Het Tomatina Festival Spanje; Doe mee aan ’s werelds Grootste Tomatengevecht!

Het ‘La Tomatina’ Tomatenfestival Spanje; Alles om te weten en hoe je je bezoek plant!; Alles om te weten en hoe je je bezoek plant!

BIJGEWERKT OP 202 APRIL2. La Tomatina Festival Spanje werd in 2021 afgelast vanwege COVID-19, maar het gaat volgend jaar weer van start – La Tomatina Festival 2022 gaat door! Daarom heb ik hieronder alle vragen beantwoord die je nodig hebt, zodat je je bezoek ook kunt plannen.

TLDR? La Tomatina Festival in Spanje is een een-jaarlijks festival in een klein stadje in de buurt van Valencia (Bunol). Gedurende 1 uur midden op de dag vervoeren vrachtwagens 120 ton tomaten. 20.000+ mensen (van wie velen erg dronken zijn!) houden een reusachtig tomatengevecht. Als de toeter klinkt, is het afgelopen, en komen de slangen om de boel schoon te spoelen. Wat is er niet om van te houden toch!

Wat is de Tomatina Festival in Spanje?

Het is eigenlijk een krankzinnig festival waarbij tot 100, 000 mensen in een stad samenkomen om een dag lang tomaten naar elkaar te gooien. De hele stad krijgt rode vlekken

Waar wordt het La Tomatina Festival Spanje precies gehouden?

Het ligt maar 30 km van de Middellandse Zee, in een klein stadje dat Bunol heet, 40 km ten westen van Valencia, vlak voor de oostkust van Spanje.

Wanneer is elk jaar het La Tomatina festival?

Het wordt elk jaar gehouden op de laatste woensdag in augustus, tijdens een week van feesten in de stad.

Heb ik een ticket nodig om het Tomatina Festival in Spanje te doen?

Sinds 2013 heb je inderdaad een ticket nodig om het festival binnen te gaan. Dit is het gevolg van hoe populair het evenement werd, toen er in 2012 meer dan 50.000 aanwezigen waren! Nu is het dus beperkt tot 22.000.

Je kunt hier kaartjes kopen voor 10 euro: https://www.tomatofestivalspain.com/. Maar ze zijn vaak uitverkocht, wat betekent dat je een 1/2 dagtocht vanuit Valencia moet boeken, inclusief transfers/hotels enz.

Is het Tomatina Fesival veilig?

Het is er druk, en er zijn veel toeristen. Zakkenrollers kunnen veel voorkomen. Het is veilig in die zin dat je waarschijnlijk geen slachtoffer zult worden van gewelddadige criminaliteit, maar verwacht veel rondsluipende, dronken mensen en gek gedrag! Het beste kun je je waardevolle spullen, ook je portemonnee, in het hotel laten en met een open geest gaan!

Hoe kom je in Bunol?

Waarschijnlijk is alle accommodatie in Bunol uitverkocht, zoals gewoonlijk. Dus slapen de meeste mensen in Valencia en stappen ’s morgens over naar Bunol, en ’s avonds weer terug naar Valencia.

Valencia naar Bunol:

  • Rijden – huren en de 40 minuten rijden (dat betekent echter geen alcohol!).
  • Bus – De bus doet er ongeveer een uur over. Bussen #265a, #265b, en #2 brengen je er vanuit Valencia. Ongeveer $10, of equivalent, voor de retourrit.
  • Trein – Dezelfde prijs als de bus, dezelfde duur. Trein nummer C3 uit Valencia brengt je erheen.

Hoe werkt La Tomatina?

Om 10 uur ’s morgens proberen de mensen een vette paal te beklimmen om bovenaan een ham te bemachtigen.

Rond een uur of 11 stoot iemand de ham naar beneden, het schot gaat de lucht in en het gevecht begint. Vrachtwagens komen binnen met tomaten, die ze naar de Plaza del Pueblo brengen en de mensen gaan een uur lang uit hun dak. 60 minuten later schieten ze weer een schot in de lucht, wat het einde aankondigt. De waterkanonnen komen binnen en spuiten het plein (en de mensen) plat, de plaats ongerept achterlatend. Perfect!

Vrouwen wilden graag meedoen aan de Bunolfeesten, maar dat werd niet toegestaan. Toen zagen in 1945 een paar vrouwen een groentekar en begonnen tomaten naar de mensen te gooien als protest De politie verwijderde ze, maar het volgende jaar kwamen meer mensen en deden hetzelfde. De rest is geschiedenis!