Is Boedapest een bezoek waard?

Als je denkt aan Europese steden om te bezoeken, is Boedapest misschien niet de eerste die in je opkomt. De Hongaarse hoofdstad is immers niet zo populair als Parijs, Barcelona, of Praag.

Overweeg je echter om Europa wat verder te verkennen, dan is Boedapest een fantastische keuze om in je reisprogramma op te nemen. Laat ons je een paar redenen vertellen waarom Boedapest een van de leukste steden van Europa is.

Budgetvriendelijk

Het is fascinerend om aan backpacken door Europa te denken, vooral als je in je jeugd bent. Als je hulp bij academisch werkstukken krijgt van WritePaper, kun je tijdens je zomervakantie een reis plannen naar enkele van de meest verbazingwekkende steden in de wereld. Dat gezegd hebbende, de grootste beperking voor veel studenten en de anderen is het budget.

En als dat je ervan weerhoudt de sprong te wagen, dan is Boedapest het overwegen waard. Hoewel de hoofdstad van Hongarije, is Boedapest relatief goedkoper in vergelijking met de steden Parijs of Berlijn. De nationale munt van het land is de Hongaarse Forint. Op het moment van schrijven is 1 EUR gelijk aan ongeveer 375 HUF, en 1 USD is 340 HUF.

Met andere woorden, je zult drie tot vier dagen in deze stad kunnen doorbrengen zonder een gat in je portemonnee te slaan. Ook de accommodatie is minder duur, en je zult voor letterlijk elk budget een verblijfplaats kunnen vinden.

De verbluffende architectuur

Zodra je in Boedapest aankomt, is het eerste wat je opvalt de verbluffende architectuur. De hoofdstad heeft een lange geschiedenis waarvan je via haar gebouwen getuige kunt zijn. Of het nu de prachtige barokke kerken zijn met hun imposante koepels of opzichtige interieurs, of de gotische kathedralen met de roosvensters, je zult merken dat je ontzag hebt voor de architectonische schoonheid.

Enkele andere opmerkelijke bouwwerken zijn het Operagebouw van Boedapest of de St. Stefanusbasiliek, waarin de Renaissance en Neo-Renaissance stijlen voorkomen. Je vindt er ook gebouwen die het Classicisme, de Romantiek, of zelfs de herinneringen aan de communistische bouwstijlen uitbeelden.

Hongaars eten

Ben je geïnteresseerd in een onderdompeling in de plaatselijke cultuur via het eten? Dan biedt Boedapest je een feest van mogelijkheden. In feite is alleen al het verkennen van de eetcultuur een reden die een internationale reis de moeite waard maakt. Je vindt er een lange reeks bistro’s, tavernes, fast food plaatsen, en wereldse eetgelegenheden.

Enkele van de drukbezochte plaatsen om op zoek te gaan naar eten zijn:

  • Liszt Ferenc Plein
  • Sint Stefanusbasiliek
  • Gozsdu Hof in de Joodse wijk

Je vindt er ook een paar restaurants met Michelin sterren, voor het geval je de fine-dining scene wilt verkennen. Hier zijn enkele gerechten die je kunt proberen – Kip Paprikash, Halászlé, Gulyás, Lángos, en Szilvásgombóc.

Thermale baden

Als je dit nog niet wist, heeft Boedapest ook de bijnaam “Stad van Baden”. Zoals je je kunt voorstellen, komt dit doordat de stad op meer dan 100 warmwaterbronnen ligt. En niet zo verwonderlijk, deze thermale wateren worden al eeuwenlang gebruikt om in te baden.

Een van de oudste baden die je vindt is bijvoorbeeld het Thermae Maiores, hoewel nu alleen nog de ruïnes ervan over zijn. Het werd door de Romeinen gebouwd. De Ottomanen stonden ook bekend om het genieten van baden, en gelukkig zijn sommige baden uit hun tijd nog functioneel.

De thermale baden van Boedapest zijn een van de beste attracties, en mensen stromen uit de hele wereld toe om er van de hete bronnen te genieten. Het Szechenyi Bad is misschien een naam die je wilt noteren, want dit is beroemd omdat het het grootste is, met in totaal 18 baden.

Het nachtleven

Ben je een jongere of een student, dan zul je blij zijn te weten dat Boedapest een feesthub is. Het nachtleven bruist hier, en veel mensen geven in feite de voorkeur aan deze stad voor vrijgezellenfeesten. Boedapest is ook bekend om zijn SPArties, die gebeuren op bestemmingen met thermale baden.

Vooral het Szechenyi Bad is een populaire plek voor zulke feestjes. Hier kun je een lichtshow meepikken en je laten verwennen in het thermale bad. Behalve deze zijn er ook tal van nachtclubs waar je de hele nacht door kunt gaan.

Lokale festivals

Velen nemen aan dat de zomer de beste tijd is om Europa te bezoeken. De stranden van Zuid-Frankrijk of de spectaculaire landschappen van Italië ervaar je immers het best tijdens de relatief warme maanden.

Je kunt je reis naar Boedapest echter ook zo plannen dat hij samenvalt met enkele van de beroemdste festivals in Europa. Deze zijn verspreid over het hele jaar, en je vindt in de stad altijd wel iets cools om te doen. Hier is een lijst die je wat reisinspiratie zal geven:

  • Sziget Festival – Een van de grootste muziekfestivals in Europa dat rond augustus op een eiland in de Donau plaatsvindt.
  • Wijnfestival van Boedapest – Dit evenement trekt elk jaar duizenden bezoekers en vindt plaats in het kasteel van Boeda, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
  • Donauinselfest – Het beroemde Donauinselfest is een openluchtfestival dat in de zomer plaatsvindt met eigentijdse concerten en dansvoorstellingen op verschillende plaatsen in de stad.

Bovendien vind je Boedapest ook een van de charmantste steden om met Kerstmis te bezoeken. In deze tijd vind je verschillende vakantie-evenementen en kerstmarkten om aan deel te nemen.

De rivier de Donau

Niet velen weten dat Boedapest oorspronkelijk twee steden was – Boeda en Pest. En wat deze twee steden scheidde was de rivier de Donau. Als je Boedapest bezoekt, is het moeilijk de schoonheid van deze rover te missen.

Als je een vogelvlucht over de hele stad wilt maken waar de rivier doorheen stroomt, zijn er in Boedapest een aantal plekken om te wandelen. Je kunt hiervoor zelfs naar de Burchtheuvel van Boeda gaan. Je kunt kuieren; langs de rivieroevers of wandelen over de enige overgebleven kettingbrug van Boedapest, die in 1849 gebouwd werd.

De Burchtheuvel

We hebben al behandeld dat Boedapest de thuisbasis is van enkele opvallende architectonische hoogstandjes. En één zo’n plek is de Burchtheuvel. Om op deze bestemming te komen kun je de heuvel oplopen, de trappen beklimmen, of voor wie een gemakkelijkere methode verkiest; er is een kabelbaan die je naar het niveau van het kasteel brengt.

Castle Hill is de plaats waar je de gebouwen vindt zoals het barokke Koninklijk Paleis, samen met de oude stadse charme. Je kunt door de middeleeuwse straatjes lopen, winkeltjes bekijken en even pauzeren bij de cafés. Er zijn een aantal bezienswaardigheden in en rond deze streek, waaronder de neogotische Matthiaskerk en Fisherman’s Bastion.

Maar een unieke plaats die je moet bezoeken is het Hospitaal in de Rots, dat in de steen werd gebouwd om soldaten te verzorgen die zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog gebruikten. Het hospitaal werd gerund door het Rode Kruis, en als je de rondleiding neemt, kun je de tunnels zien waar de soldaten doorheen gingen.

Zoals je ziet zijn er tal van redenen die een bezoek aan Boedapest absoluut de moeite waard maken. Of je nu op zoek bent naar culturele onderdompeling of een eenvoudig uitje, de stad is een must-visit plaats in Europa. Bovendien kun je vanuit Boedapest ook op weg gaan naar de andere aantrekkelijke bestemmingen van Hongarije, zoals Szentendre, Debrecen, of Sopron.