Hoe Uluru te bezoeken, en Moet je Uluru beklimmen (nee, is het antwoord!)

Hoe Uluru te bezoeken in 2022 & Moet je hem beklimmen?

Uluru (Ayer’s Rock) is een van de belangrijkste trekpleisters van elke rugzaktocht in Australië. Je moet bij deze echter je strepen verdienen, want hij ligt in het midden van bloody nowhere. Hoewel iedereen die Oz bezoekt het schijnbaar wil zien, haalt slechts een klein deel van de backpackers het elke keer, gewoon omdat het zo’n missie is om het te bezoeken. Toen ik er was, had het voor mij een enorme prioriteit en het kostte me misschien een bom duiten, maar het was het meer dan waard. Laten we eens kijken naar je mogelijkheden om Uluru te bezoeken:

TOP-TIP! Je kunt een 15 minuten durende helikoptervlucht rond Uluru maken voor minder dan $ 115! Reserveer van tevoren, want het verkoopt uit. BEKIJK HET HIER.

Hoe kom je bij Uluru

Er zijn twee manieren om Uluru (Ayers Rock) in Australië te bezoeken.

Of je brengt je eigen vervoer mee, of je doet het niet.

Openbaar vervoer:

Vanaf de oostkust of de westkust (Perth, Sydney, Melbourne enz.) moet je vliegen, ofwel naar Alice Springs Airport (5 uur van de rots) of naar Uluru airport (15 km van de rots, maar alleen Qantas vliegt en het is erg prijzig). Deze vluchten zijn niet goedkoop, goedkope vliegtickets naar Uluru bestaan niet, dus bereid je voor op meer dan $ 500 voor de retourvluchten. Auw!

Wat ik deed:

Vloog van Sydney naar Alice Springs en boekte een 3-daagse rondreis die me in Alice Springs oppikte, dit is een gebruikelijke keuze en als je geen eigen vervoer hebt ook het gemakkelijkst.

Met eigen vervoer:

Ayers Rock ligt ruwweg in het centrum van Australië. Het ligt op ongeveer 1800 km van Adelaide, Melbourne, Sydney, Brisbane, Darwin en Perth. Rijden om Uluru vanuit het oosten te bezoeken kost ongeveer 4 dagen, dus wees voorbereid. Rechtstreeks vanuit Sydney bijvoorbeeld, in perfecte omstandigheden, vergt 35+ uur rijden, dus op rijdagen van 9 uur, is dat 4 dagen!

Vul benzine bij en bij elke beschikbare gelegenheid en zorg dat je proviand hebt. Elk jaar sterven er mensen door gebrek aan voorbereiding. Als je eenmaal in Alice Springs bent, is het een wandeling in het park.

Overal van rond Sydney zou ik aanraden de great ocean road te nemen en via Melbourne en Adelaide te gaan. Geef jezelf hiervoor ongeveer 5 dagen.

Moet je Uluru beklimmen?

Naar mijn mening absoluut niet. Uluru is een heilige plaats. De Aboriginal eigenaars vragen je hun wet te respecteren en hem niet te beklimmen. De klimroute is een heilig pad van spirituele betekenis dat alleen door enkele Aboriginal mannen bij speciale gelegenheden genomen wordt. Ik koos er zeker voor hem niet te beklimmen.

Er is echter geen wet tegen het beklimmen van Uluru. Dus uiteindelijk is het je eigen keus. Uluru is 348 meter hoog (dat is een gebouw van 95 verdiepingen). Het klimpad is ongeveer 1,6 km lang en kan behoorlijk verraderlijk zijn. Het eerste deel heeft een ketting om je aan vast te houden. Het is een erg inspannende klim (de meeste van de 35 sterfgevallen op Ayers Rock waren te wijten aan hartaanvallen) en het duurt ongeveer twee uur om te voltooien. Als je fit bent zou ik zeggen: een half uur omhoog, een half uur over de top, wat tijd erboven en de weg naar beneden.

Ook de mogelijkheid om Uluru te beklimmen is vaak gesloten wegens harde wind, te hoge temperaturen enz. dus haal je hart niet op om naar boven te gaan. Vaak is het niet eens mogelijk. O, en de Australische regering heeft het er toch al over om alle klimmen te verbieden. Dus dit alles kan binnenkort hoe dan ook een betwistbaar punt zijn!

In plaats daarvan kun je om de hele rots heen lopen, de ‘basiswandeling’ is ongeveer 10 km en duurt ongeveer 3 uur. Neem wel voldoende water en zonnebrandcrème mee.

Moet je Uluru beklimmen?

2022 EDIT. Je kunt Uluru niet meer beklimmen, en terecht.

Waar ligt Uluru?

Precies klappertandend in het midden van Australië. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Alice Springs, 500 km verderop.

Wanneer is de beste tijd om Uluru te bezoeken?

Wil je alleen de Rots zien, dan is de Australische winter de beste tijd (april tot oktober), want de temperatuur is koeler en het tropische klimaat is droger. Het gebied wordt vaak geteisterd door miljoenen vliegen (letterlijk, het is gek). Maar in de Ozzie winter zijn er veel minder.

Dat gezegd hebbende, ik ging op het hoogtepunt van de zomer, dus het was 40 graden in de schaduw! Maar nog steeds geweldig. Ongeacht wanneer je gaat, zonsondergang en zonsopgang bij Uluru zijn twee verbazingwekkende bezienswaardigheden om te aanschouwen. Het is werkelijk betoverend.

Dingen om te doen rond Uluru

Kata Tjuta (ook bekend als “The Olgas”) is een verzameling van 36 rotskoepels van verschillende grootte, 36 km ten westen van Uluru.

Hier kun je de ‘Valley of the Wind’s Walk’ maken. De wandeling bestaat uit een enkel pad naar het eerste uitkijkpunt. Vanaf dit punt gaat de wandeling verder Kata Tjuta in, waar een lusvormig pad je naar het tweede uitkijkpunt brengt; de wandeling duurt in totaal ongeveer 3 uur, dus laat de slippers thuis jongens.

Ok, mensen, dat is Uluru bezoeken voor jullie. Ik had er een geweldige tijd, maar het is zeker niet goedkoop. Met de sterkte van de Australische dollar kijk je, zonder eigen vervoer, tegen minimaal $700 aan om het te bezoeken (vluchten inbegrepen). Maar het is het zeker waard. Het was al een droom van me geweest om Uluru te bezoeken en dit was missie volbracht.