Hoe leer je talen en nuttige zinnen voor op reis?

We weten allemaal dat mensen graag reizen. Zelfs degenen die dat niet doen moeten minstens af en toe reizen. Zowel binnen als buiten je eigen land. Nu, als je buiten je land reist, is de officiële taal van dat land misschien niet de taal die jij spreekt.

Je komt bijvoorbeeld uit Canada, waar de meeste mensen Engels spreken. En je reist naar Brazilië, waar de mensen meestal Portugees spreken. Om met mensen om te gaan en van de plaatselijke bevolking te kopen, moet je een paar handige zinnen kennen in de meest gesproken taal van dat land. Zinnen als: ‘Ik ga naar…’ ‘ Spreekt u (…)’ enz. Hieronder staan dus negen snelle manieren om vreemde talen en handige zinnen voor op reis te leren. Lees verder, en je komt meer te weten over het beheersen van de nuttige zinnen.

Imiteer de tonen en geluiden van de taal

Dit kan op twee manieren. Als je al gereisd hebt, kun je verbeteren hoe je het dialect spreekt door de toon en het accent van de plaatselijke bevolking op te merken. Herhaal ze in je hoofd en let op de cadans van de spreker. Doe dit keer op keer, en je zult je verbetering merken. Als je nog niet gereisd hebt, helpt het kijken naar een buitenlandse show (zoals hierboven besproken) je om de toon en het accent van het dialect te herkennen, en misschien begin je zelfs al met het juiste accent te spreken voordat je er bent.

Neem een taalles

Als je besloten hebt te gaan reizen, is het nemen van een vreemde talencursus waar je woont belangrijk. Er zijn veel leerplatforms waar je uit kunt kiezen. Mensen gaan gewoonlijk voor populaire online taaldiensten zoals preply of italki. Deze twee zijn echter concurrenten, vandaar dat je zinnen hoort als ‘preply vs italki’. Hieronder staan drie grote verschillen tussen preply en italki.

  • Preply is duurder (kost ongeveer $4-$40. Italki is goedkoper (kost ongeveer $4-$30
  • Je kunt kiezen uit meer dan 50 talen op preply. Italki heeft een groter aanbod aan talen. Ongeveer 150+
  • Docenten betalen een hogere commissie op preply. Tussen 18-33%. Op italki is de commissie lager. Rond de 15%

Zoek dus het beste online leerplatform dat bij je schema past en begin met leren. Zorg er ook voor dat je een vreemde taal app downloadt voor vreemde dialectzinnen en woorden. Deze kun je meenemen op reis en gebruiken wanneer je vastzit.

Voel je niet in verlegenheid gebracht als je een nieuwe taal spreekt

Als je een taal begint te leren, voel je je beschaamd als je hardop spreekt. Dat komt omdat je geen accent hebt, dus je eigen woorden klinken grappiger of anders dan de rest. Maar dit hoeft je er niet van te weerhouden om hardop te oefenen. Dit zal je accent verbeteren en de plaatselijke bevolking vertederen als je uiteindelijk op reis gaat; sommigen zijn misschien zelfs bereid om je meer van de taal te leren. Hierdoor zul je meer uitblinken in het spreken van de plaatselijke taal.

Kijk programma’s met ondertitels in een vreemde taal

Onderzoek heeft aangetoond dat televisie een rol speelt bij het leren van talen. En het niveau waarop individuen leren door te kijken is bijna gelijk aan het leren door te lezen. Individuen die naar buitenlandse televisieprogramma’s kijken zijn meestal beter in het spreken en lezen van die buitenlandse zinnen.

Door naar deze shows te kijken kun je meer leren dan alleen de taal; je kunt ook het accent leren. Er zijn nu Engelse shows nagesynchroniseerd of ondertiteld in andere buitenlandse dialecten zoals Spaans, Portugees, Frans, enz.

Lees een krant of tijdschrift in de vreemde taal

Het verkrijgen van buitenlandse kranten of tijdschriften – op papier of als soft copy, is niet moeilijk. Je kunt ze lezen en kijken of er een vertaling is van het woord, de zin of het zinnetje dat je niet begrijpt. Mettertijd zul je merken dat je steeds beter wordt in het lezen van volledige artikelen zonder dat je een vertaling nodig hebt.

Gebruik een vreemdetalenlexicon

Je kunt een buitenlands woordenboek hebben dat ook een thesaurus of lexicon bevat. Of in een reisgids. Deze reisgidsen hebben gewoonlijk een woordenlijst achter in het boek. Dit helpt bij het onthouden van eenvoudige woorden als ‘Ja’ ‘, Nee’, enz.

Probeer te denken in de vreemde taal die je leert

Dit klinkt grappig, nietwaar? Maar het werkt. Als je probeert in de tong te denken, ben je aan het leren, wat je leerproces helpt versnellen. Je kunt dan de woorden waar je problemen mee hebt opschrijven en opzoeken voor een beter begrip.

Als je bijvoorbeeld aan het bakken bent, denk dan aan wat je aan het doen bent, en als je merkt dat je niet weet hoe je ‘Suiker’ moet zeggen. Je kunt dat woord noteren op papier of in een kladblok op je telefoon. Ik raad je aan je telefoon te gebruiken, omdat je meer bij je hebt dan dat papier. Noteer dat woord of die woorden, en zoek ze op.

Sticky Notes hebben met zinnen of zinnen in een vreemde taal

Je kunt deze methode gebruiken als je het moeilijk vindt om bepaalde woorden te onthouden. Schrijf ze op in dat vreemde dialect en plak ze in de voorwerpen. Dit kan alleen werken met gewone huishoudelijke voorwerpen of vaste dingen. Je kunt je plakbriefje op je mes, deur voor de keuken, enz. plakken. Doe dit consequent voor je reis. Je kunt ook oefenen met geliefden, want die kunnen je helpen om je vergeten woorden te herinneren.

Begin met schrijven in een vreemde taal

Na al je lezen, kijken en denken in die vreemde taal is schrijven belangrijk. Ik bedoel niet zinnen of één of twee eenvoudige zinnen, ook al is dat de eerste stap. Maar complexere zinnen van wat je geleerd hebt. Als je fouten hebt, zoek ze op, maak de correcties, en blijf schrijven tot je spreekt en schrijft.

De voordelen van het kunnen schrijven in een vreemde taal zijn talrijk. Je kunt gemakkelijk omgaan met de plaatselijke bevolking. Ze zullen vriendelijker tegen je zijn, vooral als ze merken dat je ook in hun taal kunt schrijven.

Je zult niet snel vergeten wat je geleerd hebt. Als je alles wat je in die taal leert opschrijft, is de kans kleiner dat je het vergeet dan wanneer je het uit je hoofd leert zonder het op te schrijven.

FAQS

Waarom moet ik een vreemde taal leren voordat ik op reis ga?

Ja, in het begin lijkt het misschien niet veel voor te stellen, maar het leren van de taal van het land waar je naartoe gaat geeft je voordelen. Zoals gemakkelijk bewegen, het is de cultuur begrijpen, mooie lokale plekjes verkennen, lekker eten, enz.

Zijn er taalcursussen voor beginners?

Ja. De meeste online leerplatforms hebben cursussen voor beginners met ervaren docenten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over taalervaring voordat je op reis gaat.

Hoe snel kan Ik leer een vreemde taal?

Dat hangt van veel factoren af. Je kunt er waarschijnlijk twee maanden boven doen om een dialect te leren als je genoeg tijd investeert, als de taal vrij eenvoudig is.