Hoe Plitvice Nationaal Park, Kroatië te bezoeken

 

Hoe Plitvice Nationaal Park, Kroatië te bezoeken

Plitvice Nationaal Park is het mooiste nationale park van heel Kroatië. En een bezoek aan de Plitvice meren zou helemaal bovenaan je Kroatië bucket list moeten staan. Maar ondanks het feit dat het inderdaad Kroatië’s nummer 1 toeristische attractie is, met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar, is het ook zo dat de enorme aantallen die Dubrovnik en Hvar bezoeken zelden de moeite nemen om de schitterende Plitvice meren te bekijken.

Dus om te proberen aan die waanzin een eind te maken, en er zeker van te zijn dat jullie er ook komen kijken, hier een gids voor een bezoek aan de Plitvice meren.

Als je een dagtocht naar de Plitvice Meren wilt boeken, kan dat hier:

De Plitvice Meren

De mooiste plek in Kroatië. De Plitvice Meren en het Plitvice nationaal park bestaan uit 16 meren. Deze meren zijn verdeeld over de Bovenmeren en de Benedenmeren, met in totaal 92 watervallen bezaaid om de schoonheid nog te vergroten.

De reden dat het Plitvice Nationaal Park zo beroemd is, is te danken aan de minerale inhoud van de 16 meren. Daardoor variëren de meren van diep turkoois tot elektrisch blauw, het is spectaculair. En de Kroatische autoriteiten hebben een prachtig netwerk van paden en wandelpaden aangelegd, zodat je de hele schoonheid vrij kunt verkennen.

Het Plitvice Nationaal Park is ook UNESCO werelderfgoed (sinds 1979), dus dat trekt nog meer toeristen. Als je in de Europese zomer bezoekt, verwacht dan drukte!

Waar ligt het Plitvice Nationaal Park?

Het Plitvice Nationaal Park is een beetje lastig te bereiken, eerlijk gezegd. MAAR het is SCHITTEREND mooi. Dus het is de moeite waard. ongeveer 230 km

 • Split ligt op 240 km, dus ongeveer 2,5 uur rijden.
 • Vanuit Zagreb is het 130 km, dus 2 uur rijden, of minder
 • Zadar ligt op 130 km, dus weer ongeveer 2 uur.
 • Vanuit Dubrovnik is het 5 uur rijden enkele reis, en dus niet haalbaar als dagtocht

Hoe kom je in het Plitvice Nationaal Park?

Je bezoekt Plitvice in het algemeen vanuit 3 plaatsen. Zagreb, Split en Zadar. Je kunt het ofwel zelfstandig bezoeken, ofwel door een rondreis te boeken.

Tochten naar Plitvice

Dagtochten zijn mogelijk vanuit elk van deze bestemmingen, en zijn de beste manier om Plitvice te bezoeken.

Vanuit Zadar kost een dagtocht naar Plitvice ongeveer $69. JE KAN HET HIER ZIEN.

Vanuit Zagreb kost een tocht naar Plitvice ongeveer $130. JE KUNT HET HIER ZIEN.

En vanuit Split kost een tocht naar Plitvice ongeveer $ 110. JE ZIET HET HIER.

Zelfstandig reizen naar de Plitvice Meren

Ik boekte geen rondreis. Ik was blut. Dus huurde ik een auto en reed hierheen vanuit Split. Tegen de tijd dat ik de auto huurde, benzine betaalde en de entree voor het Plitice Nationaal Park betaalde, zou het waarschijnlijk goedkoper voor me geweest zijn om gewoon een rondleiding te boeken. Foutje van de schooljongen.

Kun je Plitvice Meren bezoeken vanuit Dubrovnik?

In één woord: nee. Het is 5 uur rijden elke kant op, dus het zou alleen al 10 uur in de auto of bus zijn!

Het Plitvice Nationaal Park; Een overzicht

Eerst en vooral is het groot! Draag dus goed schoeisel, en maak je klaar om wat stappen te zetten. Zoals ik al eerder zei, is de gemakkelijkste manier om aan Plitvice te denken, dat het verdeeld is in het bovenste deel en het onderste deel (en dan met een 3e deel dat rond het Procasnsko meer loopt).

Er zijn 4 officiële wandelroutes in het park, en ze zijn verdeeld in 7 programma’s (verwarrend, ik weet het). De kaart toont je deze als je binnenkomt, en het is allemaal een beetje stressvol om eerlijk te zijn. Je wilt niets missen, dus is het moeilijk kiezen. Maar maak je geen zorgen. Ik ben er ook!

De programma’s zijn als volgt onderverdeeld:

 • Beginnend bij Ingang 1: Programma’s A (3,5 km 2 uur), B(3 uur en 4 km) en C (5 uur en 8 km).
 • Starten vanaf Ingang 2: Programma’s E (2 uur en 5km), F (3 uur en 5km) en H (5 uur en 9km). OPMERKING: Dit zijn A,B,C in omgekeerde volgorde).
 • K is een wandeling door het hele park. 18 km. Dit betekent geen pendeldiensten en geen boot.

A,B,C E, F en H zijn eenrichtingswandelingen. Bij elke wandeling kun je dan kiezen om de boot of de shuttle terug naar de ingang te nemen (of te lopen!). Met K kies je om het hele stuk te lopen.

De beste route?

Idealiter wil je het geheel zien. Dus K is het beste!

Als je geen 18 km trektocht wilt doen. Programmeer dan C vanaf ingang 1 en dan H vanaf ingang 2. Je kunt de pendeldiensten gebruiken en komt uit op niet al te veel meer dan 10 km.

Als je in tijdnood zit, zul je moeten kiezen tussen de Upper Lakes of Lower Lakes. Als je moet kiezen, ga dan Upper.

Plekken die je niet mag missen bij een bezoek aan Plitvice Nationaal Park

De Veliki Slap waterval zelf

Het uitzichtpunt van Veliki Slap

Hoeveel kost Plitvice Nationaal Park:

Tickets voor Plitvice variëren naargelang het tijdstip van je bezoek.

 • Januari tot maart: 80kn ($10USD)
 • April/mei: 180kn ($25)
 • Juni tot september 300kn ($40)
 • oktober tot december 80kn

Plitvice Meren Openingstijden:

Net als de toegangsprijzen voor Plitvice variëren de openingstijden van het Plitive Nationaal Park naargelang het seizoen.

 • Zomer; 7 uur ’s morgens – 8 uur ’s avonds
 • Winter: 8 uur – 16 uur
 • Herfst (Fall): 8 uur – 19 uur
 • Lente: 7 uur ’s morgens – 7 uur ’s avonds

Wat is de beste tijd om de Plitvice Meren te bezoeken?

Dit is een lastige! De beste tijd om het Plitvice Nationaal Park te bezoeken, wat schoonheid betreft, is de Europese zomer. MAAR daarmee krijg je ook tienduizenden andere mensen! De wandelpaden zijn propvol, het weer is heet EN er valt minder regen, zodat de watervallen niet zo indrukwekkend zijn.

Al die dingen in aanmerking genomen is, zoals vaak het geval is, de beste tijd om de Plitvica Meren te bezoeken het ‘schouder seizoen’. Dat is het seizoen dat de zomer verbindt met de lente en de herfst. Vooral de lente is geweldig voor de waterstanden voor de watervallen.

Ook de winter kan spectaculair zijn. Koud, maar je kunt geluk hebben en een laagje sneeuw over het hele park zien. Prachtig.

Welke ingang gebruik ik?

Boek je een rondreis naar de Plitvice meren, dan hoef je je hierover geen zorgen te maken. Maar ga je hier zelfstandig heen, dan zijn er 3 ingangen naar het Plitvice Nationaal Park.

Ingang 1, Ingang 2 en de Florapoort

Welke ingang is het beste?

Als je je kaartjes vooraf boekt, moet je ze hoe dan ook bij ingang 2 ophalen. Daarna kun je naar binnen gaan waar je maar wilt. De beste ingang is ingang 1. De manier waarop het uitkijkpunten- en loopbrugsysteem werkt, betekent dat je zo een betere ervaring hebt bij het binnengaan.

Kun je zwemmen bij de Plitvice Meren?

Nee. Je kunt niet zwemmen bij de Plitvice meren. MAAR je kunt er wel zwemmen als je het Krka Nationaal Park bezoekt, dus ga erheen!

Welke route moet je nemen op de Plitvice Meren:

Als je eenmaal in het park bent, moet je kiezen welke route je wilt nemen.

In wezen heb je 3 keuzes:

 • De oostelijke route ‘E’ (2-3 uur):
 • De westelijke route ‘F’ (3-4 uur)
 • Of je kunt ze beide combineren (5-6 uur)

Oostelijke route:

De oostelijke keuze is ingewikkelder, persoonlijker. Je hebt veel wandelpaden die door kleinere watervallen kronkelen. Je loopt rond enorme kleurrijke meren en over de hele route ben je dicht bij de natuur.

Westelijke route

De westelijke keuze, ‘F’, gaat meer over grootsheid.

Je krijgt uitzichten vanaf hogere punten, met uitzicht op enorme meren. Hier krijg je de grootste waterval in het meer te zien. Over het algemeen zijn de uitzichten meer ontzagwekkend, maar zonder het gevoel van dichtbij en persoonlijk.

De beste route bij Plitvice?

Mijn advies zou zijn om beide te doen, eerst ‘E’ dan ‘F’ erna.

Hoewel het park suggereert dat je er 4 of 5 uur over doet, kun je het, als je bereid bent te zweten, in ongeveer 3 uur of zo doen. En nog tijd overhouden om het adembenemende landschap in je op te nemen.

Trek je mars maar op als er niets in de buurt is! Het was een vermoeiende dag, maar een van de beste dagen van mijn Europese avontuur tot nu toe. Een echt hoogtepunt van Kroatië.

Hoe lang moet je in Plitvice Meren doorbrengen?

Je moet een halve dag uittrekken voor het Plitvice Nationaal Park.

Als je de dubbele route doet, stelt het park 4-5 uur voor. Voor mij was het sneller. De reden dat ik zo snel ging was dat ik ambitieus zowel Plitvice als Krka nationaal park op één dag wilde zien, dus met mijn 4 uur in het Plitvice nationaal park betekende dat dat ik tegen 14 uur op weg was naar Krka!

Laatste gedachten over een bezoek aan de Plitvice Meren?

Een bezoek aan de Plitvice meren was het hoogtepunt van mijn tijd in Kroatië. Er zijn zoveel dingen te doen in Dubrovnik maar het is er zo druk. Terwijl Plitvice me versteld deed staan. Ik deed het allemaal zelfstandig, en dat was een beetje een vergissing. Ik had een tour moeten boeken en de stress wegnemen. Jullie kunnen hier hetzelfde doen. Geniet ervan:

Boek hier een rondreis naar de Plitvice meren: