plaats is om er te landen.

Maar belangrijker is dat het basiskamp te dicht bij Everest ligt om van daaruit een goed uitzicht op de berg te geven. Met de helikopter mogen we over EBC vliegen en dan landen bij Kalapatthar.

Kalapatthar wordt vaak het uitzichtpunt voor Everest genoemd. Het is gewoon de prachtigste plaats om Mt Everest en zijn naburige pieken te zien! Het panoramische uitzicht is niet van deze wereld. Als de helikopter landt, krijgen we, afhankelijk van de weersomstandigheden, 10 of 15 minuten de tijd om de adembenemende schoonheid van de omgeving in ons op te nemen en die unieke foto’s te maken. Ik weet dat het niet lang klinkt, maar langer op zo’n grote hoogte zijn zou onze gezondheid schaden. In tegenstelling tot de trekkers. hebben we geen dagen besteed aan acclimatiseren op de route. En natuurlijk is er de helikopter om rekening mee te houden – die houden er ook niet van om te lang op grote hoogte te blijven!

Dat gezegd hebbende, is het voor iedereen (en de heli) volkomen veilig voor korte periodes.

Hoe zit het met het Ontbijtgedeelte? Krijgen we ontbijt op de berghelling?

Hoewel het heerlijk zou zijn om in de sneeuw te picknicken of op ruige rotsen te zitten, is het een beetje onpraktisch.

In plaats daarvan landt de helikopter bij ofwel Hotel Everest View ofwel Kongde Lodge voor het ontbijt. Beide plaatsen hebben een prachtig uitzicht op de bergen, waaronder Mount Everest. Er wordt ongeveer 30 minuten gegeven voor het ontbijt (daar is dat hoge hoogte-ding weer!).

Wat moet ik nog meer weten over deze reis?

Beste tijd voor Everest basiskamp heli tour:

De hele ervaring duurt ongeveer vier (4) uur van Kathmandu naar Kathmandu, afhankelijk van het weer.

Als het slecht weer is wordt de vlucht geannuleerd – het heeft geen zin te gaan bij nul of weinig zicht. De vlucht wordt opnieuw gepland, waarschijnlijk voor de volgende dag. Is er meer vertraging of past het niet in je reisschema, dan wordt een terugbetaling gegeven.

Laat me de tijd die je aan de reis besteedt uitsplitsen: –

  • Vlieg van Kathmandu naar Lukla. Stop om bij te tanken en voor de eerste van een heleboel schitterende fotomomenten!
  • Vlieg van Lukla naar Pheriche waar de groep in tweeën wordt gesplitst. Heb je een besloten, en kleiner gezelschap, dan hoef je niet in Pheriche te stoppen.
  • Pheriche naar Kalapatthar. Land 10 tot 15 minuten voor nog meer jaw-dropping foto’s.
  • Vlucht van Kalapatthar naar Hotel Everest View of Kongde Lodge. Land voor ontbijt – ongeveer 30 minuten.
  • Vlieg terug naar Kathmandu, waarbij je zo nodig weer in Lukla stopt om bij te tanken.

Beschikbaarheid:

Als je de hele helikopter huurt, kun je zelf een datum kiezen. Voor gecharterde tochten moet je zoeken naar een tocht met gegeven vertrekdata. Helikoptertochten naar het Everest Base Camp worden steeds populairder, zodat er nu meerdere vertrekken in een week zijn, vooral in het hoofdseizoen (lente en herfst). Als je een gecharterde tocht boekt, vraag dan hoeveel mensen er op de vlucht zijn, want de kosten weerspiegelen het aantal passagiers – d.w.z. minder passagiers, meer kosten per persoon; meer passagiers, minder kosten per persoon.

Vergunningen:

Hoewel we geen trekking doen, landen we in het Sagarmatha Nationaal Park en moeten we dus de toegangsprijs betalen. Dit kost ongeveer USD25 per persoon. Het is het gemakkelijkst om deze vergunning in Lukla op de heenweg te kopen.

Ontbijt:

Maak je geen zorgen over het eten – dat is niet de hoofdattractie! Terwijl je nipt van warme thee of koffie, staar je naar het uitzicht op de Everest en de omringende bergen. Waar anders krijg je zo’n uitzicht bij je ochtendkoffie? Ik moet erop wijzen dat beide hotels luxe hotels zijn – Hotel Everest View is een van ’s werelds hoogste vijf-sterren hotels (toepasselijk, niet?). Kondge Lodge maakt deel uit van een plaatselijk gevestigde luxe resort groep.

De Uitzichten:

Behalve ‘breakfast with a view’ moet het hoogtepunt Kalapatthar zijn, waar de uitzichten op de Mount Everest ronduit verbluffend zijn. Omdat je het dichtst bij Everest kunt komen zonder mee te doen aan een klimexpeditie, kun je je alleen maar een voorstelling maken van het landschap. De werkelijkheid voldeed zeker aan mijn dromen!

Je krijgt ook de kans over het Everest Base Camp en de Khumbu gletsjer te vliegen, een naam die welbekend is in klimkringen. De delen van de ijsval tussen Everest Base Camp en Camp 1 maken duidelijk hoe aangenaam het is om dit wonder der natuur van bovenaf te zien.

Als je je eigen helikopter kunt huren is het mogelijk nog enkele andere sightseeing ervaringen aan de totale tocht toe te voegen. De meest populaire is het Goyko meer, dat eigenlijk een serie van verschillende hooggelegen meren is. Ook Pikey Peak en Dudh Kunda zijn de moeite van het bekijken waard. Natuurlijk zijn deze ‘extra’s’ alleen mogelijk op privé-verhuur en als het weer geschikt is.

Gids:

Je piloot is je gids! Maar als je de hele helikopter huurt, kun je een plaats toewijzen aan een gids of een fotograaf. Een gids kan je meer informatie geven over de bergen en de fotograaf legt je herinneringen voor altijd vast, en professioneel.

Hoogteziekte:

Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is dat je tijdens deze korte tocht last krijgt van hoogteziekte, kunnen sommige pechvogels toch ongemak ondervinden. Wees gerust, elke helikopter heeft zijn eigen zuurstofvoorraad voor noodgevallen.

Wat te dragen:

Warme kleren zijn een must voor de keren dat je uit de helikopter bent! Op z’n minst een windjack en een donsjack. Donsjassen kun je in Kathmandu huren. Vergeet ook je warme handschoenen en muts niet en iets verstandigs aan je voeten! Als je geen trekkingschoenen hebt, dan op z’n minst een goed paar sportschoenen en bijbehorende sokken!

Samenvatting

Als je niet van trektochten houdt, of om wat voor reden dan ook wandelen moeilijk vindt, dan kan de helikoptervlucht naar het Everest Basiskamp perfect voor je zijn. Zelfs als je, zoals ik, wel van trektochten houdt, is dit een heel andere ervaring en kijk op de Himalaya. Een uitzicht vanuit vogelperspectief!

Evenzo, als je niet veel tijd hebt, wat is er dan beter dan deze korte tocht? En al is het misschien kort, de herinneringen die het oplevert gaan een leven lang mee. Woorden 1.386