Hoeveel landen in Zuid-Amerika? 12 + 3 afhankelijkheden

Hoeveel landen in Zuid-Amerika?

Er zijn 12 landen in Zuid-Amerika. Als je wilt weten hoeveel landen er in de wereld zijn, klik dan hier.

Op mijn reis naar elk land ter wereld, bracht ik persoonlijk ruim een jaar door om het ‘Supercontinent’ (aka ‘De Amerika’s’) te doorkruisen. De Amerika’s omvatten twee van de 7 continenten; Noord-Amerika & Zuid-Amerika. Als je wilt weten hoeveel landen Noord-Amerika telt, zijn het er 23 (klik op de link om te lezen wat ze zijn). Maar nu is het tijd om naar hun zuiderburen te kijken en te zien hoeveel landen er zijn in Zuid-Amerika, het 4e grootste continent.

Welke landen liggen in Zuid-Amerika?

Zoals ik je in het begin al vertelde zijn er 12 landen, maar ook een paar afhankelijke gebiedsdelen, waar ik later op kom. Brazilië is gemakkelijk het grootste land, het heeft meer dan 50% van zowel het land als de bevolking op het continent. Een ander land op de lijst dat interessant is, is Suriname; het ligt dan wel in Latijns Amerika, maar het is de enige plaats hier waar Nederlands de officiële taal is, het land is piepklein, met een bevolking van nog geen half miljoen mensen. Hier is een lijst van de 23 landen in Zuid-Amerika:

 1. Argentinië
 2. Bolivia (thuisbasis van de beroemde ‘Death Road fietsroute’)
 3. Brazilië
 4. Chili
 5. Colombia
 6. Ecuador (mis het mountainbiken van de Cotopaxi vulkaan niet als je hier bent!)
 7. Guyana
 8. Paraguay
 9. Peru
 10. Suriname
 11. Uruguay
 12. Venezuela

Hoe zit het met afhankelijke gebieden in de regio? Is Frans Guyana geen land?

Vaker wel dan niet, wanneer ik deze lijsten maak, zijn de landen vrij rechtlijnig. De echte discussie komt bij de beslissing welke afhankelijke gebieden we opnemen als deel van het continent, en vervolgens of we ze eigenlijk als soevereine staten moeten zien. Klik hier om je mijn definitie van betwiste/afhankelijke gebieden voor de geest te halen – het is de moeite van het lezen waard, want je krijgt te zien hoe we bepaalde plaatsen op de kaart categoriseren.

In Zuid-Amerika zijn er 3 afhankelijke gebieden, die zijn;

Frans Guyana (Frankrijk)

Frans Guyana is geen land. Het is een overzees gebied van Frankrijk. Frans Guyana, en zijn hoofdstad Cayenne, ligt in het noordoostelijk deel van het continent, naast Guyana en Suriname, die beide landen zijn, nadat ze officieel onafhankelijk waren geworden van respectievelijk de Britten & de Nederlanders.

De Falkland Eilanden (VK)

De Falklands zijn een zelfbestuurd Brits Overzees Gebiedsdeel. Argentinië betwist nog steeds het Britse eigendom en beweert dat het aan hun natie zou moeten toebehoren. De archipel bestaat uit honderden kleine eilandjes, waar veel vogelsoorten en een enorm aantal schapen leven.

South Georgia and the South Sandwich Islands (VK)

De eilanden maakten tot 1985 deel uit van De Falklandeilanden. Het is een Brits Overzees Gebiedsdeel, maar interessant is dat er geen permanente bewoners zijn. De niet-permanente bewoners bestaan uit wetenschappers en onderzoekers.

En tenslotte…..wat dacht je van Paaseiland?

Als thuisbasis van de wereldberoemde stenen beelden die de gezichten van voorouders in het verleden voorstellen, is Paaseiland het meest afgelegen bewoonde eiland op de planeet, maar helaas is het geen land, en ligt het zelfs niet in Zuid-Amerika. Het blijft deel uitmaken van Chili, en valt eigenlijk onder de lijst van Pacifische Eilandstaten, die tot Australazië/Australisch continent behoren.

Gedachten over het aantal landen in Zuid-Amerika?

Er zijn 12 landen en 3 afhankelijkheden in Zuid-Amerika. Zuid-Amerika is veel eenvoudiger dan hoeveel landen er zijn in Afrika, of Europa bijvoorbeeld. Zijn jullie het daarmee eens? Laat me weten wat je ervan vindt en laat je commentaar hieronder achter. Kijk uit naar de andere berichten over landenlijsten van alle andere continenten in de wereld!